Alla inlägg under december 2009

Av Dressage - 11 december 2009 21:02

Kom upp till stallet, preparerade Aramis i turbobart, hoppade upp i sadeln och begav mig iväg på en uteritt! Skrittade fram en bra bit och när jag nått banvallen började travarbetet. Arbetade med högersidan, denna eviga högersida! När jag vill att Aramis ska ställa sig i högersidan åker liksom, istället för bara en ställning i nacken, hela kroppen med och han blir rak som en planka. Och dessutom släpper han stödet i högersidan, han viker halsen utan att ge mig ett ärligt stöd! Så det här jobbade vi på idag. Det är lite pust och frust för honom men när vi arbetat igenom sidorna hela banvallen upp och ner hade jag honom totalt ärlig på båda tyglarna - naturligtvis precis så som det ska vara! När han är så fin fram till bettet känner jag båda ryggfiléer under sadeln arbeta och hans trav är härligt taktmässig. Aramis kräver fortfarande oerhört mycket stöd från mig för att inte falla isär, men i hans fall är det bättre med för mycket stöd än för lite eftersom han, när han inte får något stöd, bara knäpper av och sänker ryggen. Jag känner att vi är på helt rätt spår nu med ryggarbetet - det är lite jobbigt för honom, men säg den som sade att ridning skulle vara lätt :)


  
När jag kom tillbaka till stallet fick Aramis gå in i boxen och stå med sitt Rambofleecetäcke på ryggen medan jag passade på att ta ut Rigoletto som skulle förberedas inför julshowen. Kandar på, lindor på, sadel på och så ut i ridhuset! Förberedelserna gick helt okej! Jag och K har hand om inledningsnumret - blir otroligt effektfullt! Därefter ska den äldre populationen i stallet rida en kadrilj (även kallad Antikrundan), sedan är det K och jag som har ett nummer till, därefter är det hoppnummer, sedan nalkas det  pas de deux och efter detta överraskning till barnen. Så har jag inte avslöjat allt om det nu skulle visa sig att någon som läser min blogg ska gå på julshowen :o) Jag ska be någon filma så kanske vissa delar kan läggas ut här på bloggen :) Ha nu en fantastiskt härlig fredagkväll!


Rigoletto  

Av Dressage - 10 december 2009 20:13

Idag var jag taggad till tusen! På mitt och Aramis schema stod nämligen hoppträning idag... På väg till stallet blev jag uppringd av min stallvärd och tränare tillika som meddelade den urtråkiga nyheten att hoppträningen (troligtvis) skulle bli inställd eftersom hela anläggningen låg i kompakt mörker :-S Strömavbrott! Huuu, jag blev såå ledsen   Jag som var så sugen på att hoppa. Till råga på allt hade jag dragit dit mina föräldrar som skulle beskåda detta kommande fantastiska skådespel... Det blev dock inget av den saken. Jag åkte vidare ut till stallet och trevade fram i kompakt mörker. Hästarna stod skärrade i sina boxar medan jag svamlade omkring i ljuset av en mobiltelefon. Tog mig in till mina små busar och lyckades få av yttertäckena, sedan var det inte mycket mer att göra för mig. Satte mig i bilen och styrde hemåt, det var min stalldag - kort och koncis skulle man kunna säga :o) I morgon är det GENREP av julshowen - håll tummarna! Ska bli så kuuuul   

Hopp  

Av Dressage - 9 december 2009 21:08

Oj vad Aramis och jag har fått jobba med denna sida idag! Högesidan är som bekant hans mindre bra sida och inte gör det saken bättre av att denna sida även är min mindre bra :-/ Mindre bra kombination helt enkelt! Men skam den som ger sig. Idag behövde denna sida arbetas igenom ordentligt, hade honom med mig KALAS i vänstervarvet, men när jag går över till högervarvet och kräver ett ärligt stöd så blir det jobbigt... Men efter att ha arbetar igenom denna sida riktigt så hade jag ett kalasstöd! Riktigt inramad och 100 % ryggverksamhet :) När han hänger ihop på detta sätt blir gångarterna något helt annat jämfört med när han travar runt med släppt rygg, det märks dock att han inte orkar bära sig riktigt än i detta läge, därför låter jag honom gå lite låg. När han är stark och har full bärighet så kommer naturligtvis formen att bli högre, han är ju dock bara fem år så någon högre form är inte att tala om än :) Men oj så härligt det är när man har 100 % ärligt stöd i båda tyglarna och man känner hela ryggen svinga! Och det roliga med Aramis är att man känner så tydligt när han arbetar korrekt - mycket tacksamt :o) Rigoletto vilade idag! Nattinatti :)

Mis i hagen     

Av Dressage - 8 december 2009 21:36

Och det med besked!   Aramis hade vilodag idag så därför passade det utmärkt att ta ut Herr Rigoletto på en mindre luftfärd (eller var det jag som skulle få mig en mindre luftfärd?). Gjorde Rigoletto fin inför ridpass medan Aramis stod och grimaserade, vansinnig, inne i sin box. När Plätte Bus var fin i vita lindor och redo för ett pass ledde jag över honom till ridhuset. Det märks att han börjar bli varm i kläderna igen, det är idel bus på gång nu tycker jag. Men att leda honom till ridhuset gick ovanligt lugnt och städat. Hoppade upp inne i ridhuset och sedan bar det av... Förvisso ska jag inte skriva så för själva framskrittningen på lång tygel gick faktiskt riktigt bra, avslappnat och trevligt. Sedan var det någonstans mellan att jag kortat tyglarna och de otaliga 10-mässiga piaffen (i plural) som jag miste kontrollen. Någonstans... kan inte på rak arm säga direkt när eller hur eller var det skedde. Om jag uttrycker mig milt; det gick mer upp än framåt idag. Och mitt enda mål det var att få honom att trava fram mot bettet. Hur som helst, vi tar det från början :) När jag kortat tyglarna och skulle få honom att skritta i form så slog det slint och Rigoletto började med sin turbobackning :-S J som tittade på förmanade mig att gå på honom, men så väl som jag känner denna häst så vet jag att det hjälper icke - går man på honom här (vääääldigt försiktigt rekommenderas, annars blir det katapult rakt upp i luften...) så kan han, om han råkar vara på det humöret, eventuellt ta sig framåt (i frivillig gångart), helst med x antal inslag av bockserier, galopp på stället, hysteriskt vevande med frambenet som med sanslös fart slås ner i ridhusbotten. Ett annat alternativ är ingång i en makalös piaff (som dagens ridpass bjöd på i oändlighet). Jag fick knappt honom varken fram eller bak, det enda han bjöd på var piaff efter piaff efter piaff! Och vi talar FIN piaff! Helt otroligt vad den hästen kan (om han vill...). En tränare och en kvinna som var i ridhuset, tyckte att han hade en härlig "här-kommer-jag-uppsyn" och de tyckte att han verkade njuta fullkomligt av att visa upp alla sina konster :o) Jag svarade med att han helst hade sett att det var en 20-30 till personer i ridhuset :) The more the merrier är Rigolettos paroll. Efter många om och men fick jag honom att trava, men icke fram till bettet. Men han fick trava på i sin "släppta-rygg-form". Puuuh!   Han har ju en förmåga att elda upp sig något helt otroligt den där gossen! MEN!!! Så fantastiskt härlig att rida, snacka om att bjuda på sig själv (sedan att han inte gör det på tävling och att det ska vara helt och hållet på hans premisser, ha ha - det är en helt annan femma). Ha en härlig tisdagafton - det ska jag ha :o)


Plätte Bus och jag:

Pixe   Pixe   Pixe   Pixe


Pixe och jag   farligt  


Pixe samlad framifrån   Pixe samlad   Pixe i sluta   Hälsning   Pixe hos Catrin   Pixe vacker   Pixe fin   Trött pixe   Pixe i hagen  


  

Av Dressage - 7 december 2009 22:56

Idag var det egentligen meningen att jag och Aramis skulle ge oss ut på en runda, men vädret var disigt, grått och regnigt och när jag väl var i stallet så var det redan halvmörkt. Det fick därför bli en liten runda i ridhuset. När jag och Aramis klev in i ridhuset så höll de gamla damerna (*asg*) på med att öva kadrilj inför helgens julshow som vi ska ha med stallet :) Efter att ha skrittat fram ett tag anslöt jag och Aramis då de saknade ett ekipage för dagen och var en man kort. Blev en perfekt uppvärming för Aramis, lugnt och stilla och helt förutsättningslöst. När kadriljdamerna var klara med sitt nummer tog nästa rep vid; världens roligaste nummer bestående av K, utklädd till gammal tant som kommer in i ridhuset med rullator och ska hoppa med M. Jag skrattade så att tårarna rann :o) När så alla var klara med dagens rep blev ridhuset tomt på folk och jag kunde fortsätta dagens pass. Egentligen hade jag mest tänkt runda igenom Aramis, känna hur han kändes efter gårdagens träning. Han kändes enastående fin!!! Hade Passieren idag, det känns som att den inte ligger optimalt på Aramis rygg, men han rörde sig underbart så jag drar slutsatsen att han trivs i den! Hade en kanonfint stöd i båda tyglarna, inramad och fin var han. Mot slutet av passet testade jag en kort diagonal i galopp och klämde in ett klockrent byte :o) Sedan kom farbror J in i ridhuset och hjälpte oss med några byten till. Måste måste måste tänka på att inte spänna mig vid bytena! Aramis är sanslöst känslig och känner direkt när jag spänner mig, sänker då ryggen, höjer nacken och blir spänd han med. Inga byten i den formen, då måste jag lägga en volt, runda igenom, hitta formen och därefter gå in på en ny diagonal. Sitta superlugnt, rakrikta, bibehålla samma tempo och takt, flytta tillbaka nya ytterskänkeln och peta till med spöet på rumpan - och så byter han korrekt. Han blev liiiiite tvär i högergaloppen, skjuter ut ändan till höger. Då är det viktigt att jag leder med innerhanden, går på långt fram med ytterskänkeln och föser honom inåt med framdelen. Alternativt rider honom mot en vägg där han inte kan skjuta ut ändan, alternativt rider ur det hela genom att lägga upp tempot. Hur som haver så var han riktigt härlig idag :o) Har pratat med Jan-Ove Olsson och nästa torsdag klockan 13.30 är det träning för honom! Det var länge sedan och det ska bli roligt träffa honom igen! Rigoletto ingen feber och blodprovet från Tyskland har kommit - visade ingenting! Tack och lov! Imorgon börjar vi rida Rigoletto igen :) Ha en angenäm måndagkväll!       

Av Dressage - 6 december 2009 21:23

Idag klockan 13.00 skulle jag träna för J, Aramis förbereddes i benvita lindor, boots och ett goldenstripe-täcke på ryggen. När Aramis var uppvärmd startade träningen. Idag låg fokus på att få att ta ett ärligt stöd på båda tyglarna, detta med hjälp av att flexa honom både inåt och utåt på volterna. Han kändes enastående fin! Traven, när jag hade tryck i båda tyglarna, var sanslöst härlig; bärig med schwung och takt! Jag kommer åt Aramis på ett helt annat sätt med remontgrimman vilket märks emellanåt då det blir lite extra jobbigt för honom. Han är snabb med att försvara sig genom att vika sig på mitten (karaktäristiskt för hästar med lång rygg) - istället för att sätta under sig bakdelen försöker han undkomma arbete genom att kasta in eller ut bakdelen. Istället för att korrigera med att flytta tillbaka bakdelen så korrigerar jag genom att rätta in framdelen. Travarbetet var kanonfint - i synnerhet när jag hade ett jämnt tryck i båda tyglarna. Sedan tog galopparbetet vid, det var samma arbete här som gällde. Rätta framdelen efter bakdelen, vi red på i ett friskt tempo och på den öppna delen av volten skulle jag flytta in vänster bakben under kroppen med hjälp av en öppna! Himmel och pannkaka vad detta var jobbigt!!! Pust och frust vad vi fick jobba :-o Aramis stod emot och jag blev ibland fördröjd i mina hjälper (superkänsliga Aramis klarar inte av när man inte är ultrasnabb i sin hjälpgivning). Måste tänka på att vara ännu snabbare!! Den här övningen gick väl sådär, kände inte riktigt att jag fick honom helt inramad och dessutom började han bli trött och förstod inte vad denna övning skulle vara bra för :) Så här i efterhand kan jag tycka att träningen skulle sluta här, men det är lätt att vara efterklok... Skulle bara rida ett par diagonaler och testa ett par byten, men just i denna veva ramlar det in en hel drös med ekipage i ridhuset (som dessutom var kantat med hinder) vilket innebar att det blev synnerligen svårt och rörigt allting. Min timing blev för sen, hjälpgivningen för "mesig", ridvägarna åt skogen (pga alla hästar och hinder), Aramis var trööööött och jag var trött jag med. Fick till ett par byten men vi lade ner projektet och rundade av i trav istället. Nåja, jag ska säga att 80% av passet gick super, resten får vi jobba på. OCH!!! Det kan ju inte alltid gå som på räls... Man måste ju faktiskt ha lite att jobba för också :o) Imorgon tar jag och Aramis en härlig uteritt! Ha en trevlig söndag!

Av Dressage - 5 december 2009 23:21

 Idag stod longering på schemat! Aramis gick strålande bra! Jobbade honom i skolor från marken, sedan fick han busa på lina över hög cavaletti :o) Det uppskattades! Han var riktigt fin idag, i synnerhet formen - noterade att han verkligen gick med nosen i exakt lodplan! Något jag inte upplevt med sedvanlig nosrem, det är remontens förtjänst ;) I morgon är det träning för J klockan 13.00 Kul!! Rigoletto har fortfarande ingen feber och verkar pigg och glad, till allas vår glädje! Blodproven visade på 0 i både ehrlichia och borrelia! Skönt! De har ringt från utställningen i Göteborg :) Fyra hästar sålda :-D Ha en härlig lördag!

 


  

Av Dressage - 3 december 2009 21:07

Idag stod hoppträning på schemat och klockan 16.30 var jag i full färd med att rida fram en grå pigg buse. Idag kändes Aramis, precis som igår, suuuuperfin på remonten! Han verkar verkligen ha accepterat den nya vännen och har aldrig gått så bra som han går nu :o) Ryggverksamheten är på topp och bakbensaktiviteten gör att han lättar fram *loooove*. När han var varm i kroppen började vi dagens hoppning som idag bestod av "hopp" över hög cavaletti på volt. Gick sådär får jag säga, Aramis gick hela tiden och stirrade på en blå matta vilket gjorde att han mer eller mindre snubblade in i de tre höga cavalettina, trots detta klarade han övningen - men lite mer koncentration hade inte skadat! Där efter skulle vi hoppa en liten oxer, lägga en volt och därefter rida tillbaka och hoppa en liten oxer över vattenmatta. De två första gångerna stannade Aramis på första hindret, men sedan gick resten av hoppträningen som på räls. Och framförallt gick den i 190 knyck :-O Heeeelt otroligt vilken fart det är i denna häst. Han anfaller hindren som om de låg på i alla fall 150... FULL KARETA, kastar sig hejdlöst över och sedan när han landat är det FULL GAS! Och eftersom jag inte ska "störa" honom, han måste själv få mata på och bli trygg, hitta egen balans - så innebär detta att jag inte reglerar tempo... Jösses vad många skratt vi fick idag, han är så härlig Aramis - han har nog inte riktigt insett än att han inte behöver ta i FULLT så mycket som han gör. Vi låg ner i alla kurvor och i enkelkombinationen som Aramis uppfattade som studs (!!!) klämde han i sista sekund in ett ministeg. Ja ni kan själva förstå vad kul vi hade och i vilket rasande tempo det gick. Vi avslutade med en bana, gick kalasfint! Jag kunde för första gången "rida" i hoppningen, börjar bli säker på honom och han börjar bli säker - KUL! Mot slutet när jag lade ner honom kändes han SÅ fin! Ett härligt och ärligt stöd i handen, härlig framåtbjudning och riktigt fin ryggverksamhet!

  

Trött Aramis efter dagens hoppning


  
SurAramis i boxen :-P

  

Suuuuur som ättika :o)

Rigoletto var ännu bättre idag :o) Tempen låg bara på 37.9 och han verkar piggare för var dag som går. Han har dock börjat hosta lite, han får därför Forans honey + c (örtsirap) som han tycker väldigt mycket om :)

Ha en härlig kväll allihopa!

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards