Alla inlägg under mars 2010

Av Dressage - 6 mars 2010 23:16

Det blev en herrans massa timmar i stallet idag! Kallt som attan ute - men härligt vackert! Mockade gånger två idag och fixade mat gånger två. Ryktade gånger två, men red gånger en :) Aramis fick stå med Back on Track-ryggvärmaren i över två timmar före ridpasset idag. Han är härligt varm och skön under den precis innan jag lägger på sadeln - ypperligt att värma upp muskulaturen före ridpasset på detta sätt. Jag satt först i sadeln 18.50 denna lördagkväll. När Aramis var framskrittad och redo för lite arbete joggade jag igång honom lite lätt. Snart spände jag bågen och han har verkligen blivit duktig på att börja placera sina fötter under maggen :) Tidigare svarade han gärna med att förflytta sig i sidled i någon vacker (!) skänkelvikning ā la gangstertvärning... När jag numera ökar kravet märker man att han verkligen försöker trampa in under kroppen. I spegeln kunde jag se hur tappert han försökte, hi hi - ser så kul ut när han lyfter sina älgben och verkligen försöker! Travarbetet kändes nöjaktigt, arbetar nästan uteslutande med att få honom att böja sig i bålen, inte tippa fram och bära mer bak. Ett par gånger - när jag råkar kräva för mycket samling - låser det sig i huvudet på honom. Då vet han inte var han ska! Han förstår inte och han orkar inte - mittåt! Bättring här; ryttarinnan! Galoppen dock - uj, uj, uj! Här har det hänt saker   Den där poletten som ramlade ner igår, den verkar fortfarande ligga kvar och skramla någonstans - galopparbetet idag var en ren fröjd! Galet kul att han börjar sätta sig :) Här gäller dock samma parameternoggrannhet som i travarbetet - samla inte för mycket; då blir det kortslutning   

Nej - nu är det bingen här gott folk! Imorgon är det en STOR dag   Sussa sött!
  

Av Dressage - 5 mars 2010 23:45

Det är straffbart att inte rida ut nu när solen visar sig :o) Kyliga och härligt friska dagar har vi haft här i skåne och idag bestämde jag mig för att bege mig ut med en stycken grå gosse. Det är hiskeligt halt på marken nu (tidigare dagars töande som nu frusit har genrerat isgata) - men eftersom Aramis är broddad runtom tar han sig fram överallt! Det var fullt av liv och rörelse i stallet när jag anlände - roligt när så många är på plats! Gjorde i ordning Aramis, lade på favoritskydden (som du för övrigt kan tävla om att vinnawww.ryttarliv.se) och begav mig ut i kylan! Aramis skrittade på som om han hade väldigt bråttom :o) Skrittade asfaltvägen en bra bit och tog sedan vägen in till fårahagarna, fortsatte ner till fågelsjöarna och tog gräsvägarna hem. Blev lite stigning på slutet! Var ute cirka 20 minuter men kände att vi behövde röra på oss lite mer, därför svängde jag inom ridhuset och passade på att jobba igenom honom där.

Märker att Aramis får lättare och lättare för att sätta under sig; arbeta korrekt med ryggen. Hans väldigt långa och aktiva bakben går gärna lite på alla håll och kanter, men när han väl lyckas med konststycket att placera dem korrekt under kroppen så blir han så himla läcker. Arbetade honom i öppnor längs långsidan, få honom att ta i med vänster bakben som han nästan konstant sätter ner en bit utanför kroppen. Han svarade kanonfint på detta arbete och när jag hade honom väl inramad började vi galoppa. Jag får vara väldigt noga när jag fattar galopp, håller jag lite för mycket i honom samlar han sig för mycket och kommer ingenstans. Släpper jag lite för mycket fattar han gärna fel galopp - inramningen måste vägas på våg! Vi hade enorma bekymmer med detta sist när jag tränade men det gick minst hundra gånger bättre idag. När jag var exakt korrekt i mina hjälper och Aramis förstod och dessutom kunde ta i med sina bakben i fattningen så blev galoppen riktigt riktigt häftig. Har ju upplevt att galoppen varit ett större bekymmer än traven egentligen - har känts som att galoppen varit för stor för honom. Idag var det som att en polett ramlade ner mitt under arbetet och han plötsligt "förstod" vad det är han ska (och faktiskt kan) göra. Kunde samla honom och jag satt dessutom rakt över ryggen! Direkt när han bjuder korrekt fram till bettet och framförallt ärligt så tar han i lika mycket bak vilket gör att han inte kastar runt mig (genom att bli svängd i kruppan) från den ena sidan till den andra :-P Åh vad kul det var att galoppera! Kunde nästan inte bryta av :)

Galoppen var bättre i vänstervarvet än högervarvet, ännu märks hans svagare högersida av - även om den naturligtvis blir starkare för var dag som går. Skrittade sedan av en trött och nöjd Aramis! Inne i stallet lindade jag honom med nattlindor, strechade benen och smörjde träns och stövlar! Skärpning på smörjfronten! Från att ha varit en minutiös varjedagsmörjare har jag verkligen försoffats! Nej! Nu är det dags att börja smörja igen :)
          

Av Dressage - 5 mars 2010 14:06

Eftersom min "gamla" tävlingshäst Rigoletto genomgått operation, behandlingar och X antal veterinärundersökningar, kiropraktorundersökningar, equiterapeutundersökningar, hovslagarundersökningar (you name it) fick jag så smått börja se mig om efter en ny tävlingskompis. Min hobby är naturligtvis den härliga känslan att få umgås med en häst - men naturligtvis sticker jag inte under stol' med att jag är en tävlingsmänniska! Jag älskar att tävla och utbilda mig och för all del min egen häst. Så - ett liv som hobbyryttare är inte ett hästliv för mig (inte idag i alla fall).

Jag synade annonser i Ridsport och på mängder av till-salu-häst-siter. Den ena försäljaren efter den andre kontaktades och utlovade det ena fina ämnet efter det andra - tyvärr var besvikelsen för det mesta ett faktum när en videolänk översändes. På en till-salu-häst-site så jag plötsligt hästen med stort H :) Det var en 3-årig vacker skimmelhingst. Jag kan säga att jag föll pladask! Jag kände mig ungefär som matadorerna i "Ferdinand" HONOM SKA VI HA Och då hade jag bara sett honom på foto... Det blev inte sämre när jag fick se honom live första gången! Säger man kärlek vid första ögonkastet? Jag steg in i dåvarande ägarens stall - och där stod han. Vitlindad och klar för att visas! Lite försynt men ack så fin. Ägaren knäppte loss honom och gick före till ridhuset - utan att hålla i hästen! Han gick efter som en hund! Ägaren visade honom riden i skritt, trav och galopp. Mycket sansad och trevlig häst! Absolut inga briljanta gångarter, snarare rena och lätta. Så var det min tur att prova... Jag har ridit många hästar i mitt liv - men aldrig någonsin suttit på en sådan häst! Känslan dröjde sig kvar många, många dagar. När vi var klara med passet knäppte jag en bild på Aramis :) Jag åkte ytterligare ut till ägaren för att rida och testa A en gång till. Allt kändes minst lika bra även denna gång!
   Hi hi :) Ser ut som en P.R.E

Jag körde hem, salig och glad - men också fundersam. Jag hade hittat min drömhäst, men detta var ju FÖRSTA hästen i raden som jag tittat på. Något sade mig att jag skulle se på ett par till så att jag hade någon referensram. Sagt och gjort. Jag styrde hem, tittade ut liknande exemplar i liknande prisklass, bokade in tider och gav mig ut! Från söder till norr gick min resa - och ju längre norrut jag kom desto mer klart blev det att det var "Dolce & Gabbana" (som Aramis då hette) som var den bästa av de alla. När jag var i Stockholm, på väg hemåt, rinde jag ägaren till D & G och bad honom snällt att reservera D & G till mig - vilket han gjorde. När jag kom hem bokades besiktning för Charlie Lindberg och en månad senare var jag stolt och lycklig ägare till D & G som jag döpte om till Aramis af Mecklenburg. Det här - det var "sagan" om hur jag och Aramis träffades :)

  

Av Dressage - 4 mars 2010 23:30

Dagen bjöd på ett dressyrpass i ridhuset och allt som de senaste två dagarna känts lite knackligt och motigt var nu som bortblåst! Jag är ju medveten om att Aramis brukar bli lite stel när han vilat ett par dagar - så  nu är vi tillbaka på banan igen! Och vad kan väl passa bättre nu när vi anmält oss till en LB-tävling på söndag. Ska bli roligt att äntligen få komma ut igen och se världen... Man har ju blivit, för att använda ett kärt gammal beprövat ordspråk, lite insnöad :) Hoppas Aramis mjuka och trevliga kropp håller i sig till söndagen! Provade att samla ihop honom några meter här och där under dagens ridpass och han svarade riktigt trevligt. Längningarna satt också! Trevligt pass helt enkelt! Bjuder på en Dalahäst - inspirerad av Birgitta och Archie (min togs dock förra året).
  

Av Dressage - 3 mars 2010 22:18

Idag stod longering på schemat. Aramis kändes lite lam till en början, men var mot slutet som en katapult som for runt som en "fis i en papperspåse". Till en början tyckte jag att han rörde sig lite i otakt. Jag misstänker att gårdagens rätt tuffa träningspass har gett honom lite träningsvärk - efter tio minuters uppvärmning var denna otakt helt ur världen som väl var. Jobbade på att försöka få honom att runda igenom i sidorna, gick riktigt fint i vänstervarvet. Avslutade med att försöka trampa honom lite på töm. Ett par lyckade små embryon fick vi fram, sedan verkade Aramis trött   Det är lite de fina de tål :) Promenixade med honom i ridhuset när vi var klara och gick sedan in i stallet där jag fixade i ordning honom för natten samtidigt som jag höll låda med ett par andra tjejer   I morgon blir det stallet på dagen! Hoppas det är lika fint väder som idag - i så fall blir det uteritt i det vackra vädret! Ha en härlig kväll gott folk!
    

Av Dressage - 3 mars 2010 15:42

Hur rider vi våra hästar? Jag vet inte hur många av er som har hängt med i senare tiders trender; vi går mot "mjukare" värden med våra hästar vad anbelangar ridstil. Ett exempel på detta är FEI:s förbud mot att tvinga hästen att gå i en djup och rund form - så kallad hyperflexion (även kallat rollkur). Jag personligen tycker det är kanonbra att man skärper upp kraven och att man överlag blir mer och mer uppmärksam på hur vi egentligen rider och hanterar vårar hästar. Jag kallar mig själv en mjuk men krävande ryttare. Jag skulle aldrig någonsin i min vildaste fantasti få för mig att hejvilt börja piska en häst och bli - vad vi brukar kalla - "blockerad". Men självklart använder jag en pisk för att förstärka min hjälp om så behövs. Jag använder sällan pisk i "straffsyfte". Mitt motto är att jag och hästen ska ha kul tillsammans! Men självklart kan även jag - precis som alla andra mänskliga ryttare tappa tålamodet - även om det tack och lov händer synnerligen sällan och varar väldigt kort. Jag ser ibland ryttare som ständigt piskar och retar sin häst med spöet - det liksom slår an hästens bakdel i takt. Förvisso ser det inte "illa" ut även om det inte ser trevligt ut. Men jag frågar mig - hur i "jösse nam" får man en sådan häst känslig för hjälperna? Blir den inte "piskdöd" (jämför skänkeldöd)? Sedan finns det varianter som är hundra gånger värre än nyss nämnda "taktpiskare". Det finns ryttare som sliter och drar i sina hästar, sätter den på haserna och använder hästens mun som om den vore av betong (även om den kanske i det laget är lika känslig som betong med tanke på det den fått utstå). Det finns de ryttare som tappar tålamodet, blir blockerade, och piskar sina hästar till "vansinne". Det finns ingen hejd på piskandet och slagen dessa hästar får utstå. Vi kan behandla våra hästar illa på många, många fler sätt - jag har bara nämnt en topp av ett isberg.

Hur resonerar du?
- Är det "tillåtet" att piska upp hästen med jämna mellanrum?
- Hur reagerar du när du ser någon vara lite för flitig med pisken, sporren eller handen? Säger du till? Eller står du tyst och ser på och "accepterar" det du ser - men går hem och mår dåligt?
- Hur är du själv som ryttare? Tappar du tålamodet? Använder du aldrig spö kanske?
- Berätta hur du tänker!
- Notera att jag talar om pisk/bestraffning/drag-slit/ - då man sitter på hästen. Jag talar inte om hantering på marken av en stökig 3-årshingst...


  

Av Dressage - 3 mars 2010 10:00

Igår var min häst rak som en planka i sidorna! Och det behövde arbetas igenom! Och det var kämpigt! Aramis var oerhört pigg och framåt, men som sagt stel i sidorna. Blev gärna lite låg i formen. Galoppfattningarna från skritt var också kämpiga - eftersom han inte var korrekt igenom i sidorna fattade han gärna förvänd galopp, slog om bak och jag vet inte vad! Nej - det här var inte vår bästa träning, men nyttig! Det var nyttig miljö också eftersom det pågick hoppträning i ridhuset samtidigt. När jag mot slutet hade honom bättre formad tryckte jag på honom och han visade en superhäftig trav! Det fick mig glad igen :o) Ha en härlig dag - här skiner SOLEN!   

Av Dressage - 1 mars 2010 23:11

Uj - det märks att jag och herr grå vilat oss i form i tre dagar :-) Hä hä... Det var wunderschön att komma till pållarna igen - även om jag verkligen fått mig en rejäl hästboost hela helgen! Men vad går upp emot att träffa sina egna små lurviga hästar? När Aramis var färdig för dagens pass stod han i gången iklädd sitt fina kandar för andra gången i sitt liv. Jag hade för avsikt att rida ut en sväng idag, men snön som föll och det annalkande mörkret tvingade in mig i ridhuset. Fokus med dagens ridpass var sannerligen de långa grå bakbenen som gärna ville fortsätta semestra några dagar till :o) Skrittade (på bridongen, lät stången vara hela passet) fyrkanten runt i lätt öppna på långsidorna. Aramis ville gärna sätta ut inner bakben istället för att placera det in under kroppen, så här fick vi jobba igenom! Det tog emot lite i början men när han var ordentligt uppvärmd och igenom i sina sidor gick det riktigt bra! Travade på och han kändes riktigt trevlig, något tung i handen - men hängde inte. Det får han dock gärna vara, jag är i dagsläget glad över att ha stöd alls i handen - det är ju det vi jobbat så länge på. När han var ordentligt lösgjord travade jag av honom och lade ner honom. Formmässigt gick han lite väl rund och låg idag, men eftersom jag inte brydde mig om var huvudet var idag (utan enbart var bakbenen höll hus) fick han gå där så länge han arbetade korrekt! På väg in från ridhuset vet jag inte vad han fick se ute på åkern för han for iväg i katapulthastighet med svansen rakt upp i vädret. Han dansade runt mig i passage och blåste och hade sig. Vi lyckades med nöd och näppe ta oss in genom stalldörren och stallgången ner fortsatte på samma sätt. Jag brukar inte elda upp mig så mycket när hästarna stirrar runt, av erfarenhet blir de ofta  bara värre då. Det enklaste är att bara fortsätta gå (om det nu är möjligt) - förr eller senare brukar de lugna ner sig :) Hoppas ni haft en strålande helg! Läs om min Scandinaviumhelg på www.ryttarliv.se Nattinatt!

    

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards