Alla inlägg under december 2009

Av Dressage - 2 december 2009 19:20

Gårdagens pass satte igång tankeverksamheten och när jag vaknade i morse hade natten beslutat åt mig att prova remonnosgrimman en gång till. Det ska ju vara en jättebra nosgrimma! Var i stallet i tid idag, redan runt 13.30-tiden Började med att tempa Rigoletto som "bara" hade 38.2 idag! GLÄDJE! Han var dessutom pigg och glad, bara lite svullen i sina bakben. Sköljde benen och satte in honom i boxen igen. Sedan var det grålles tur, fick berättat för mig att han hade varit på vift idag. Hade tydligen haft sönder grinden till sin hage och hittades betande en bit bort... Arma buspålle :o) Lindade ben och gjorde honom redo för en uteritt. Han såg laddad och superpigg ut idag :) När vi var redo för att ge oss av ledde jag ut honom ur stallet och hoppade upp i sadeln. Det var en fantastiskt härlig dager! Solen sken och det var kall hög luft! Idag skulle vi bege oss till banvallen, jag misstänkte ett perfekt underlag så här innan tjälen satt sig i marken.

  

Banvallen med ett perfekt undelag för dagen!

 

 
Grå pålle i sin "nya" remontnosgrimma


  Utsikten är enastående vacker!


  
Aramis i eftermiddagssolen

  

Ångan från näsborrarna bildade moln


Som ni kan se på fotona hade vi en fantastisk runda! Hur gick det då med remontnosgrimman idag? Jag ringde upp min tränare idag och pratade med honom om gårdagens fadäs (=Aramis dansande rumpa). Fick stränga order om att inte hålla på att flytta tillbaka ändan med höger skänkel utan istället flytta framdelen. Jag fick dessutom order om att rida på i ett högt tempo, så att Aramis fick hjälp utav den levande kraften. Sagt och gjort. När vi skrittat fram en lång stund satte V75-traven igång :) Aramis kändes jättefin redan från början, travade dock på rätt förutsättningslöst. När jag nådde banvallen började jag med att få honom att ta i mer med höger bakben. Inte genom att flytta bak skänkeln utan genom att flytta framdelen till höger, alltså fram med vänster skänkel och flytta bogen till höger så att han automatiskt blev tvungen att trampa in höger bak under kroppen. Mycket effektivt! Han fick gå denna raka skänkelvikning tills jag kände att jag hade honom tillräckligt inramad, därefter fick han gå rakt fram en sträcka och när jag kände att han tappade höger bak fick han gå in i rak skänkelvikning igen. Jag red banvallen upp och ner två gånger och det var någonstans mot slutet av den första rundan som det gick upp ett Liljeholmens. Det är ju MITT fel att högervarvet är svårt! Jag vet att jag alltid varit bättre på att rida i vänstervarv (och högersidan är säkert både min och Aramis svaga sida) och det är precis som att nu när Aramis fått på sig en remont kan jag lättare rama in honom. Vi får båda plötsligt börja arbeta med vår svaga högersida. MEN OJ!!!!!! Så fin han blev! Heeeeelt galet. Jag såg i skuggan av hans ben hur dansant och vacker han var. Jag till och med trampade honom ett par steg. För första gången kände jag ett hundra % ärligt stöd i båda tyglarna, jag kunde ställa och böja och till och med sitta rakt över hästen! Jag ville inte sluta rida så bra det gick :) Avslutade med en härlig galopp och sedan skrittade jag hem igen. Det var en fantastiskt härlig runda! Jag tror att Aramis vänjer sig vid remonten. Vad som gör att han är lite skeptisk är garanterat att han inte kommer undan arbete längre   


Några foton från dagen:

 

  

Aramis efter dagens pass

  
Hi hi - så gänglig :)

 

  
Kunde inte låta bli att fotografera denna otroligt charmiga pose :)


När jag var klar med Aramis gick jag ut och gick en runda med Rigoletto. Vi höll oss dock inomhus eftersom jag märker att han börjar vakna till liv :) Det första han gör när han kommit in i ridhuset är att rulla sig :-P Rigolettos paradnummer (helst med ryttare på ryggen också...). Sedan reste han sig, skakade av sig sanden och sedan får man vara beredd - det brukar nämligen bära av i full kareta efter en rullning (dock inte idag). Men han var verkligen på hugget! I varje hörn där han hamnade lite efter mig drog han på som en katapult och så gick han och bet mig i armen hela tiden (och höll i grimskaftet) :) Det känns som att Rigoletto är på väg tillbaka!

Av Dressage - 1 december 2009 23:12

Varför ska inte allting kunna vara bra alltid? Nej, det är väl det som är tjusningen med livet; att kunna lära sig att njuta av tillvaron när allt är bra och att det faktiskt kan bli "ännu" värre och sämre (det finns alltid de som har det sämre...). Faktiskt en glimt av min livsfilosofi.

Mis ute 


Åkte till ATG-kliniken i Malmö idag, gick in och anmälde Rigoletto (som fick stanna kvar i släpet ute på Jägersroparkeringen, om det skulle visa sig vara ett virus). Hade med mycket hö och dagen till ära var han väldigt pigg och framåt (till vår glädje), han stod lught i släpet och mumsade hö i väntan på veterinär Lena. När så Lena var redo och ombytt (pga ev. smittorisk) traskade vi ut till transporten och började provtagning i transporten. För det första; snällare häst får man leta efter, för det andra; bättre veterinär får man leta efter :o) Rigoletto stod som ett ljus medan Lena tömde honom på blod, rör efter rör. Därpå klättrade jag in under magen på honom för att lossa på gjorden till täcket så att Lena kunde lyssna på hjärta och lungor. När det sedan var dags att lyssna på andra sidan (sidan mot transportens "yttervägg") så ställde Lena sig innanför bommen "inne" hos Rigoletto :o) Där lyckades hon få sitt stetoskop att vila mot Rigolettos hjärt-lungregion så att hon även kunde lyssna på denna sida. Som väl var lät Rigoletto jättefin och inga biljud fanns - skönt! Blodproven, som analyserades direkt, visade på en bakteriell infektion (dock vet man ej än vilken sorts bakteriell infektion, därför har prover sänts till SVA för att kontrollera ehrilchios). Temp idag 38.5, pigg och glad, lite svullen i bakbenen. Återkommer med uppdateringar!

  


Nu har jag införskaffat en remontnosgrimma (inte för att jag nödvändigtvis måste ha någon) men J har flera gånger tyckt att jag ska rida i en sådan eftersom Aramis kan vara liiiiite öppen i munnen. Början av ridpasset (uppvärmning) kändes väldigt harmonisk och lugn. Aramis verkade stortrivas med sin remontnosgrimma! Ett fint sug hade jag i handen. Sedan vet jag faktiskt inte riktigt vad som hände, det enda jag så här i efterhand vet är att detta ridpass inte hamnar i tio-i-topp-listan över lyckade ridpass :-/ Rena rama skämtet skulle jag vilja säga att resten av ridpasset var. Än slank han hit och än slank han dit och än slank han ner i diket... Minns att jag tidgare skrivit om en dansant Aramis som mest flyttat runt ändan åt alla håll och kanter, utom just in under kroppen. Det var lite som att jag kom åt honom ännu bättre med den här nosremmen och plötsligt blev det väldigt jobbigt för Aramis och han försvarade sig med att flytta ut bakbenen, flytta sig i sidled, vika halsen et c. Massor av fina skänkelvikningar fick vi idag :-S När jag tryckte med högerskänkeln för att få honom att flytta undan höger bakben, då flyttade han istället höger bakben mot skänkeln... Suck. Och jag som skulle ha tränat idag men ställde in träningen i sista stund (pga att tiden inte passade in i mitt schema idag). SOM jag fick ångra denna inställda träning. Nej, jag fick icke igenom Aramis i högersidan idag. Jag ska testa "vanlig" nosgrimma imorgon och se om det "bara" var den nya remontgrimman som fick Aramis att dansa och gå på snedden. Han hade gått jättebra med K i helgen så något fel tror jag inte att det är på honom :)

Sista nyheten (som är glad) är att de har ringt från Göteborg och meddelat att jag sålt en häst idag :o) Så glad man blir! Godnatt på er alla!

Capriole  


keramik  
Capriole har hittat hem


Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards