Alla inlägg under april 2010

Av Dressage - 16 april 2010 23:45

Dagens träning med Rigoletto bestod i att arbeta vidare på precis samma sätt som jag gjorde igår. Det vill säga; att få honom att ta stöd på vänstertygeln. Jag gjorde i ordning honom inför passet med vita lindor, vitt schabrak och ledde sedan över honom till ridhuset. När han var framskrittad en stund började jag arbeta honom i skritt, han kändes bättre idag; även om jag var långt ifrån nöjd. Trav- och galopparbetet fortsatte på exakt samma sätt och när jag började bli nöjd med min lille brune gosse, ja då red jag igenom programmet. Det gick över förväntan! Jag får vara väldigt sparsam i längningarna eftersom han tappar takten om jag trycker på honom för mycket. Hellre lite lite längning än ett taktfel. Efter att jag ridit igenom programmet fortsatte jag att arbeta honom lite till, avslutningsvis gick han riktigt trevligt och gav mig ett kanonfint stöd. Lade ner honom och travade på i ett friskt tempo, här travade han på riktigt genom kroppen och var ärligt framme. Jag var synnerligen nöjd med nerläggningen :o) Aramis fick sedan sin promenad och sårrengöring, imorgon kan jag skritta Aramis! Svullnaden är mycket mindre och muggen ser bättre ut för varje dag!
        

Av Dressage - 15 april 2010 22:37

Börjar dagens inlägg med att bjuda på ett par foton från tävlingen. Min käre hälft vågade bara ta en bild inne på banan (när jag ännu inte startat) eftersom han var livrädd att Aramis skulle bli skrämd för blixten   Nedan således ett foto från minuten innan start (fokuserad ryttarinna) (men också fokuserad pålle).
 

Kavajen måste knäppas innan man går in på banan :o) - Aramis passar på att flirta lite med fotografen   
 

Träns på i transporten, snart är det dags att hoppa upp i sadeln!
  
Nå, det var dagens fotosession, mer blir det inte idag!

Har varit ute två vändor i stallet idag, sulfa och sårrengöring plus promenad morgon och kväll. Kvällsturen passade jag även på att rasta Rigoletto Bus. Han var riktigt jobbig i vänstersidan idag, han vill inte ta stöd på innetygeln så jag arbetade väldigt mycket med att få honom att ta stöd här. Jag vill ha ett rejält sug i handen! När passet började var han bara som en sillmjölke i vänstersidan. Men efter 40-minuters ordentlig genomkörare hade jag äntligen ett härligt stöd i båda tyglar. Hade egentligen inga som helst tankar på var han gick med huvudet (om du frågar mig - alldeles för lågt) men fokus var som sagt inte form utan jämnhet. Sista fem minuterna var han riktigt trevlig, jag kunde smyga över huvudställningen till att bli mer och mer rak vilket då ledde till att jag fick bättre och bättre stöd i båda tyglar, så fort jag kände att jag tappade ärligheten i vänstersidan fick han gå tillbaka och flexa igenom här tills jag hade ett stöd. Han fick massor av beröm när han gick korrekt och jag avslutade passet med att trava honom rund och fin. Han var sjöblöt när jag ledde ut honom från ridhuset :-o Imorgon väntar liknande pass :o) Nattinatti!







Av Dressage - 14 april 2010 23:45

 

           

Av Dressage - 14 april 2010 21:55

Aramis och Rigoletto stod inne och väntade på mig när jag kom upp till stallet runt 10-tiden idag, eftersom min fantastiska veterinär LP skulle komma och titta på Rigolettos tänder blev det ju ett ypperligt tillfälle att även få Aramis kontrollerad. Jag tillbringade förmiddagen med att göra i ordning hästarna, ha dem i hage, fixa mat och prata med stallkamrater. Härligt att det alltid är liv och rörelse i stallet; när man än är där så är där alltid någon att prata med :o) Därför; några foton från stallet:
  
  


    
Jag passade förresten även på att flirta    lite med en hovslagare - som ändå var där och skodde en pålle. Undrade om han ville känna igenom Aramis hov så att vi i alla fall kunde utesluta hovböld. Jag var förvisso tämligen övertygad om att Aramis inte skulle reagera på visitertången (inte vidare varm i hoven och ingen puls) - men skönt att få det ur världen. Han reagerade inte alls! När så Lena anlände tog det inte lång tid för henne att konstatera att Aramis mugg gett honom lymfangit   Aramis tvättades i Hibiscrub och fick sedan sulfa utskrivet (Hippotrim). Därefter ordinerades skritt för hand två gånger dagligen ā 20 minuter. Troligtvis kan jag redan om två dagar sitta upp igen!


    
Sedan fick Rigoletto Bushäst sin mun kollad och där var lite blandad kompott att åtgärda. Bland annat ser Lena till att hålla hans vågbett i schack men även haken på högersidan behöver hållas under uppsikt!


  


När Rigoletto vaknat upp ur sin "sömn" fick han gå ut i hage (Aramis likaså). Därefter åkte jag hem, höll eftermiddag, besökte apotek och återvände sedan till stallet för att ge Aramis sin första spruta (oral pasta), gå med honom och pussa båda sötnosar godnatt :o)


  













Av Dressage - 13 april 2010 23:19

Idag skulle jag egentligen ha tränat för J. Kom upp till stallet och gjorde i ordning Aramis som kändes väldigt matt och nere, han brukar alltid  vara pigg och framåt - idag släpade han sig ur boxen. Hmmm... Något stod inte rätt till. När jag sadlat och lindat (och konstaterat att han var tjock i ett bakben) ledde jag ut honom i stallgången - han gick mycket orent. Tillstymmelse till någon ren fyrtakt fanns överhuvudtaget inte. Jag kunde, snabbt, konstatera att han tog kortare steg med höger bak och vänster fram. Ledde honom till ridhuset och valde ändå att hoppa upp i sadeln för att "känna" hur det hela kändes. AJ - vad illa han gick. SÅÅÅ stel och osammanhängande. Jag hoppade genast av och gick in i ridhuset där J väntade. Berättade direkt att Aramis är super"halt"/stel och jag gick tre meter framför J så han också kunde se Aramis röra sig. Usch, usch, usch. Det såg inte alls bra ut. Han såg ut som att han var totalt stelopererad i hela bakbenet - ungefär som hela benet var gipsat. Han rörde sig stelt, stelt, stelt och föste nästan benet lite utanför kroppen. Han var mycket matt och dämpad. Tog in honom i stallet igen och kände igenom honom, väldigt svullen på det berörda bakbenet. Muggen som jag har tampats med ser inte kul ut på just detta ben och tankarna gick genast till lymfangit (stelhet, feber, svullnad). Nu har jag sådan tur i oturen att LP kommer ut till stallet imorgon för att kolla Rigolettos tänder - naturligtvis ska jag be henne kolla på Aramis också. Återkommer med rapport! Håll tummarna för att det inte är något allvarligt!
  

Av Dressage - 12 april 2010 11:31

Först vill jag tacka för alla fina gratulationer till vår prestation i helgens tävling! Jag blir så glad av era kommentarer :o) För det andra vill jag be om ursäkt för att jag varit en dålig bloggare i helgen! Här kommer därför fredag - lördag och söndag i en snabbrepris! Fredag var jag sent i stallet, det blev ingen ridning :( men däremot schamponering och tävlingsförberedelser! Nedan nybadad Aramis:

  

Jag var i stallet vid 9.30-tiden tävlingsdagen - Armais stod ute i det vackra vädret och solade sig när jag anlände (perfekt att ha honom ute några timmar före start så att han kan göra av med lite extra energi). Gick genast ut och hämtade in honom  och påbörjade operation knoppning, lindade benen i vitt, borstade, tog ur flätan i den nu gråvita och rena svansen. När transporten var packad och Aramis färdig vandrade han snällt upp i släpet. Klockan 11.15 hämtade jag upp Marcus och vovve i Lund - sedan gick färden till Trolleholms Ryttarförening. Efter pappersvisning lastade vi ur och jag satt, enligt planerna, till häst vid 12.30-tiden Start var 13.28 Skrittade fram länge och väl, nå nu ska jag inte ljuga - det blev nämligen inte så mycket skritt; Aramis ångade på i en gångart mellan trav och skritt och jag hade fullt sjå med att hålla in honom :) Flera andra tävlingsryttare kommenterade min glada och laddade pålle, ha ha! Någon undrade om jag hade kopplat ett duracellbatteri till honom :o) När klockan var 12.50 började jag värma i skritt, han kändes finfin. Travade och galopperade, varierade formen och kände att jag kunde lägga honom lång och låg men även högre. Viktigt är att han stannar kvar i den form jag bestämmer och att han visar en självbärighet - det gjorde han! Längde ett par steg, satt fint. Allt kändes väldigt harmoniskt och bra. Snällaste C hade anlänt och tog nu av Aramis lindorna, samtidigt kom Marcus med min kavaj och kort efter ropades mitt namn upp i högtalaren. Jag fick komma in något tidigare eftersom jag hade en strykning före mig. Väl inne på banan fick jag rida runt lite innan domaren blåste, perfekt att vänja Aramis vid den nya miljön, jag märkte nämligen direkt att han blev spänd när jag kom in på banan. Han skyggade för domarbordet, ett par bokstäver och en skum kvinna som satt som en stenstod på en stol längst ner i ett hörn ;o) Domaren blåste och tävlingen startade. Tyvärr hann jag knappt hälsa på domaren innan Aramis drog iväg :o) så hälsning halt blev aningens hastigare än jag hade plamerat ;o) Första volten blev för stor (matte råkade glömma att den var 10 meter...) - i övrigt flöt programmet på riktigt bra och eftersom jag är på så gott humör idag ska jag bjuda på hela protokollet (betyg och kommentarer):

LB:2

1. Inridning:                               6 Ej helt stilla i halten
2. Höger varv, volt:                    6 Något stor volt
3. Arbetstrav:                            8
4. Volt:                                       7 Tänk på ställningen
5. Mellantrav:                             8 Bra satsat
6. Arbetstrav, mellanskritt:         7
7. Mellanskritt, ökad skritt:         6 Bra energi, tyvärr orolig form
8. Arbetstrav, vänster galopp:     7
9. Volt:                                       7
10. Mellangalopp:                        7
11. Arbetstrav:                           7
12. Höger arbetsgalopp:              7
13. Volt:                                     7
14. Mellangalopp:                        8 Härligt satsat
15. Arbetstrav                            7
16. Mellantrav                            8 Lysande övergångar
17. Halt:                                    7
18. Arbetstrav:                           7
19. Halt - hälsning:                     7

Allmänt intryck:
1. Gångarter:                            8/16 Kanonjobbat på en superfin häst
2. Framåtbjudning:                   7/14
3. Lösgjordhet:                         7/14 Blir något stark mot slutet, men det fixade du helt super
4. Ryttarens sits                       7/21
5. Korrekheten i uppvisningen:  7/14^

Summa:                                    213 poäng
                                                  71 %

Detta ledde, som jag tidigare skrivit, till en andraplacering av 36 starter och jag var så glad och nöjd med Aramis och min egen prestation! Tyvärr hölls prisutdelning i cafeterian vilket var lite trist - jag tycker det är jättetrevligt med hästar på prisutdelning (dels för att det är en ära men även för att det är roligt att se de andra placerade hästarna).

Återkommer med foton :o)

Söndagen spenderade jag och Aramis med att gå ut och gå en härlig runda - skönt få röra på sig och skönt för honom att vila ryggen! Ha en strålande härlig vecka!

Av Dressage - 10 april 2010 21:04

Resultatlistan här (talar för sig själv)!

Av Dressage - 8 april 2010 23:10

Jag måste åter igen få stoltsera med ett mycket lyckat pass   På dagens schema stod uteritt - det var ett strålande vackert väder och jag försöker i allra möjligaste mån att numera rida ut så mycket det bara går! Det är ju perfekt att trimma utmed grusvägarna och dessutom får man se lite vacker natur och vilda djur på sin väg :o) Idag var vi ute 40 minuter, red gräsvägarna runt åkern, fortsatte ner mot fågeldammarna och svängde upp mot fårhagarna. Aramis var riktigt stark idag och låg på som attan. Vid första fårhagen vek vi ner en grusväg som vi red upp och ner ett par gånger - perfekt klättring. Därefter fortsatte vi grusvägen bort i galopp. Nu hade Aramis blivit riktigt uppvärmd och jag kunde börja arbeta honom ordentligt, han svarade mycket fint och kändes ovanligt trevlig i högersidan. Fortsatte i galopp tills vägen tog slut, då vände vi och galopperade tillbaka, vände igen och galopperade tillbaka igen. Lät honom hålla ett rätt så bra tempo, men bara så lagom högt så att jag inte tappar kontrollen; märkte att han låg på väldigt idag   När vi nådde asfalten var han ännu finare, red i samlad skritt (som övergick till tramp lite då och då), skrittade honom sedan en bit på gräset för att sedan fatta galopp igen. Nu red vi sista biten hem i riktigt trevlig samlad galopp. Han kändes så rak och fin! När vi nådde ridbanan rundade jag av med att lägga ner honom ett par varv, gav sedan lång tygel och klappade om honom! Oj så nöjd jag var med dagens pass! Rigoletto stod och tittade ut ur sin box - han såg ledsen ut (hade ju ingen halm att äta *fniss*). Han har nämligen hamnat på spån nu :o) Ha en härlig afton och en strålande trevlig fredag!
 
Nöjd Aramis efter konditionsrunda 

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards