Direktlänk till inlägg 25 november 2010

GLAD Mismus och nytt foder!

Av Dressage - 25 november 2010 21:20

Hoppla - där försvann två dagar ur vårt liv (och kommer aldrig åter) (en liten favorit i repris, ha ha). Jo, jag var ju iväg hos Trav- och galoppshopen på Jägers i förrgår och fick alltså prata med en mycket kunnig och sympatisk kvinna som kom med några riktigt bra råd. För det första ska jag stryka ALL form av pelletsbaserad foder - det vill säga moss och good bye till hippo alfa, hippo cool och även adjöss och good bye till Aramis vitaminer och mineraler som även de är i pelletsform. Enligt damen i butiken har nämligen en hästmage svårt att ta upp "kemiskt" framställt foder (allt som alltså inte är havre, korn, müsli). Och naturligtvis är det ännu svårare för en stressmage att ta upp dessa kemiskt framställda fodersorter. Så nu ger jag bara Aramis müsli (om han kommer att fungera fint på det fortsätter jag med Hippo müsli - i annat fall tänkte jag byta till Eggersmann (kanske någon som har erfarenhet av deras foder - jag vore oändligt glad om Ni delade med Er!


Vidare har jag köpt nya vitaminer och mineraler till Aramis; nämligen Probimin som tydligen ska vara väldigt bra till hästar som har problem med mage/tarm.


Och SE! De två senaste dagarna har Aramis faktiskt varit en HELT annan häst. Han är glad, tillfreds och till och med kelig! Mindre sura miner (naturligtvis är de inte helt ett minne blott), knölarna på ryggen har börjat avta och hela hästen verkar helt enkelt förändrad. Nu ska jag även ge honom en dos Pro-Equo som jag även inhandlade på Jägers. Tänkte jag börjar ge honom det imorgon när han kommer till nytt stall. Slutligen ska jag också börja ge honom någon form av lugnande preparat (tack till er läsare för era råd!)!


Har promenixat med Aramis i ridhuset nu i  ett par dagar och han är BUSIG :o) Han vill leka med matte och är så otroligt glad! Råkade göra en liten dundertabbe häromdagen... Jag skulle "longera" honom lite i grimskaftets längd (extra långt grimskaft) (ett par varv i trav i sin enkelhet tänkte jag i mitt stilla sinne). Pyttsan... herr Grå lade av en brall och for iväg i trehundra knyck med grimskaftet farandes runt benen   Lysande Sickan! Han galopperade så flott (euhm... kanske lite för fort dock) och till slut hände ju det som inte fick hända. Aramis hade grimskaftet runt ena frambenet. Men klok som han är stannade han, blåste lite fundersamt ur näsborrarna och började gå mot matte "hjäääälp mig matte"   I morgon åker Aramis på pang! Men mig blir ni inte av med :o)


     

 
 
Jennie Kristensson

Jennie Kristensson

25 november 2010 23:20

Kul att det går åt rätt håll :) Vi har faktiskt oxå ändrat hästen foderstat och ska ge *trummelvind* hippo müssli ;)

http://jdressyrdagbok.blogg.se

 
Ingen bild

Dagge

25 november 2010 23:36

Hm, hm, hm säger jag ;-). Men det här med foder är svårt ... alla tycker olika. Menar hon att pelletsbaserat foder skulle vara mer kemiskt framställt än muslibaserat foder??? På vilket sätt? Många muslisorter brukar innehålla mycket socker (bindemedel) ... och socker är ju inte sådär jättebra för en arm hästmage ...

Men nu skall jag inte sätta griller i huvudet på dig ... om du fick förtroende för henne så kör på det!!!

Är probimin en mineral?? Det probimin jag använt var ett vitt probiotikapulver för magen. Men det kanske finns flera probimin nuförtiden?? Berätta ... blir nyfiken :).

Eggersman gav jag min hoppepålle förut för att han skulle få mer energi. Han gillade det och jag tyckte jag fick bra effekt av det. Det är dock svindyrt om man jämför pris för mj och smbrp/kilo med andra fodersorter. Jag har även använt deras mashprodukt som funkade bra för en annan hopphäst jag hade som blev dålig i magen ibland. (Dock inte på den jag har nu)

Vad spännande att Aramis skall iväg på lite rehab!!! Var är det du skall skicka honom???

 
Ingen bild

Dagge

25 november 2010 23:39

Jag skulle förresten vilja köpa en keramikhäst av dig!!!!!!!! Tycker de är så HIMLA fina!!!!! Hur bär jag mig åt ... har du några i lager???

 
rackemarie

rackemarie

26 november 2010 10:30

Intressant med foderdiskussion. Vi kör med pelleterat kraftfoder OCH hel havre. Har alltid föredragit pellets eftersom man då vet att allt finns med i varje liten pelletsbit. I muslin kan det ju skikta sig och komma med lite ojämnt av varje sort, men å andra sidan är inte muslin så processad som pelletsen. Visst är det en djungel? Som tur är så har vi ingen häst med magproblem (peppar, peppar...). Hoppas A får det bra på sitt spa!

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

26 november 2010 11:17

Det låter ju toppen! Är själv något skeptisk till alla pellets hit och dit, vem VET egentligen vad som ligger i dem? Inte minst mineralpellets och GRUSmineraler, hästen kan ju lätt få sandkolik av att äta grus.... Du har fått en bloggblomma hos mig, och en liten berättelse om min trakhener som Du efterlyste.....

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Ann

26 november 2010 12:26

Hej! Har också gått över till müslifoder, gamlingarna får Dodson&Horrels Sixteen Plus
och ungdomen UFFE får HippoBas Harmoni. Men de får fortfarande linfröpellets som vi gör själva när vi pressar linolja ur linfrö. Mums för små hästar på köpet får dom glansig päls.
MVH
Medryttarkusinen

 
Therre

Therre

26 november 2010 16:57

Vad skönt att höra att du hittat något som verkar fungera för A! Och att det fungerar redan efter två dagar, det är ju helt fantastiskt!
Hoppas nu att det håller i sig :)
Kram

http://therre.bloggagratis.se

 
Linda

Linda

26 november 2010 19:10

Jag kör på Eggersmanns vitala müsli som funkar jättebra på min pålle som har stressmage, lätt går ner i vikt samt eftersom han redan är 17 år gammal. Funkar super på honom. Synd bara att det är så fruktansvärt dyrt. Som den snåla studenten jag är så får han en halv skopa sådant till mat och en skopa korn till det. Han behöver ingen extra energi om man säger så ;) Jag tror inte heller på foder i pelletsform. Känns som att det bara måste bli en enda stor klump i magen på pållen. Som cement liksom. Testa och blötlägg det liksom och känn på konsistensen efter det. Örkk. Min pålle käkade pellets när jag köpte han för 8 år sedan men jag bytte snabbt till korn och lade till müsli förra året också. Jag kör på müsli, korn, betfor och kli till mina pållar =) Funkar toppen! =)

http://liiiiinda89.blogg.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

27 november 2010 11:05

Jennie: Åhhh spännande! Du kan väl återkomma och berätta hur det gick :o)

Dagge: Jaaaadu... :o) Nu är jag ju ingen foderexpert överhuvudtaget men jag kan tycka att pellets torde vara mer "svårsmält" och betong/cement-bildande (haha - vilket ord) än ren müsli. Jag har hört flera säga detta men har NOLL vetenskapligt belägg för mina spekulationer. Jag kan bara hänvisa till kvinnlig intution :o)

Jo, probimin från AME är ett mineralfoder (se länk: www.ameproducts.se, välj häst och välj biopromin). Tycker att det funkar SUPER och har läst väldigt mycket positiva reaktioner om detta mineralfoder på nätet!

Aramis ska bo hos en god vän - separat inlägg kommer inom kort :o)

TACK för keramikhästberöm :o) Jag blir sååå glad! Jag har mitt galleri utanför Höganäs och där finns en del hästar att beskåda. Vidare finns hästar lite här och var i landet :o) Var bor du?

Rackemarie: Ja det här med foder blir bara svårare ju mer man kan och läser tycker jag :o/ Hmm... typiskt! Härligt att ni funnit något som funkar för era pållar!

Ylle: TACK snälla du! Jag ska GENAST in och läsa!

Ann: Linfrökaka är ingen dum idé alls!!! Tror även att jag ska börja ge loppfrö eftersom mina hästar bara går i grushage (läs sand).

Therre: Ja jag hoppas också att det verkligen blir bra för den känslige herr grå! Kramkram

Linda: Härligt att det funkar så bra med Eggersmann - men hujeda mig vad det är dyrt! Jag räknade på det och tror att Aramis skulle äta för cirka 1 500 kronor i månaden (PLUS stallhyran på 3 500)(PLUS alla övriga kostnader...) - kan han fungera på det foder som ingår i stallhyran (alltså Hippo-harmoni) så vore det ju toppen! Jag kan bara hålla med dig; tycker inte heller att pellets verkar något vettigt att utfodra med! Tack för dina tankar :o)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Dagge

27 november 2010 12:01

Haha ... jamen det heter ju BIOproMIN inte proBIMIN :-D. Olika produkter. Har kollat in det mineralfodret tidigare :).

Jag är inte heller något fan av pelletsbaserat foder. Men att det skulle vara mer kemiskt framställt än musli är jag tveksam till ;). Jag har gått tillbaka till det naturliga - mina får svarthavre, vithavre + hö och pållen har aldrig varit så fin i magen som han är just nu!!!!

Jag bor mitt i Lund på krypavstånd från Grand Hotel :-D. Så Höganäs är ju bara trekvart bort!!!

 
Ingen bild

a

27 november 2010 16:41

Tjing. Foderdiskussioner är alltid intressanta och man kommer snart fram till att alla tycker olika... Jag var nyligen på en foderföreläsning som St Hippolyt höll i. De som föreläste var utbildade agronomer och verkade både kunniga, intresserade och förtroende ingivande. Inte heller försökte de "pracka" på oss att köpa deras foder utan menade att de flesta hästar fungerar fint på hö och havre. MEN för de som INTE gör det finns det hur mycket tillskott och fodersorter som helst. Jag har haft mycket mailkontakt med dem och fått massor av hjälp med foder till min häst. Nog om detta, det jag ville komma fram till var att de sa att korn inte är ett foder för en häst. Hästar kan inte ta upp fodret på rätt sätt och det är vanligt att det ligger kvar och jäser i magen på dem vilket i det långa loppet kan leda till leverskador. Kolla in deras hemsida vettja, där finns alltid intressanta artiklar och forskningsresultat att läsa. Lycka till med pållen. //a

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23 24 25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards