Alla inlägg under maj 2009

Av Dressage - 11 maj 2009 22:50

Har tillbringat halva dagen på Stenestad hästklinik, dock inte med någon av mina hästar utan som medbesökare till god vän. Stackars pållan fick stanna kvar för vidare utredning imorgon. Prognosen vet vi inget om, men kan (i värsta fall) vara dyster. Man blir så ledsen - unga fina, friska och härliga unghästar :(

Av Dressage - 10 maj 2009 22:59

Jag funderar otroligt mycket på ridningen, på hur man ska kunna göra något bättre, varför passet gick som det gick et cetera. Igår funderade jag otroligt mycket på varför Aramis kändes som en gammal trähäst som stått på museum i 160 år. Planen var att låta Aramis vila idag, men när jag kom upp till stallet så tog mina funderingar över och jag ville genast testa hur han skulle kännas idag. Började med att mocka, packade hö och gjorde kvällsmat - sedan tog jag mig an den grå. Lindade ben och oljade hovar, ryktade och upptäckte att han ömmade lite över muskulaturen när jag ryktade honom på höger länd - träningsvärk? Lade på sadel, tränsade och ledde ut honom mot ridhuset. Hoppade upp från en parkbänk och satte mig till rätta. Då fick Aramis se dagens hemskaste :-o Nämligen en traktor som kört rakt ut i en åker, igenom de halvmeter höga grödorna och därmed lämnat fasansfulla markeringar i fältet!!! Kan ni tänka er så farligt! Aramis började darra, gödsla och jag hörde hur högt hjärtat slog. Han blir så högrest i dessa lägen så jag måste luta mig åt sidan för att kunna se över huvudtaget :-D Han måste ha sett väääldigt rädd ut för en bil som kom körande på vägen stannade flera hundra meter innan och lät honom dansa runt på gatan i lugn och ro! Tack snälla och omtänksamma bilist. När vi dansat förbi de läskiga spåren fortsatte vi vår planerade runda, tog cirka 20 minuter innan vi var framme vid stallet igen. Ut på gräset och jobbade otroligt målmedvetet med enbart skritt. Nu gäller: Få Aramis att ta stöd på vänstertygeln! Inte alls röra högertygeln - låta Aramis söka stöd här själv - det är helt och hållet meningslöst att försöka kämpa mig till ett stöd genom att ta och ta i tygeln. Det går bara att uppnå stöd genom att ställa Aramis åt motsatt håll tills man uppnår ett stöd i den andra sidan. Sagt och gjort... Jag red i vänster varv och formade honom, när han efter en bra stund äntligen böjde sig vackert i vänstersidan så fick jag vips ett stöd i högertygeln! Ett ärligt sådant! Och jag blev så glad så att jag jublade högt :) I detta satte jag igång i trav och nu kunde vi äntligen tala om inramad häst! Ingen knagglig trav så långt ögat nådde, absolut ingen flashtrav utan bara lugn, balanserad och taktmässig trav där Aramis får hitta sig själv och sin takt. Han kändes suuuuperfin! Gick tillbaka till skritt och arbetade vidare en stund till, något varv på volten i trav sedan var jag mer än nöjd! Nu fortsätter vi så här! God afton på er alla!

Av Dressage - 9 maj 2009 21:41

Lördagar innebär självservice (dvs mockning och matsättning) hos oss, så dagens stallbesök började med detta! Mockade ut två kärror, srödde in massor av halm, fixade mat och ställde höpåsar. När detta var klart började jag med att göra i ordning Aramis inför dagens pass. Ett strålande väder fick innebära en dressyrritt ute på gräset. Lindade alla ben med vita lindor :) Vitt schabrak på, Amerigosadel och träns på. Ledde ut Aramis och hoppade upp. Sååå härligt med vackert väder igen! Kände att jag skulle kunna komma att bli varm i min fleecejacka (nyinförskaffad från GeKås, 79,95 :-)) När Aramis värmt upp i skritt kortade jag tyglarna, kändes jättefin och hade ett fint stöd. Började trava - jisses Amalia som han kändes! Kändes som en trebent kratta när jag försökte ta honom i högertygeln :-o Frågade genast publik om han var halt!?!? Konstigt - de där märkliga stegen kom just när jag tog i högertygeln. Annars travade han fint. Nej - halt var han absolut inte. Frågade sedan stallets dressyrmästare som tävlar Intermediaire dressyr, han tyckte absolut inte att Aramis var halt! Eftersom han precis avslutat sista passagearbetet med sin häst (!) så var han superbussig och hjälpte mig. Efter en kvarts arbete gick Aramis som en dröm! Men nu måste jag börja träna! Det går inte att harva runt själv. Det märkte jag idag! Aramis går och biter sig fast i ena sidan, kör ut baken åt alla håll och kanter (som jag i och för sig känt), men vad lätt allt blir när en tränare står bredvid och säger precis allt man ska göra - och vips så blir allt så RÄTT! Det var så himla roligt när han lossnade - han får riktigt fin trav! Och nu är det sikte mot championat eller Falsterbo - nu är det slut på lekstugan :o) Nu spänner vi bågen ett hack till! Efter passet fick Aramis en skön dusch, sedan fick han komma in i en nymockad fin box och äta sitt hö. Imorgon får han vila. På måndag ska jag ringa Mattias :) Ha en skön lördag allihopa!

Av Dressage - 8 maj 2009 22:06

Idag har Aramis och jag fått oss ett rejält pass i ridhuset. Skönt med ordentlig genomkörare emellanåt. Kändes fin, men ville inte ta stödet på högertygeln. Arbetade med att förmå honom att ta stöd här - det var jobbigt tyckte han! Efter 20 minuters arbete var han bättre, men matte ännu ej helt och hållet nöjd. Traven var dock riktigt fin :) Mot slutet av ridpasset tog han äntligen ett fint stöd i högertygeln och jag hade honom verkligen mellan hand och skänkel. En kvinna som stod och tittade på (och inte sett Aramis på ett tag) undrade vad som hänt - hon tyckte att hans röresler har blivit otroligt mycket bättre :) Så glaaaad man blir! Sista biten av ridpasset svävade han fram ovan mark :) Jag kunde strecha honom på halvlång tygel i trav som om hans hals var av gummi sidled! Vi båda var väldigt varma och trötta efter dagens rejäla pass. Jag misstänker att Aramis har någon liten tandhistoria som behöver ses över på högersidan. Tur att min hästtandläkare kommer på onsdag och kollar igenom munnen, samtidigt som vi passar på att vaccinera mot boutulism. Ha en skööön fredag :)

Av Dressage - 7 maj 2009 20:59

Idag var det träning i ridhuset - ute rådde full blåst, mörka moln och allmänt höstlikt. Fixade Aramis och berättade för honom att idag skulle vi rida ute i stormen. Lindade (med vita lindor, vad annars :)), lade på mitt favoritschabrak av märket Eurostar, ovanpå detta den fina Amerigo Vegan och på huvudet mitt högt älskade Passierträns :) Ledde ut Aramis på gårdsplanen, medan jag spände gjorden passade han på att kalasa lite på de fina blommorna som någon planterat i ett stort lerkrus utanför stallet :-S Han slet upp hela blomman med rotverk och allt... jag såg mig om och skyndade snabbt att slita ut hela plantan får Aramis mun. Planterade den på nytt... Med svarta och jordiga fingrar svingade jag mig upp i sadeln och skrittade iväg. Började dagens pass med en skrittrunda på 20 minuter. Han kändes jättefin i skritten, även om han var lite okoncentrerad och tittade på fladdrande plast och annat spöklikt i vinden. När jag kom tillbaka till stallet fortsatte ridpasset på gräset. Var lite fast i högersidan men efter lite gymnastiserande så lossnade han fint. Kändes inte exakt lika fantastisk som häromdagen - men det är väl tur att inte alla pass går lika bra! Då hade man ju aldrig känt de där höjdarpassen :) Fortsatte på banan i galopp - och häääär kom euforin tillbaka! Travarbetet hade fått honom att lossna helt i sidorna och han var såååå härlig i galoppen! Avslutade genast och klappade om min fina gråa häst!

Av Dressage - 6 maj 2009 21:36

Idag har jag kalasat på Gekås i Ullared! Med mig i hästväg fick jag dock inte så mycket denna gång (var ju inte så länge sedan som Börjes besöktes). Men det blev lite pälsglans (foxfire, så klart) och ett par vita ridhandskar - supersnygga! Ska lägga in foto på dessa senare. Nu är det studerande som gäller här resterande del av kvällen! Ha en skön afton alla där ute i vårt avlånga land :) Ps. snart är det dags att anmäla till tävling :)

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards