Direktlänk till inlägg 23 november 2010

Matte har ordet :o)

Av Dressage - 23 november 2010 10:28

Som ni alla redan vet ska alltså Aramis få komma iväg på rehabilitering och få ha det skönt några veckor! Jag har nu konstaterat att hans knutor på ryggen börjat bli mindre - och något annat har också slagit mig; jag misstänker att Aramis har magsår. Finns det någon läsare som har erfarenhet av detta hos häst? Aramis står ofta i boxen och sparkar för sig själv med ett bakben som han slår ner i golvet. Han lägger ofta öronen utan anledning och hans avföring (ursäkta herrn, hi hi) doftar inte hallon om man så säger. Den luktar snarare "hej kom och hjälp mig". Dessutom är han väldigt stingslig när man borstar honom runt magområdet. Till detta är han även väldigt känslig och sur vid spänning av sadelgjorden.

Jag ska idag ta och bege mig till trav- och galoppshopen vid Jägersro - de ska enligt utsago vara väldigt duktiga och kunniga. Jag återkommer ikväll och berättar mer om vad jag fått med mig hem i både kuskaps- och foderform :o)

  

 
 
Ingen bild

Ann

23 november 2010 11:06

Hej!
Det finns typ proviva fast för häst som är väldigt bra. Kommer inte ihåg vad den heter men de har nog den på Jägersro. Känner flera som fått rätt på magproblem på sina hästar på det viset.
Medryttarkusinen

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

23 november 2010 11:39

Ann: Tack snälla för dina tips! Jag tror minsann att jag gav Rigoletto "provivan" (proequo vill jag minnas att det hette) när han behandlades med tetracyklin. Jag minns också att jag köpte vanlig pro-viva :o) Men det var inte så populärt! Ju mer jag funderar desto mer övertygad blir jag att Aramis lider av någon form av magåkomma.

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Taina

23 november 2010 12:49

Hej Liv!

Här inte varit inne på ett tag och nu läser jag att Aramis inte mår så bra. Jättetråkigt!!! Ta nu inte detta på fel sätt, jag frågar bara i all välmening :-). Fodrar du med analyserat grovfoder och har du räknat på foderstaten? Bajs-problemen kan komma av en störd grovtarm vad beträffar bakterier med flera som jobbar där. Och det kan få väldigt tråkiga konsekvenser med kolik och fång, bland annat ... Som den nogranna hästägare du är gör du säkert det. Men annars kan du ju alltid höra med Jenny, har läst på hennes hemsida att hon är jätteintresserad. Tror faktiskt att hon har en foderblogg också. Annars har Krafft en utmärkt hemsida och duktiga foderrådgivare, om du nu inte har hyllmeter med litteratur hemma :-). Hoppas ni kommer till rätta med problemen. Det är inte kul, det vet jag av egen erfarenhet. Har du inte foderlitteratur kan jag rekommendera Christina Plancks Hästerns näringsbehov och foderstat. Den är min bibel! Ha det gott!
Kram Taina
P.s det här var ingen kommentar i egentlig mening, skippa absolut att lägga ut den om du vill.

 
Jenny Persson

Jenny Persson

23 november 2010 13:03

I värsta fall får du kanske göra en gastro på honom. Jag gjorde det på min häst när jag misstänkte att hon hade magsår. Gastron visade ytterst lite, så lite att det inte var något att oroa sig över. Sen var hon tyvärr en notorisk jordätare och fick ständigt äta loppfrön eftersom hon fick i sig så mycket grus. Kan tänka mig att gruset också gjorde sitt till och många hästar har ju tex sand/gruskolik på höst och vinter. Sen hade jag ett problem till och det var att hon blev sjukligt infekterad av mask när hon gick på bete. Och jo, jag skötte alla mina avmaskningar med rätt intervaller. Dock gjorde inte de andra hästägarna det och då var mina avmaskningar till råttorna :( Givetvis påverkade detta också hennes mage. Så jag kan väl säga att jag är en ganska van magmänniska ;) Även om jag tyvärr inte vet det perfekta botemedlet. Det enda jag kan rekommendera är att verkligen ta reda på VAD problemet är innan du börjar med en massa pill hit och dit. De kan väl göra gastro på ATG-kliniken också?

Nä, nu babblar jag bara en massa strunt känner jag. Ska ju inte sitta här och tro att jag kan och vet allting....för det gör jag långt ifrån. Bara pratar av erfarenhet. Hoppas verkligen att det löser sig.

Kramelikram

http://www.fideliochenhorningen.onsugar.com

 
ylle

ylle

23 november 2010 15:51

Vid TILLFÄLLIGA hästdiarréer funkar medlet PROBIMIN jättebra, innehåller massor av goda bakterier som gör magen snäll igen. Men om det är mer långvariga problem så skulle jag nog konsultera farbror/tant veterinären.. inte helt ovanligt att hästar har magsår, speciellt om de tränar hårt och står mycket på stall.

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Ida

23 november 2010 17:39

Att förebygga är nog aldrig fel däremot är jag inne på Taina och Jennys linje. Vore kanske idé att kolla upp herrns mage fån insidan. Träckprov och gastroskopi. Sedan tror jag som du att miljön kan vara en stor bov... Önskar dig hur som haver all lycka till. K!

 
Ingen bild

Taina

23 november 2010 22:35

Jenny, där har du också en poäng! Hos oss mockar vi vinterhagarna en gång i veckan och även sommarhagarna tas om hand. Stallet tvättas också noga varje sommar. Jag har haft min häst i det här stallet i ca 2 år och de två Kolla-masken jag gjord för hennes skull har visat 0 maskar i magen. Hon är 8 år i år, min häst. Jag skulle bli galen om jag hade så okamratliga stallkompisar som du. Ohästliga stallkompisar egentligen.
Vänliga hälsningar från Taina

 
emily

emily

23 november 2010 22:52

Hade precis samma problem med min häst. För henne var det väldigt viktigt att flytta till ett mindre stall (från ett med 50 till 5) som även är mycket lugnare. I det stora stallet kände nog min Ella att hon var tvungen att hålla koll på alla som passerade förbi, vilket blev jättejobbigt!

En till viktig del för henne var att ändra om i foderrutinerna. I många stall (här i Norrland iallafall) så fodrar man endast grovfoder 3 gånger per dag vilket var katastrof för min häst. Hon äter numer gärna grovfoder 5 gånger/dygn under höst och vår, och på vintern fri tillgång på hösilage. Nu står hon aldrig och sparkar eller biter mot magen som hon gjorde i sitt förra stall, och har väldigt lugna ögon nu för tiden :-)

Om du hittar någon åtgärd som funkar för Aramis får du jättegärna tipsa om det, man vill ju alltid förbättra för sin häst :-)

http://livetmedella.blogg.se

 
Ingen bild

Ann

23 november 2010 23:04

Hej! Tänkte på en annan sak. På tävlingsdagen, var det inte då hästarna råkade få dubbel frukost.
Dubbelgiva kraftfoder är inte att leka med för en liten pållemage. Kan kanske vara ett litet bidrag till en redan uppspelt Grålle. Loppfrö är mycket bra, det får våra hästar periodvis. Det binder vätska, smörjer och binder sand/grus/jord och tar med det ut bakvägen.
Ser fram emot att få följa med I och träffa dina fina pojkar.
Medryttarkusingen

 
Natalja

Natalja

23 november 2010 23:13

Men vilken lyx att kunna skicka hästen på Rehab!! Aramis kommer att må som en prins!! Men oj, tänk om han får mersmak och inte nöjer sig med vardagen sen : o
Ha ha! Fast han har ju en rätt lyxig vardag också så det är nog ingen risk!
Hoppas du får ordning på magen och att det inte är något allvarligt fel på Misen!
kram kram kram

http://latin.bloggagratis.se

 
Marit

Marit

23 november 2010 23:43

Skönt för A att få lite vila och bli undersökt. Får verkligen hoppas att det inte är något allvarligt utan att han blir bättre av att ta det lugnare ett tag och smälta allt nytt:) Mina ska snart också få lite vila. Kram

http://dressyrwelsh,zoomin.se

 
Ingen bild

Dagge

23 november 2010 23:56

Jag har haft megaproblem med magen på min häst. Han har stått inne på Helsingborg för utredning i två veckor och man tog alla möjliga prov .. b.la gastro.

Man hittade inget magsår men såg att tarmen var inflammerad och han blev diagnosticerad med en kronisk tarminflammation. Samma åkomma som människor som har ulcerös kolit eller chrons. Dessutom hittades en överproduktion av tarmbakterien bacillus i magen.

Det som hände min pålle var att det rann bajsvatten ur rumpan på honom. Själva bajset var rätt ok ... bollarna fanns där ... men det luktade ej ok. Alltså ingen direkt diarré .. det som var grejen var bajsvattnet som rann.

Oftast kom det i kaskader (det gällde att ej stå i vägen då :)) och då kunde man se att det gjorde ont på honom. Men mellan attackerna så kunde man inte märka att han hade ont. Det kom dock en tidpunkt det rann i princip konstant ... när jag kom på morgnarna så droppade det från karlederna i bak ner på golvet. Då åkte jag in till H-borg.

Men jag måste säga att det flesta veterinärer står rätt handfallna när det gäller magproblem. Det finns ett antal preparat att testa ... så det är bara att sätta igång. Det som funkar på den ena kanske inte funkar på den andra. Jag har testat mig igenom allt: proequo, probimin, gatroX gastroY, homeopati/håranalys, msm, xtra magnesium, kol, nåt annat vitt pulver från Åhus you name it! Inget funkar.

Jag har testat att ändra foderstaten. Tokdyrt hö med högsta kvalitet, bort med alla kolhydrater/stärkelse och ge bara foder med mycket fett och fibrer. Nja ... funkat ibland men sen har det kommit tillbaka igen. Nu står han på torrt hösilage och havre och är jättebra i magen ... så fodret verkar inte påverka honom alls i någon större utsträckning.

Det enda som egentligen har fungerat är ett preparat som heter Flagyl som ges till människor med tarminflammation. Då blev han bra på i princip 1 dygn. Jag gav 90 tabletter om dagen i tre veckor i omgångar. Helt crazy var det. Tyvärr kom det tillbaka igen efter typ tre månader.

However ... det har blivit mycket bättre de senaste två åren. OCH det här låter löjligt ... men jag är rätt så övertygad om att magnetterapi har hjälpt. Jag tog dit en gubbe som heter www.chenergy.se. Han är lite av en healer oxo. Men det är verkligen så att han blivit så himla mycket bättre sedan jag träffade CH för första gången. Så efter att ha testat allt så tackar jag och tar emot!!

Jag har även upptäckt en regelbundenhet - min häst blir definitivt sämre vid väderomslag. Från kallt till varmt och tvärtom. Han var dålig igen nu en period när det gick från höst till mer kallt .. men nu är han helt bra igen. Det kanske kan ha att göra med att bakteriefloran i jorden ändras.

Jag kan även tipsa om Tixerant-sadelgjorden om du inte hört talas om den. Den gör underverk med hästar som är lite magkänsliga. Min gillar den jättemycket!

Oj. Det blev långt. Men jag har hållt på med detta i snart fyra år så jag har testat det mesta!!

Lycka till!

 
ylle

ylle

24 november 2010 09:30

Det här med stallmiljön är en jätteviktig punkt, som flera redan har påpekat. Visst är det så att herr Grå ogillar när folk (och få) passerar hans box, han grinar upp sig och har sig. DET sätter förstås sina spår i magen via stressen. Han kanske inte har lugn och ro när han ska äta utan slänger i sig fodret? En mer avskild box kanske, med boxförhänge, eller helt enkelt byta till ett mindre stall med fasta rutiner, mer grovfoder och lugn och ro (farligt att uttala sig om förhållanden man inte riktigt känner till, jag vet, jag bara spånar nu...)

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Therre

Therre

24 november 2010 10:59

Alltid jobbigt med hästar som mår dåligt!
Men han kommer nog få det kanon när han är på spa och det är ju tur han har en så duktig, uppmärksam och bekymmersam matte som fixar allt för att han ska må prima ballerina :D
Kram kram

http://therre.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23 24 25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards