Direktlänk till inlägg 2 januari 2011

Jag får spader...

Av Dressage - 2 januari 2011 19:08

på det här med sadlar. Jag tror att jag blir en barbackadressyrryttare! Det vore väl inte så dumt; första dressyrryttaren som rider Grand Prix barbacka :o) Haha. Nej, nu är jag så ini vassens trött på alla mina sadelhistorier att jag bara vill gräva ner mig. Jag slänger ut två foton på Aramis rygg och önskar härmed att ALLA som känner sig duktiga, manade och hjälpsamma vänliga själar att säga ett par ord om saken! Först lite kuriosa...

Jag började min karriär på honom med en Passier Optimum, som förvisso var helt okej (den sändes ner till Hannover x antal gånger för omstoppning, värmning av bom etc.). Jag (och hästen) var dock aldrig helt tillfreds med sadeln och efter något år sålde jag den till förmån för en Amerigo vega cc (+2.5). Hästen trivdes och jag likaså. Det bör dock påpekas att denna sadel INTE utprovades av aukt. Amerigoutprovare utan av kunniga "amatörer" (men eftersom allt kändes kanon och hästen trivdes körde jag på den sadeln).

En kort tid därefter händer något märkligt; alla schabrak kasar under ridpasset bak - inte lite, utan mycket! Jag tar kontakt med aukt. Amerigoutprovare som säger att vega cc är alldeles för kort för min häst. Hon mätte avståndet mellan bogspets och djupaste sittpunkten på ryggen och kom fram till 23 cm (alltså en lång rygg). Hon rekommenderade mig att köpa en Amerigo cc istället. Sagt och gjort; jag tog hem en sådan på prov (+2.5) - men nej, jag tyckte inte att sadeln låg bra. Jag tyckte att den låg alldeles för mycket i framvikt och dessutom fick hästen i samma veva en hel hög med enorma knutor på ryggen vid sadelstaden. Jag sände tillbaka sadeln och ställde av hästen för vintervila.

Nu är alla knutor borta - men här står jag nu sadellös. Hästen är extremt känslig och lyhörd och berättar tydligt vad som är bra och inte bra. Till saken hör att jag har EN enda sadel som han verkligen trivs i - det är en hundra år gammal Wintecsadel i syntet, den ser för bedrövlig ut (allroundmodell) - MEN, det verkar vara den enda sadel som min häst inte blir spänd i. Men jössenam - jag kan ju inte sitta i en gammal Wintec allroundsadel när jag rider in på msv-banan :o)
    

 
 
Ingen bild

Ida

2 januari 2011 19:45

Jäkla sadelproblem! Vad är det i Wintecsadlen han trivs med då? Luftkuddarna? Varför inte prova en wintec dressyrsadel då? de är inte alls dumma, jag har en. Dock kanske inte så kul att visa upp för GP-domarna, men kanske värt att prova om han nu gillar dem? K!

 
Ingen bild

Maria

2 januari 2011 20:37

Jag kan verkligen rekommendera Rössli. Har haft den sadeln på alla mina hästar de senaste åren och den är verkligen super.

 
Ingen bild

Dagge

2 januari 2011 20:47

Jag hade en Amerigo Cortina till en häst tidigare. Hon hade långt avstånd från bogspets till djupaste punkten. Såg ut lite som Aramis i ryggen ser det ut som. Det var den skönaste sadeln jag någonsin haft. GIllade verkligen den. Tyvärr passade den inte Dagge som jag har nu. Han har kort avstånd från bogspets till djupaste punkt med resultat att jag satt för långt bak på hans rygg i Cortinan. Amerigoutprovare tyckte att Vega Dressyr skulle passa honom så jag bytte till en sådan. Men när han börjar komma upp med ryggen ordentligt så blir den för svängd tror jag så den lättar bak och slår honom i ryggen. Nu har jag bytt helt och lämnat Amerigo. Har en tailormade Spirig.

Har inga direkta tips förutom att ta hjälp av Monica på www.hastkuren.se . Hon är jätteduktig på begagnade sadlar och finns i Veberöd. Har haft flera kompisar som tagit ut henne för att få råd vilka begagnade sadlar som kan passa just deras hästrygg.

Lycka till!! Avundas dig inte ... det är inget roligt alls att vara ute i sadeldjungeln.

 
emily

emily

2 januari 2011 23:38

Kanske en Pfiff Amaretto?

http://livetmedella.blogg.se

 
Ingen bild

Monica

3 januari 2011 08:39

Hej! Tror att vi red in honom med en childeric som han gick med här hela tiden. Underbara sadlar som ligger riktigt bra på såna ryggar!! Hälsa den grå så gott!! Och god förtsättning!! >Kram Monica

 
Jannike

Jannike

3 januari 2011 10:17

Någon Bates sadel kanske iom att han gillar wintec?

http://www.jannikejd.blogg.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

3 januari 2011 10:53

Ida: Precis vad jag också tänkte :( Lånade därför hem en Isabell Werth med luft (min trehundraårgamla Wintec har inte luft - det fanns inte då :o) Men tji fick jag, sadeln var inte vad herr grå ville ha på sin rygg. Han sköt rygg och det kändes som att han skulle gödsla hela tiden! Ingen bra känsla med andra ord. Många kramar

Dagge: TACK för ditt svar! Jag har precis som du varit inne på en Cortina till Aramis! Amerigosadlarna är verkligen super och jag tycker såå mycket om dem - men tyvärr verkar de inte passa ALLA hästar... Ska läsa lite om ditt länktips. Din nya sadel har jag aldrig hört talas om; låter verkligen superintressant! Lycka till, du med!

Emily: TACK för ditt tips! Ska genast kolla upp :o)

Monica: HEJ!!! Så kul höra från dig här ute i cybervärlden :o) Går du hit ofta? Hade varit superkul ha lite kontakt med dig - så skriv gärna fler kommentarer :o) Jag ska verkligen ta och testa Childeric! Träffade Ö i höstas och han berättade precis samma som du, han hade dessutom sin till salu och jag var nog lite korkad som inte hoppade på det där erbjudandet (hade dock tyvärr precis köpt Vegan då...dumt). God fortsättning önskar vi dig med! Ska krama om Aramis från dig :o) Kramar

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

CrazyHorse

3 januari 2011 11:20

Har inga bra svar men har samma problem så jag vill gärna följa dina erfarenheter...Min häst är lite lång mellan bogspets och sittpunkt och lite svankig. Alla schabrak skjuts (långt) bakåt och hon är mycket känslig för tryck på bogspetsar osv.

Funderar också mycket på vad man ska göra och har gjort ett par förlustaffärer när det gäller sadlar...:-(

 
Jessica

Jessica

3 januari 2011 11:26

Du säger att Aramis är väldigt känslig men trivdes bra i din Amerigo Vera cc? Den kanske inte var så tokig ändå? Den sadeln som sadelutprovaren tipsade om var ju tydligen inte så bra, kanske hade denne inte helt rätt om den sadeln som du och Aramis faktiskt trivdes i heller? Tips annars på sadelutprovare är Sharpman (www.sharpman.se)!

Ett annat tips är en fårskinnspad till den sadel du nu bestämmer dig för, har du provat en sådan någon gång? När jag gjorde det första gången var jag fast, det är väl minuset - beroendeframkallande! Hihi! Skämt åsido, den jämnar faktiskt ut trycket väldigt bra och är skonsam mot ryggen...

Lycka till, hoppas att du hittar en lösning!

Kram kram

http://dromdansaren.blogg.se

 
Ingen bild

Cissi

3 januari 2011 11:28

Har du testat Isabel Werth Bates. Samma utförande som wintec sadlarna fast den görs i läder. Utbytbara koppjärn och luftkuddar. Många hästar som trivs med den sadeln. Den är dubbelt så dyr som syntet sadeln, men kanske finns begagnad.
Lycka Till!!

 
Ingen bild

Jessica

3 januari 2011 12:03

Hej, jag kan varmt rekommendera en butet eller en antares dressyrsadel. De ligger väldigt bra på många hästar bla. för att de har breda närliggande bossor. Båda sadlarna är dyra men väl värda sina pengar. Många kända namn som tex minna telde änvänder dem, just för att de ligger så bra på många hästar. Båda sadlarna finns på bengts foder i veberöd:-)

Mvh Jessica

 
Ingen bild

Fanny

3 januari 2011 13:01

Att leta sadel är nog det absolut värsta som finns så lider med dig!: ) Hade enorma problem med att hitta en sadel till min Hannoveranare, vad jag än provade på honom så passade INGENTING, och jag kan garantera att jag har provat i princip varenda sadel som finns som är värd att prova... Trodde precis som du ett tag att jag skulle bli tvungen att rida runt i min hoppsadel för evigt ( vilket inte var ett alternativ eftersom jag är en hopplös dressyr-nörd) Tillslut kom vi dock fram till att det fanns två sadelmärken som passade min häst, och det var Equipe och Amerigo. Därmed blev det tillslut en Amerigo Classic bomvidd + 1 som både jag och hästen trivs super med! ( kan tillägga att om hästen i fråga en dag skulle växa ur sadeln säljer jag hellre hästen än min Amerigo)
Det är jättesvårt att säga utifrån en bild exakt hur hästen ifråga passar i en sadel eller ej, men om jag jämför med bilder på min egna häst skulle jag säga att han och din häst är relativt lika i kroppen, tycker dock att +2.5 låter väldigt brett i bomvidden, då en "vid" i Amerigos mått är +2, och då anses de ändå som stora i storlekarna. Min häst skulle enligt sadelutprovaren ha vid i bomvidden, och min Amerigo är normal mot vid och är precis lagom. Är sadeln för vid har den en tendens att trycka fram och släppa bakåt, kanske är det orsaken till varför schabraket börjat glida?
Håller tummarna för att du hittar en sadel snart! : )

 
Ingen bild

Ingela

3 januari 2011 17:44

Hejsan
Hade själv ett himla problem med sadel till min häst,alla sadlar gled fram och hon sparkade då bakut ;)
Hon ser ut som Aramis i kroppen :)
Jag åkte ner till Mustang i stockholm där dom är duktiga och efter att ha provat 9 olika sadlar blev det tillslut en Crown som vi tog ut stoppningen ur och istället satt i ett flair system. Supersadel och den enda som låg kvar på min poppo. Jag o hästen e så lyckliga nu :)

 
emily

emily

3 januari 2011 18:46

Jag har också varit inne på en Crown till min häst, och hon är lite liknande Aramise i ryggen(självklart svårt att se på en bild men någotsånär lika iallafall). Den verkar ligga bra på henne! Hon har gått med en Albion Style i ett och ett halvt år nu som har funkat rätt bra, det kanske kan vara något?

Albion är ingen drömsadel för mig då den kräver ganska breda höfter (enligt min åsikt) och ger inte särskilt mycket stöd, men hittar jag en dressyrsadel som min häst trivs med spelar det nu mer ingen roll vad jag tycker - jag köper den!

http://livetmedella.blogg.se

 
Sandra

Sandra

3 januari 2011 19:48

Halloj!
Inte alls roligt med sadelbekymmer. Tänkte dela med mig av vad jag har till min grå herre. Han är lik Aramis i ryggen, lite svängd, min häst blir även lite högre fram än bak vid arbete. Han har även stora bogblad så sadeln måste bak då han även har sin lägsta punkt långt bak. Jag har en Amerigo Cortina på honom som jag nu haft i tre månader. Han trivs väldigt bra i denna sadel då den är flexibel (han rör ryggen MYCKET) i bommen. Jag har också problemet att vissa schabrak glider bak men det känns mer som att sadeln tillåter ryggen att arbeta och schabraken har dålig passform. Jag vill nog ge dig rådet att prova en Cortina om du får möjlighet. Jag har en +2,5 på min häst och han är rejält bred =)
Sedan är ju cortinan bakåtskuren i kåporna så jag hade problem att rida i den i början eftersom den tvingade mig att sitta rätt (höftböjarna måste vara stretchade upptäckte jag när det stretade och drog av bara sjutton) . Jag har tidigare suttit i stolsits pga felsittande sadel.
Hoppas du hittar rätt iaf...finns så otroligt många sadelmärken att välja mellan!

http://sandrathunberg.blogg.se

 
Frela

Frela

3 januari 2011 22:15

Vi har vid två tillfällen gått till en sadelutprovare som Helsingborgs regiondjursjukhus har kontakt med han heter Lars. Du kan boka tid via djursjukhuset. Du kan även då få tid med deras fysioterapeut Jessica som verkligen är duktig., de jobbar tillsammans med friskvård av tävlingshästar.. kolla den här länken - hoppas den funkar! http://www.djursjukhus.com/html/stordjur/fysio.html
Lycka till!

http://www.trumsamumma.blogspot.com

 
rackemarie

rackemarie

4 januari 2011 20:20

Tänk så enkelt det var förr. På med en manskapssadel bara, gärna samma sadel till flera hästar. Men sådana hästar görs inte längre på gott och ont. Vågar knappt tänka på vad Dancer ska ha för sadel till våren när vi ska köpa egen. Just nu lånar vi hans inridningssadel (en Wellington tror jag) men den börjar bli lite liten på den store...

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Carina

Carina

8 januari 2011 13:08

Hej Ja det här med sadlar är inget kul bestyr. Min häst är också lite svängd upp över länden som din men han fick inga knutor, däremot ett tryck av sadeln långt bak. Jag fick tips om en icke så känd sadel men döm av min förvåning väl värd sina pengar och då inte så dyr som många andra. Finess Spalding och med rundbossor då såklart pga sluttande ländrygg. Nu letar jag sadel till min andra häst som har en rakare rygg :/ Lutar åt en likadan fast med kilboss tilll honom. Lycka till och STOR ELOGE för din fina blogg. Mvh Carina I Småland

http://www.stalldressce.se

 
Ingen bild

Terese

9 januari 2011 17:11

Hej, en i stallet där jag jobbade hade samma problem med knutor på sin häst i samband med ridning. Problemet fortsatte trots en passande sadel men har nu blivit bättre när hon började leda hästen istället för att sitta på under framskrittningen, hästen var då 4 år. Nu när den är äldre och fått bättre ryggmuskler så kan hon skritta fram uppsuttet utan knutor. Säger inte att det är samma för A men hon hade iaf "specialschabrak" med en antiglid grej under sadeln och det hjälpte också mot knutorna.
/Terese

 
Ingen bild

Anna

16 januari 2011 11:09

Hej!
Jag har en albion platinum ultima till min häst som ser ut så här i ryggen:
http://www.harthavens.se/hedwig.htm
Skrolla ner så finns det uppställningsbilder.:-)

De nya albionsadlarna har smalare midja så de är inte alls så breda längre plus att de har ändringbar bom. Albion är den sadel som har fungerat absolut bäst på min. Har en även en albion K2 hopp som fungerar perfekt. :-)
Jag har, till denna häst haft:
Dressyrsadlar
Edinburgh
Morrison Nolan (åkte fram)
Amerigo Vega (åkte fram, utprovad på Sharpman)
Amerigo Cortina (Hästen kändes låst plus attt jag fick ont i ryggen)
Albion K2 (Funkade mycket bra)
Albion platinum Ultima (Funkar mycket bra, bla fungerar skolorna bättre i denna än i K2)
Har även haft några olika hoppsadlar där albion K2 har varit bäst.

Det är så skönt när man hittar en sadel som fungerar både för hästen och för ryttaren. Inte säkert att albion är sadeln för dig och din häst men kan ju vara värt att prova om du får möjlighet. :-) Generellt säger man att den passar på hästar med rak rygg. (Sharpmans sadelprovare hävdade att albion aldrig skulle passa min häst så jag fick inte ens prova en när jag var där. Istället sålde de en sadel för 22500:- till mig som jag fick byta efter ett halvår. :-( Inte så kul. Så mitt frtroende för dem är väl inte så jättestort. Sadeldoktorn har varit ut o kollat mina albionsadlar och sa att de var bra. Justerade bara stoppningen på den ena.

Hoppas att det löser sig för er snart!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards