Direktlänk till inlägg 6 mars 2011

Funderardag :o)

Av Dressage - 6 mars 2011 23:30

Istället för att skriva vilodag så skriver jag funderardag - det var nämligen precis vad dagens stalldag var! Det är inte så konstigt att man blir halvt udda och lite smått insnöad i sig själv när man har så många sadelfunderingar som jag just nu :o) Jag började min stalldag med att ta av båda hästarna samtliga täcken - vila för pälsen och huden och lite luftning skadar icke när de går täckade så mycket. Aramis fick (i och för sig) inte stå så värst länge utan något på ryggen eftersom han fick sin ryggvärmare på sig.

Jag ser att de forna märkliga ryggknölarna har börjat poppa upp igen (jämmer och elände) (även om de är vääääldigt små tack och lov). Därför har jag nu beslutat att ta bort müsli från foderstaten (müsli innehåller mycket korn och kanske han är överkänslig?) (varför skulle han inte, när han är känslig för allt annat, hahahaha). Ska laborera lite med olika fodersorter nu tänkte jag. I vårt stall kan man ge Hippo basic, Hippo cool, Hippo alfa, Hippo havrefri müsli (som Aramis fått), havre och korn samt betfor. Har ni något förslag på vad man ska ge?

Förutom allmänt mys med båda hästarna, mock och matsättning var jag i Veberöd och hämtade två nya sadlar :o)

- Equipe Rose (ÄNTLIGEN)
- Knights Iris (utvecklad av Jimmy Inserte)

Efter att ha låtit hästarna stå och vädra och efter att ha varit ute och jobbat med Zäta svängde jag inom stallet på vägen hem och bäddade in båda smådjuren i deras pyjamasar. Imorgon blir det provridning av nya sadlar :o) Wihuuuu - lika spännande som alltid! Haha!

  


 
 
Therre

Therre

7 mars 2011 12:11

Låter inte så skoj med knölarna :( Är det enbart pga fodret tror du? För Picas granne har också knölar utan någon orsak liksom, ägaren har provat olika sadlar, foder osv men de kvarstår. Vore intressant att se om du har någon annan fundering liksom, som ev kan hjälpa henne också :)
Kram på dig!

http://therre.bloggagratis.se

 
Jessica

Jessica

7 mars 2011 19:55

Hoppas att du hittar ett bra foder snart som fungerar på Aramis så att du slipper laborera. Var på en väldigt givande föreläsning som hölls av en foderexpert förut och hon satte stora varningstecken gällande att laborera för mycket med hästarnas foderstater. Visst kunde man byta foder om det ansågs nödvändigt men att "greja" för mycket och att ge en massa olika fodertillskott kunde tydligen leda till att balansen i tarmarna rubbades med ganska allvarliga konsekvenser till följd. Nu är jag visserligen säker på att din mening av "laborera" håller sig inom rimlighetens gräns men ville ändå dela med mig av de kloka orden från föreläsningen nu när foder togs upp som ämne! =)

Min Totte som jag hade fick också knölar och de berodde på för mycket protein! När jag drog ner på proteinet i foderstaten försvann knölarna.

Kram kram

http://dromdansaren.blogg.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

8 mars 2011 11:26

Therre: Vete katten var de kan komma från :-/ Kan ju vara proteinrikt foder, men jag måste köra på lite uteslutningsmetoden för att testa :o) Kan säkert bero på många olika saker; ska bara ta reda på vad :o) Håller er underrättade! KRAM

Jessica: Tror inte heller att man ska laborera för mycket med foderstater och tillskott, piller och pulver. Just nu ser jag dessvärre ingen annan utväg än att börja med uteslutningsmetoden för att se om det möjligtvis är korn som min kära pålle inte tål. Hoppas att fallet är så - så att det är färdiglaborerat :o) Tack för dina kloka ord! KRAM

http://aramise.bloggagratis.se

 
kajsa

kajsa

8 mars 2011 11:50

hej.

har du provat att ge han betfor och vetekli? min går på de plus hippo top musli och korn.... han har även fått förut kalk.. men har inte hunnit köpa de nu då de har tagit slut... vet inte om de hjälper din häst men hoppas kan man ju allitd? vad står han på för något i boxen?

http://kajsaflorello.blogg.se

 
Ingen bild

Ida

8 mars 2011 12:09

Om ni har ett bra hö/hösilage tycker jag du ska ta bort allt utom just det och fodra på ordentligt med det så energibehovet täcks med bara hö. En sådan häst som Misen behöver säkerligen sysselsätta sig med mycket stråfoder.
Efter ett par veckor kan du börja plussa på med vad du tror är behövligt. behöver han mer spårämnen och vitaminer? Ge isf dessa med lite betfor. Laborera inte för mkt, kan ju få katastrofala följder.... K!

 
Ingen bild

Carina

8 mars 2011 13:29

Hej
Min ena häst får också knölar på ryggen och har även en kompis vars häst får knölar. Det har visat sig att de exalerar när hästarna går med täcke, blir för tätt, täckena gnuggar sönder håstråna och det blir hårsäcksinflamation. Så med lite tunnare täcke till just dessa hästar brukar hjälpa. Ang foder så tror jag mer på att ta bort en sort i taget och se om det försvinner, sätt inte in nytt foder förrän du vet vad som var orsaken.
Hoppas du får rätsida på det.
Mvh Carina

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

9 mars 2011 12:42

Kajsa: Nej det har jag inte testat! Kan vara något kanske? Han står på vetehalm (tror jag att det är)! Ska kolla upp kornet nu :o)

Ida: Du har så rätt så rätt! Man skulle kanske bara ge hö, betfor och morötter? Hmm... Ingen dum idé alls. Ska fundera på saken! TACK och kram!

Carina: Tack för täckestips. Kan liggar något i det helt klart. Tror också på modellen att stryka och ta bort en sak i taget. Uteslutningsmetoden helt enkelt :o) Tack för tips och råd!

http://aramise.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

10 mars 2011 19:41

Lustigt, jag tänkte också i banorna "alltid täcke på ryggen, inne som ute, kanske kan det.... inte låter pälsen lufta tillräckligt", så hade Carina skrivit det i sin kommentar!

Korn kan hästar nog lätt vara överkänsliga mot. Min första häst (nsv) blev helt kal på huvudet när hon fick korn, fick en överkänslighetsreaktion som gjorde att hon kliade av sig all päls där!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

e-m

10 maj 2011 10:21

Vi har en tjej som alltid tror att hennes häst fryser...å har ont å träningsvärk...alltid täcke på ...tjocka...inne som ute...DEN har jättemycket knölar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards