Direktlänk till inlägg 12 maj 2011

Balanstrav slash passagetrav? Vad är det och hur ser du på saken?

Av Dressage - 12 maj 2011 13:03

Kära läsare! Jag har fått en mycket intressant och i högsta grad befogad kommentar på gårdagens inlägg; nämligen ämnet "passagetrav". Jag börjar med att publicera kommentaren vilket åtföljs av mina egna åsikter i ämnet :o)


"Jag tänkte bara ta upp att jag hoppar till lite varje gång du använder termen 'passageliknande trav' för att beskriva när traven hos Aramis blir finemang.

 Passageliknande trav är för mig nämligen ett nono ... och vi har jobbat jättemycket med att ta bort den på min pålle (som har jättemycket inbyggd sväv) och istället få honom att jobba genom hela kroppen i traven och rikta energin framåt. För mig är passageliknande trav - "En felaktig, svävande trav utan tillräcklig framåtbjudning och där rörelsen "fastnar" i ryggen." (någon slags domardefinition tror jag)

 Nu vet jag att du menar någonting annat än ovanstående ... men en intressant aspekt ändå :)"

Det är egentligen väldigt lustigt att du tar upp debatten eftersom just jag och en god vän hade precis samma diskussion för några dagar sedan :o) Jag förstår precis hur du resonerar och håller egentligen med dig om det mesta. Nu är det så här att Aramis i sig har en väldigt kvick trav som lätt kan bli lite ointressant och "symaskinsaktig". Jag säger absolut inte att han rör sig dåligt på något sätt - men där finns så mycket mer att hämta :o) Och med en häst som rör sig kvick vill man göra precis tvärtemot med; man vill få den att röra sig med schwung och med mer "sväv" (mer aktion och mer knä). Jag gissar att din häst har mycket frambensgest och, precis som du skriver, eget svävmoment. Och det vi vill göra med en sådan häst är att rubba den ur denna långsamma takt för att få den mer kvick. Du och jag arbetar alltså med två helt olika hästar och kan därför inte resonera på samma sätt :o)

Det är oftast så att det är lättare med en ung häst då den har sitt naturliga svävmoment - och det är svårare med en lite kvicka hästen att få den långsam. Däremot när vi börjar komma upp i klasserna och vill ha en kvick häst, ja då har jag plötsligt mer fördel av att ha en häst som jag lätt kan plocka fram kvickheten ur. Men här börjar ett helt annat arbete med den långsamma hästen eftersom man nu vill börja få den kvick. Där jag då jobbat som en idiot för att få min häst mer långsam kan jag sedan ur detta trycka på och få en trav med mycket mer frambensgest och ett helt annat tryck. Man kan alltså säga att man arbetar precis tvärtom med dessa hästar. Jag gjorde en intervju med Mattias Jansson en gång och han kunde inte nog poängtera kvickheten - men också hur viktigt det är att vi rider våra hästar i det tempo, den form, den takt de allra helst själv INTE väljer!

En annan viktig aspekt i ämnet är, precis som du skriver, att debatten om passageliknande trav. Jag vill bestämt hävda att passagetrav är något helt annat än balanstrav (som jag tror att du avser när du talar om tappad bjudning, ryggverksamhet och bakbensengagemang). Detta är i min värld två helt olika slags "trav" och den sistnämnda är verkligen inget att sträva efter (och det är givetvis inte så Aramis går när jag skriver passageliknande trav som känns finemang). En passageliknande trav förutsätter en bibehållen bjudning där hästen ligger väl framför hjälperna, ett bakbensengagemang utöver det vanliga engagemanget i sedvanlig trav eller samlad trav. Utöver detta vill jag naturligtvis att hästen kommer upp ytterligare i formen och bjuder fram till bettet. En balanstrav är i min värld en slags opåverkbar trav som hästen tar till för att försvara sig - det är nämligen nästan omöjligt att rubba hästen ur denna takt. Dessutom sitter ryttaren ofta utan någon form av kontakt fram till bettet och; kanske viktigast av allt - hästen har tappat förbindelsen mellan bak och fram och kliver på med bakbenen någonstans långt efter kroppen!

Hur ser ni läsare på saken?
 

 
 
Ingen bild

Celma

12 maj 2011 16:22

Tycker ni har precis rätt båda två, när hästen tar till något för att använda som "försvar" gäller det för oss att få den göra mer av tvärtom ;) Liv har skrivit ett på till synes korrekt sätt enligt mitt tycke så väljer inte upprepa. Bra iaktagelse och ett intressant ämne ;) Kram Celma

 
rackemarie

rackemarie

12 maj 2011 17:31

Håller med om det du säger att olika hästar har olika utgångspunkt och man får jobba utifrån det. Hos oss är både Dancer och hans mamma Gold de som behöver kvickas upp och Racke den som lätt blir symaskin. Bra för beridaren (dotter 1) som får träna på lite olika typer. På de långsamma är fördelen att de har med sig bakbenen naturligt från början. Har sett på de lite kvickare unghästarna i vårt stall att de har bra frambensaktivitet men att det krävs lite för att bakbenen ska aktiveras ordentligt.

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Dagge

13 maj 2011 00:18

Vad kul att du utvecklade resonemanget :). Ja vi jobbar helt klart från olika håll med våra pållar :-D.

Men termen passageliknande trav har jag nog mest hört talas om i negativ bemärkelse. Jag förstår dock vad du menar (som jag skrev redan i första kommentaren :-D).

 
Ingen bild

Linnéa

14 maj 2011 18:49

Jag känner igen mig...
;)

 
astrid

astrid

15 maj 2011 11:29

intressant inlägg! jag undrar om du skrivit om den intervjun du gjorde med mattias jansson? vore jätteintressant att höra om hela!

http://qpintraining.blogg.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

15 maj 2011 13:52

Tack för kloka åsikter!

Astrid: Den intervjun finns i ett äldre nummer av Equipage :o) Ska se om jag på något sätt kan hitta den :o)

http://aramise.bloggagratis.se

 
astrid

astrid

15 maj 2011 15:08

jaha! skriver du för dem ofta? jag bor granne med camilla och joe som har tidningen, haha!

http://qpintraining.blogg.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

15 maj 2011 22:19

Astrid: Det var ju ett lustigt sammanträffande :o) Jag skrev förr, skriver inte längre!

http://aramise.bloggagratis.se

 
Linda

Linda

16 maj 2011 10:48

Intressant diskussion!

http://www.cheran.blogg

 
maria

maria

20 maj 2011 19:40

Intressant att läsa!

Blandliknande passagetrav och passage är ju som du skriver två helt skillda saker. Risken finns när jag försöker jobba med passage, att hästen blir för lång och oengagerad och det blir då istället något som liknar balanspassagetrav :)

Och det är ju precis som ni skriver att en häst som är väldigt snabb i steget, kan behöva lugna ned steget och då är ju passagetänket rätt.

En häst som naturligt lägger till balanstrav för att den kanske har stor och lufsig gång eller att den bara försvarar sig med att lägga till någon slags balanspassagetrav, den behöver ju kvickas till och ska absolut inte låtas gå i balanstraven och bli "sävlig".

Intressant och jag är med på din tanke i det du skriver =)

http://dressyrsnack.wordpress.com

Dressage

23 maj 2011 13:35

Ja men då resonerar du och jag precis likadant :o) Det gäller bara att tänka tvärtom alltid - så brukar det bli bra :o)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards