Direktlänk till inlägg 29 april 2010

Jag och Aramis och Rigoletto DISSAR mugg!!!

Av Dressage - 29 april 2010 21:35

              
Jaaa... suck - vad ska jag säga. Först och främst får jag nog säga bye-bye till lördagens tävling. Är så INFERNALISKT bottenlöst förgrymmat trött på mugg nu så att jag kreverar. Kommer upp till stallet idag, möts av Aramis som är "lagom" svullen i sitt ena framben. Stolpig, fast mest på insidan av skenan, från kota upp till knä. Dock även något svullen på utsida. Gjorde ändå i ordning honom för ridtur och kunde inte se att han var halt i skritt. Lika pigg och glad som vanligt pinnade han iväg på vår runda. Traven, sedan, kändes liiiite stel i högra frambenet. Jag vill dock understryka att han inte var halt - NATURLIGTVIS skulle jag aldrig någonsin rida en halt häst! (För övrigt mår hästen bättre av att röra på sig). Så; jag red en försiktig runda och kom tillbaka till stallet 35 minuter senare. När jag kom in i stallet var höger framben fortfarande något svullet, såret såg inte kul ut och Aramis ömmade. Tvättade noga med Hibisrcub, smorde på Salsy Vase och funderade av och an på vad nu göra?! Och nej - jag har inte kommit till någon vettig lösning. Känns inte speciellt roligt starta honom när han har detta sår (även om jag förvisso kan rida, så känns det inte rätt mot Aramis). Har han lymfangit igen? Ingen feber, dock svullen och varm. När ringer man veterinär? Hur mycket is ska man ha i magen? Suck, suck och åter suck. Jag viskade till Rigoletto när jag gick hem "vet du vad, du kanske får tävla på lördag igen". Han tittade storögt på mig och gav mig en puss till svar Sussa sött gott folk. Ps. Alla goda råd emottages tacksamt!
  

 
 
L

L

29 april 2010 22:12

otroligt fint och sött foto :)

http://louisebohman.bloggplatsen.se

 
Natalja

Natalja

29 april 2010 22:41

Stackars grå Pålle!
Vita ben är fina men inte när de drabbats av mugg. Vet inte om du lagt märke till att en viss brun har två vita bakben. Vi har genom åren kämpat med mugg i alla former... MEN inte de senaste åren. Sista gången fick Latin ett sånt där monstersår som såg ut som ett långt skärsår tvärs över hela karleden. Han var svullen och varm men det blev som tur var aldrig lymfangit av det.
Hur fick jag då bort det?
Jo varje kväll tvättade jag det med Hibiscrub. Torkade torrt med en ren handduk. Smörjde in med EMS Salva från Ion Silver. Eftersom det satt där det satt och vi har torv som strö så ville jag skydda mot smuts. Jag lindade då hela karleden med "spenförband" Det är luftig och låter såret läka men skyddar mot smuts.
Förbandet fick sitta på över natten och oftast var det borta när jag kom på kvällen. Då gjorde jag om samma procedur och muggen var läkt på ca 3-5 dagar. Latin har inte fått mugg igen efter det (det är ca 2-3 år sen)

Ett tips för att undvika uppkomsten av mugg är att torka karlederna efter spolning så inte hästen står fuktig varje kväll. Även om den är ren kan bacillerna trivas i fukten. Flitigt användande av boots kan vara en bov i dramat.

Hoppas du får bukt på såret men jag tror inte Rigoletto blir speciellt lessen om han MÅSTE tävla, hi hi

Kram kram och ge Aramis en "krya-på-dig" puss

http://latin.bloggagratis.se

 
Marit

Marit

29 april 2010 23:28

Vad tråkigt! Tur att du har Rigoletto! Han tycker säkert det är jättekul att ut och tävla igen med sin matte :) Hoppas A snart är fri från muggen! Kram

http://dressyrwelsh.zoomin.se

 
Ingen bild

E-m

30 april 2010 01:06

Faktum är att atg-kliniken här uppe brukar göra någon röra som ska vara djävulskt strålande på mugg...dessvärre luktar det skit...men vem bryr sig om det? Jag har aldrig behövt använda det...så jag e lite osäker på innehållet men tror att svavel e ett ämne...Har du någon aning?
Annars kan jag höra med en jag känner.
Lycka till

 
Ingen bild

Ida

30 april 2010 07:50

Usch, förstår din frustration. Tänk på att ett samtal till veterinären inte skadar. Plättebus kommer göra ALLT för att vinna medans lillebror är hemma och läker, om det blir så! K!

 
Ingen bild

Linda

30 april 2010 09:01

Jag hade en häst för några år sedan som hade mugg på alla fyra. I ren välvilja så tvättade jag omsorgsfullt och skrapade försiktigt bort skorporna med fingrarna. Efter det hade jag på någon typ av vaselin som jag köpt i en ridsportaffär och som enligt etiketten skulle vara bra mot mugg. Men oj, vad hon såg ut min stackars häst tillslut.. Varm, svullen, röd och irriterad.. Jag åkte med henne till Staffan Lidbeck i Löberöd och jag hade gjort i princip allt fel.. De tog en bakterieodling och hon hade mkt höga halter av bakterier och kvalster som kom från mina fingrar. Trots att jag var ren om händerna så är det bakterier och kvalster som finns naturligt på huden och som då förvärrat besvären hos min häst. Den där vaselinsalvan var helt förkastligt att ha på mugg.. Den täppte till porerna så huden fick inte en chans att läka. Nu kommer jag inte ihåg exakt vad det var jag fick för behandling till henne men det var någon salva som var oerhört effektiv. Vill minnas att det var antibiotika som man sprutar in i spenarna på kor som har fått juverinflammation. Det tog bara ett par dagar så var hon oerhört mkt bättre. Ring och hör med en veterinär om det är sådan salva :-) Lycka till!

 
Pia

Pia

30 april 2010 11:19

Bakterier trivs i fukt, tvål, salva, allt som gör att miljön holdes fuktig. Sen behöver du nog antibiotica i nogon form nu ja.

http://pia-stallpp.blogspot.com

 
jenny

jenny

30 april 2010 19:55

hoppas det löser sig!!
söt bild :)

http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se

 
Ingen bild

Karin

1 maj 2010 11:07

Jag behandlar mugg med laser (!), behövs ibland ca 3 behandlingar & det har aldrig kommit tillbaka. detta har funkat på alla min hästar !

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

2 maj 2010 11:40

TACK TACK TACK alla snälla och vänliga själar som engagerar sig! Nu verkar, peppar peppar, frambenet vara bättre!

Karin: Laser - det låter spännande! Vad, vem och hur? Vore intressant och jätteroligt om du ville berätta mer!

http://aramise.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards