Alla inlägg under september 2010

Av Dressage - 24 september 2010 12:35

  

Av Dressage - 24 september 2010 11:20

Igår tror jag att jag avlade den bästa träningen genom tiderna. Ledord var harmoni, samspel och ja... konst! Dressyr är en konst, jag har sagt det förr, jag säger det igen! J, min tränare, var oerhört nöjd (precis som jag) med träningen och vi kunde inte annat än konstatera att det går framåt med stormsteg nu. Nu orkar Aramis för det första bibehålla en mycket god trav längre och längre bitar, han är självbärig och kräver mindre och mindre störd från mig. Galopparbetet samlade jag honom och när han var ordentligt samlad så kunde jag släppa tygeln och han fortsatte i samma självbäriga tempo, utan att falla isär. Det var en fantastisk träning :o) Testade öppnor och diagonalslutor i trav och de flöt fram - detta kombinerat med bättre och bättre bytesarbete gjorde att jag gick raka vägen hem och anmälde mig till kvalet i Gärds. Jag kommer att arbeta på med byten så klart och visar det sig att Aramis dagarna före kvalet fortfarande inte är säker så stryker jag mig.


På förmiddagen var jag i Löberöd hos kliniken och visade upp sötaste Rigoletto. Jag var glad hela långa dagen eftersom min fina häst "bara" visade lite hälta på ett framben (frambenet som han haft stengalla på). Jag var övertygad om att han skulle vara tvärhalt på alla fyra och knappt kunna gå efter böjprov, men se så fel jag hade. Han var hur fin som helst och klarade böjprov galant på alla ben, både högt och lågt :o) För att vara på den säkra sidan röntgade vi framhoven ur alla tänkbara vinklar för att se om där fanns någon spricka, men veterinären kunde inte se något misstänkt alls. Efter en nervblockad i hela hoven var han helt ohalt, nu ska han gå på metacam i tio dagar och därefter ska vi på återbesök (om han inte är ohalt vill säga).
  

Av Dressage - 22 september 2010 21:53

  


Idag stod uteritt på schemat! Det var en strålande vacker kväll (även om vi fick oväntat besök av några hundra mygg på vår väg). Aramis är inte jättebesvärad av dessa olidliga flygfän (så länge man i alla fall rör på sig), därför fick vi hålla igång :o) Började med att skritta ner till fågeldammarna och när vi kom bort till fårhagarna började jag trava, Aramis kändes väldigt fin - lätt och spänstig, om än något pigg. När vi svängt 90 grader hade vi en längre raka framför oss och Aramis fick släppa loss i lite galopp. Härligt tyckte han! Och jag :o) Skrittade sedan asfaltvägen bort och svängde ner gräsvägarna mot ån. Här fick han trava på lite friskare och sista sträckan galopperade vi, han var väldigt framåt och glad (med betoning på väldigt). Avslutade sedan med att skritta hem hela vägen på asfalten. Rundade av tre varv inne i ridhuset. Sedan fick han komma in i boxen och mumsa kvällsmat medan jag gick över och pysslade om den lille brune :o) Passade på att mocka ur boxen lite, ge honom halm, lägga rätt kvällspyjamasen och pussa lite extra på den mysiga mulen. Imorgon ska jag och Rigoletto till Löberöd för genomgång av fyra stycken ben - håll tummarna för oss! Nattinatti!
  








Av Dressage - 22 september 2010 00:00

Började min stalldag med att skritta ut en vitlindad pigg och glad Grå Herre. Som alltid blev vi skrämda till döds halvvägs på vår lilla runda, då K:s älskade rottweiler störtar mot staketet och skäller som en bandhund. Åkern fick sig lite påhälsning av hästhovar där...   När vi skrittat fram vår lilla runda var det lagom att rida in i ridhuset där min tränare redan väntade. Jag värmde upp Aramis i trav, flexade igenom honom i sidorna och lade honom i en LDR-form, perfekt att värma i denna form! Jag blev omgående varm (ridhuset var supervarmt) och fick hänga av mig både väst och fleece. När jag travat och värmt upp började galopparbetet ganska omgående. Efter att ha följt fyrkanten ett par varv och flexat igenom på volten övergick arbetet till förvänd galopp och fokus här var att få Aramis rak och inte böjd som en ostbåge eller något i den stilen :o) Han ser nämligen gärna ut som att han går i en öppna i förvänd galopp utmed långsidorna, hmm - märklig rörelse?! A och O här är därför att med innerskänkeln (egentligen ytter eftersom han går i förvänd) få in framdelen på spåret och tänka "tryck upp framdelen i väggen" - även om det naturligtvis inte är lika drastiskt som det låter :o) Emellanåt gick vi in på volter och jobbade i förvänd, mycket nyttig övning som jag rekommenderar alla att rida i!

När både jag och Aramis fått upp flåset rejält var det dags att börja arbeta med bytena.  Vi var väldigt noggranna med att aldrig byta på diagonal - allt för att Aramis inte ska lära sig att det är på diagonalen byten sker; byten ska ske lite var som helst och framförallt inte på diagonaler eller ett annat typexempel; precis när man nått långsidan efter en diagonal. Istället red vi korta diagonaler, fortsatte ut på långsidan i förvänd galopp och bytte vid bokstaven efter. Det blev en hel del bautasprång, rejäla luftsprång och några ordentliga smällar i sargen uppkomna av lite för mycket bakbensaktivitet   Vi har förvisso arbetat med byten tidigare men de är låååångt ifrån befästa och även om dagens exercis mest kändes som ren och skär skola så vill jag ändå mena att Aramis mot slutet faktiskt började förstå vad det var matte där uppe på ryggen ville att han skulle göra.Ny träning torsdag och då ska vi checka av om ytterligare någon polett ramlat ner :o) Avslutade med att trava runt på en volt och stämma av lite kort före nervarvning, J tyckte att Aramis var superfin men jag märkte hur mör han var; han hade arbetat på superfint min grå springare - imorgon blir det joggingpass ute! Nattinatti :o)
  

Av Dressage - 21 september 2010 09:40

Nu ska bjuda Er alla på söndagens protokoll med tillhörande kommentarer! Sådana här siffror bjuder man gärna på :o) Aramis fick vila igår och idag är det träning och bytescheck! Håll tummarna!


Klass: LA:1
Domare: Marita Körvall

1. Inridning i arbetstrav8 Fin väg                         
2. Höger varv, volt med 10 m7Tappade takt
3. Mellantrav7Något mer påskjut, fin takt
4. Skänkelvikning undan vä. skänkel7/14 
5. Arbetstrav, volt med 10 m8 
6. Mellantrav5Galoppinslag
7. Skänkelvikning undan hö. skänkel8/16Fin energi
8. Arbetstrav8 
9. Halt - ryggning ca 6 steg7Tappade bjudning, annars fin
10. Arbetstrav, mellanskritt7 
11. Mellanskritt, ökad skritt8Fin energi
12. Mellanskritt, höger arb.galopp7 
13. Arbetsgalopp, volt m 10 meter8 
14. Vänd halvt igenom i galopp7 
15. Förvänd galopp7/14Föll isär mot slutet
16. Arbetstrav, vänster arbetsgalopp8 
17. Arbetsgalopp, volt m 10 meter7Svänger inåt, tappar bärighet
18. Arbetsgalopp, vänd halvt igenom7 
19. Förvänd galopp7/14 
20. Höger arbetsgalopp6Spänd
21. Mellangalopp7Föll isär i upptagningen
22. Vänd rätt upp7 
23. Halt - hälsning8 
1. Gångarter8/16 
2. Framåtbjudning7/14 
3. Lösgjordhet7/14 
4. Ryttarens sits och hållning8/24 
5. Korrektheten7/14 
Summa:27772,895%
Av Dressage - 20 september 2010 13:01

Gårdagens tävling går till historiens bästa och med detta har jag fått otroligt mycket energi och "input" - NU ska det satsas; och det fullt ut! Efter att ha talat med min tränare idag har vi nu kommit fram till att jag ska (försöka) satsa på kvalet i Gärds 3 oktober, sista kvalet inför Breeders i Flyinge. Vi tränar imorgon och det får bli det pass som avgör om jag åker till Gärds eller ej. Det som är mest avgörande är bytena, men jag återkommer imorgon med färsk info :o) Håll utkik! Men nu - till gårdagen :o)

Eftersom jag inte skulle starta förrän 16.50 lastade jag inte förrän 14.00 - väldigt behaglig tid måste jag tillstå :o) När jag anlände till tävlingsplatsen, Ljunits Herrestads Ryttarförening, fick jag veta att de var en kvart för tidiga vilket satte lite press på mitt tidsschema, men efter prat med den oerhört trevliga ledningen fick jag en senarelagd start som innebar att jag fick starta samma tid som jag egentligen skulle ha startat! Kollade runt på anläggningen och gick sedan bort mot släpet där jag utförde en sista finish på både stövlar och träns. Klädde om och lastade ur Herr Grå. Det blåste förfärligt och regnet hängde i luften. Aramis stod som en staty medan jag klädde av honom, han är en klippa att ha med på tävlingsplatsen. Ledde sedan runt honom lite innan jag hoppade upp och tog mig bort till framridningen. Han kändes väldigt fin, lätt och trevlig - och av den anledningen blev min framridning väldigt modell light. Jag skrittade, formade honom, gjorde några galoppfattningar, travade honom lite lätt, plockade upp honom i formen och stämde av med ett par skänkelvikningar. Jag kallades in till collectringen och fick hjälp av den otroligt trevliga tävlingspersonalen som plockade av lindor, hjälpte mig med jacka etc. Några minuter senare hade domaren ropat upp mitt namn och programmet kunde börja. Aramis kändes väldigt trevlig, han var framåt, lätt och positiv. Formen hela programmet igenom var excellent och han hade en framåtbjudning som var riktigt härlig. När jag red upp för att hälsa "adjö" till domaren log jag hela medellinjen fram - det här kändes bra! När jag skrittade ut kom det fram trevliga människor och berömde min ritt och självaste tävlingsledaren var så himla vänlig och följde mig ända bort till släpet för att bära mina lindor och spö! Eftersom jag var så ofantligt nyfiken på mina poäng, men inte bara kunde ställa Aramis mitt på gårdsplanen och gå in för att hämta kritiken kom jag på en strålande idé :o) Upp med mobilen och in på equipesidan, tävlingen hade nämligen online-resultat. Så medan jag och Aramis promenerade runt på anläggningen höll jag stenkoll på resultatlistan. Plötsligt var sidan uppdaterad och mina procent synliga! JISSES AMALIA! Nästan 73 % !!! Även om ritten kändes så bra så blir man ju fantastiskt glad över så fina procent. Jag låg som klar ledare i klassen och detta höll i sig ända till slutet :o) Hämtade ut Aramis ur släpet och skrittade runt lite på anläggningen när de ropade i högtalarna att det var dags att förätta prisutdelning. Jag väntade precis utanför ingången till ridhuset när domaren kom emot mig med ett segertäcke i handen. Hon gick fram och gratulerade mig, berömde den fina ritten och hästen och frågade om hon fick lägga på täcket. Jag sade att det skulle nog inte vara några problem, bara vi tog det lite lugnt. Hon råkade peta på Aramis med en hand varpå han hoppade till, hon skrattade "Ooojj, så elektrisk" - jag skrattade instämmande :o) Tillsammans gick vi sedan in i ridhuset och jag och Aramis fick motta förstapris :o)
         


Det var en otroligt trevlig och rolig dag på alla sätt och vis; inte nog med att vi vann, tävlingsplatsen var väldigt trevlig, samtlig personal var oerhört vänliga och tillmötesgående, underlaget i ridhuset superbt, alla tävlingskonkurrenter väldigt vänliga och trevliga (gratulerade och kom fram och pratade).

När jag kom hem till stallet igen var klockan nästan åtta, då började operation tömma släpet, städa släpet, smörja träns, smörja sadel, knoppa ur, linementa Aramis, ställa i orning allting - ja och vips var klockan halvtio :o) Men det gjorde inget :o) TACK SNÄLLA - för alla gratulationer! Ska lägga in protokollet senare! Håll utkik!

Av Dressage - 19 september 2010 22:05

Oooooj vilken fantastisk dag :o) Just nu är jag bara överlycklig, sanslöst glad och STOLT över min oerhört fina häst! Jag bjuder på resultatlistan från dagens tävling och LOVAR att imorgon komma med en utförlig rapport och foton!!

Kram från världens lyckligaste hästägare :o)


PlatsTidRyttare RidklubbHäst Härstamning UppfödareC 
116:49Liv BorglundKullabygdens RFAramis af MecklenburgDream of Heidelberg II - AzarroAnita Poeppel72.895172.8951
217:03Gunilla PålssonSkurupbygdenCC´s WalterWeltman - BernsteinHanna Magnusson70.789270.7892
318:02Katarina LindqvistEverlövs RSPiledals QuidoGuido - KaliberBengt-Göran Piledahl70.263370.2633
416:42Ida LindgrenFärs Härads RFNoraLoran - Quite EasyFamiljen Peter Ljungcrantz68.421468.4214
518:23Jenny NilssonFjälkestads RKNoyonNostradamus - HertigenLönehuset HB/K Mauritsson67.368567.3685
Ej placerade
616:21Eva PalmaerFlyinge RFRubiniaRubinrot - GanescoEva och Gert Nilsson67.105667.1056
718:09Alexandra MogensenEverlövs RSEffektEscudo I - Calypso IIConrad Jun. Hogrefe65.789765.7897
816:28Linn SchriwerYstad RidklubbShakira P (46) (SWB)Crelido - Lucky LightBengt-Göran Piledahl63.158863.1588
916:00Jenny WestbergYstad RidklubbGrandesseGrandseigneur - WeltmeyerNorbert Schild62.632962.6329
917:10Ilse EkenbornÖsterlens RFJessica KLTGaribaldi - MowgliIlse Ekenborn62.632962.6329
1117:41Frida NilssonSydslättens RFDelphine (55) (SWB)Akribori - De la GardieCamilla Larsson61.8421161.84211
1217:48Elin RiddermanEverlövs RSMercedes MileOkänd - OkändOkänd60.5261260.52612
1316:56Jenny WestbergYstad RidklubbPiledals OfeliaPiledals Garonne Marco - GalantBengt Göran Piledal59.7371359.73713
1417:55Anja LindbergÖsterlens RFImagine KLTMajim - GranitIlse Ekenborn59.4741459.47414
1516:14Emma HultgrenSödra SallerupBambiniGaribaldi - Carono Suprice (ej kv. hingst)Lisette och Kenneth Persson58.6841558.68415
1618:16Eva BengtssonLjunits-Herrestads RAmigoAmiral - NepalAnn Karlsson58.4211658.42116
1717:17Josefine OlssonEverlövs RSGardeniaGold Löwe - GeronimoBritt & Tomas Frödå56.0531756.05317
1816:07Lena JönssonYstad RidklubbDiaDi Caprio - Jazz55.5261855.52618
1917:24Emma DanielssonLjunits-Herrestads RElmerElmshorn - MardokÅsa Skoog52.1051952.10519



























Av Dressage - 18 september 2010 21:59

Tusan vad det kan vara svårt med ridning ibland...   Under några dagar förra veckan tappade jag bort mig. Blev alldeles för statisk, stum, hård i handen och allmänt dålig. Om någon minns så var det då som Aramis bara samlade sig, samlade sig och samlade sig - vi kom helt enkelt in i en återvändsgränd och med min duktiga tränares hjälp kom vi ut ur denna illa kvickt :o) Jag har helt ändrat min stil; jag kan inte sitta och blåhålla i handen (okej, blåhålla har jag naturligtvis inte gjort - allt är relativt) - jag måste vara mycket mer känslig när det gäller den grå. Känslig häst - känsliga hjälper   Igår gick Aramis nöjaktigt men IDAG - idag gick han strålande! Red igenom programmet och var väldigt uppmärksam på att sitta djupt i sadeln, öppna upp mitt bäcken (min sits har förändrats ungefär 100 ljusår i den nya sadeln), korta tygeln (har så långa armar så jag kan gott rida i lite ponnykorta tyglar (annars blir jag så stark när min arm vinklas och nästan kommer lite bakom ryggen), övrigt jag tänkte på var att plocka upp Aramis i formen när det var dags att lägga volterna; summa summarum kan jag bara säga att han gick helt fantastiskt bra! Vi hade en takt och schwung som var enastående! Låt detta nu hålla i sig till imorgon :o) Och så hoppas vi att matte rider med huvudet! Wish me luck!

Jag bjuder på en av mina favoritscener med Mr Bean!

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22
23
24 25 26
27
28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards