Alla inlägg under december 2009

Av Dressage - 25 december 2009 10:47

Juldagen bjuder på en heldag i keramikverkstaden där jag ska förbereda för nästkommande utställning som går av stapeln i Kalmar! Jag har precis fått rapport från hästarna och allt är bra, så när som på det dåliga vädret då - ösregn och storm :-/ Hoppas ni alla hade en fin och fröjdefull jul!
  

Av Dressage - 24 december 2009 16:17

- EN RIKTIGT GOD JUL   

Nåja, det blir inga julfoton - dock några härliga foton från sommaren som gick!

Ha nu en riktigt fin julafton!


Aramis hälsar på mig i keramikverkstaden!

      

Av Dressage - 23 december 2009 23:36

Det var mig ett riktigt höjdarpass jag fick idag! Detta berodde, med största sannolikhet på:

- Att jag är extremt noggrann med min sits; att jag sitter rakt över hästen
- Att jag värmde upp Aramis läääänge innan jag började kräva ordentligt arbete
- Naturligtvis gårdagens träning :o)

Idag har jag testat att rida i luftsadel, förutom att den var sanslöst skön och dessutom snygg (me like mocka), så verkade herr Aramis trivas med luften. Sadeln jag testade var för vid, men jag har ändå bildat mig en uppfattning om sadeln och tycker, när jag hört mig omkring rörande folks erfarenheter, att det är en riktigt intressant sadel.

Hur som haver så var dagens ridpass något i hästväg :o) Aramis måste ha sovit gott i natt och drömt om träningen, matte likaså, för han var så väldigt fin, följsam, aktiv i både rygg och bakben. Gjorde 3 galoppombyten som gick alldeles utmärkt med tanke på ålder, utbildningsnivå och hur många gånger vi övat byten (det vill säga väldigt få). Det var med ett stort leende på läpparna som jag ledde ut Aramis från ridhuset idag!

Tyvärr, tyvärr har gamla Chocco lämnat oss i natt :( Klockan 05.00 somnade hon in i sin box (med veterinär och ägarinnan närvarande). R.I.P

Med dessa ord önskar jag er alla en FRÖJDEFULL JUL!

Mise 090105   Mis 090109   Pixe är bäst   Pixe  

Av Dressage - 22 december 2009 22:53

  
Idag har det varit en enastående bra dag - jag har nämligen tränat för Jan-Ove Olsson (domare i bruksprovsnämnden) och det var mer än ett lyckat pass! Eftersom jag inte tränat för Jan-Ove på väldigt länge var det extra spännande att höra hur han resonerade kring Aramis och hans utveckling! Hur som helst - dagens stallpass började med att göra Aramis fin i fyra vita lindor, vitt schabrak, Mias svarta ulländtäcke, träns och sadel på och sedan halkade vi iväg till ridhuset. Jag var något sen i min tidsplanering men skulle ändå hinna skritta fram en stund innan Jan-Ove skulle komma, det visade sig dock att denne man redan var på plats. Skrittade fram samtidigt som vi pratade om vad som hänt sedan sist. När Aramis var varm i kläderna tog skrittarbete vid, viktigt att jag tänker rytm och att Aramis varken går för fort eller långsamt. Han ska skritta med energi även om det för den sakens skull inte ska gå fort. Sedan tog travarbetet vid, fokus låg här mest på undertecknads snedhet   Jag sitter och har alltid suttit åt vänster på hästen, viker mig i vänstersidan och trampar märkligt nog ner höger häl mer än vänster häl - det är inte lite märkligt skapt man är :o) Hur som helst så innebär detta att jag vid byte från vänster till höger varv måste trampa i stigbygeln några gånger så att sadeln flyttar över sig till mitten av Aramis eftersom jag annars sitter på vänster sida om Aramis rygg, i höger varv :-S Detta fick jag jobba mycket på idag! Både i skritt, trav och galopp - ja i princip hela tiden! Inte i princip utan faktiskt hela tiden! När det gått 40 minuter sade Jan-Ove; sådär - då var han uppvärmd - nu kan träningen börja   J-O poängterade att Aramis kräver en mycket lång uppvärmning innan han är redo för att börja arbetas mer ingående. Även J har berättat för mig att Aramis är ingen häst man kommer för sent med till tävling (alltså man hastar inte runt framridningen i 10 minuter med A). När så träningen började :) Så blev det andra bullar. Både jag och Aramis fick våra fiskar varma. J-O berättade för mig att jag inte måste rida så korrekt och prydligt alltid :-D Jag blir lätt lite prydlig och kanske lite hämmad, men jag måste aktivera Aramis så att hans bakben börjar arbeta! När J-O sade detta började jag genast aktivera A och vilken trav han visade upp!!! Jobbade mycket med skänkelvikningar, blev riktigt fina med otroligt flyt. Sista arbetet var galopparbete på volt i högervarvet där han visade lite av de tendenser jag lurat på sista tiden. Efter tio minuters arbete fick jag igenom fattningarna och ryggen kom upp, han välvde sig, frustade och höjde upp båda ryggfiléerna! Himmel och pannkaka vad fin han var :-o J-O var riktigt nöjd! Efter detta arbete lade jag ner honom och skrittade av! Härligt pass! Ha en strålande trevlig afton!

Misen   Mis stranden  

Av Dressage - 21 december 2009 20:55

Bitande kyla även idag! Härligt! Efter att ha gjort Aramis redo för ridpass ledde jag över honom till ett kyligt ridhus, nästan så att botten börjar bli frusen! Efter att ha skrittat fram på lång tygel tog skrittarbete i form vid. Kändes jättefin och tyckte att högersidan var bättre än igår,  ej ännu helt tillfredsställd är jag dock icke. Flexningen åt höger går definitivt inte lika lätt som till vänster. Fick jobba igenom detta, han fick kämpa lite men efter 20-minuters arbete släppte han igenom och jag hade ett sug i båda tyglarna. I morgon är det träning klockan 11 för Jan-Ove och det ska bli väldigt intressant att höra vad han säger om det hela. Den här högersidan har ju varit Aramis akilleshäl (läs starka sida) alltid men märks ännu tydligare just nu, ja egentligen sedan jag började rida på remontgrimman eftersom han inte längre kan "komma undan" arbete genom att gapa och kompensera det hela. Foderluckan är stängd som J brukar säga :o) När Aramis äntligen var loss i högersidan och jag kunde rida med ett ärligt stöd i båda tyglarna så fick han en ryggverksamhet som jag nästan aldrig varit med om :-o Han svingade i ryggen och fick en elasticitet som var helt obeskrivlig. Red runt på åttvolter och hade honom så fint mellan hand och skänkel!

Sedan vill jag fråga er alla om en angelägen fråga! Jag rider (när jag rider ut och hoppar) i en URGAMMAL Wintecsadel, den har sannerligen sett bättre dagar och sjunger minst sagt på sista versen. Hur som helst så har jag börjat spana på en ersättare. Då jag (och Aramis) är väldigta förtjust i Wintecsadeln så lutar det naturlitgvis åt att köpa en sådan. Saken är dock att de nyare Wintecsadlarna (ny och ny, men de som inte är från min tid då de gjordes i blått och vinrött :-S) är stoppade med LUFT istället för ULL! Det låter ju väldigt smidigt och behagligt på alla dess sätt, men jag har för dålig erfarenhet av detta med luft! Därför skulle jag önska ALLA era åsikter om detta med luftstoppning! Ha en härlig måndagkväll!

  

Av Dressage - 20 december 2009 23:00

Eftersom jag idag fick den geniala idén att fotografera Aramis i ett antal frisyrer så ska ni nu få den äran att beskåda honom i sina nya frisyrer :) Håll till godo!

FÖRST UT - SEDVANLIG LUGG (en frisyr som var ytterst populär för en tid sedan)
  
MITTBENA Ā LA TIDIGT 1920-TAL (även kallad folkskolefrisyr)
  
VALFRI FRISYR I MOTVIND
  


DREADS (dock bara en ensam stackars dread)  


OCH SÅ HAR VI DEN SÅ VÄLKÄNDA BRATSFRISYREN

  


AVSLUTNINGSVIS MOHIKANFRISYR

  


Nåååå - vilken passade han bäst i :o)

Av Dressage - 20 december 2009 21:50

Hujeda mig vad det har snöat hela dagen idag! Jag fick börja med att gräva fram min bil som troligtvis gått i ide någonstans långt under snön. När jag äntligen kunde ana en bil under all snö och ta mig in genom en igenfrusen dörr startade den på ett kick! Den hade nog inte gått i ide trots allt... Kom fram till ett fruset och stilla stall. Mockade till båda hästar, tog av yttertäcken, fixade höpåsar och kraftfoder. Sedan gjorde jag i ordning Aramis inför dagens dressyrpass. Nu har han tagit det lugnt i tre dagar sedan Håkans behandling - idag tänkte jag därför känna lite på hur han känns. Vi tog oss ut i bitande kyla och halkade bort till ridhuset. Öppnade upp den gigantiska dörren och klev in i ett folktomt ridhus. Skrittade fram på lång tygel - tänkte hela tiden på det som Edvard Gal sade i sin clinic - kontroll!!! Om hästen rinner iväg i ett tempo som den själv valt (vilket Aramis allt som oftast gör) så gör halt och ta kontroll över tempot. Det är jag som ryttare som bestämmer i vilket tempo hästen ska gå. När vi skrittat fram på lång tygel tog skrittarbete i form vid. Aramis kändes som en DRÖM! Han sög på bettet så att skummet föll ner på ridhusbotten, han flexade kalasfint i både sidor (något sämre i högersidan). Jag gjorde halt ofta och klappade om honom ordentligt :) Sedan tog travarbetet vid. Vänstersidan kalasfin! Högersidan något jobbig fortfarande. Men det jobbiga är inte längre av samma kaliber och karaktär som tidigare, nu är det mer "pust och frust vad du är jobbig matte". Ställer och böjer honom i högersidan och begär att han ska sätta höger bakben in under kroppen, han släpper stöded lite i högertygeln, viker sig lite i halsen och petar ut högerbenet. Det är dock ljusår bättre än vad det var innan. Arbetade på med Aramis i båda varven, låg och rund form, skolor utmed långsidorna och ett mycket balanserat och väl avvägt tempo. Mot slutet släppte han igenom ordentligt i högersidan och kändes enastående jämn och fin över ryggen och i sin bjudning till bettet! Jag läste här i bloggen och kunde konstatera att precis samma sak (släppt högertygel och viker sig i halsen) var på tapeten en hel del i våras! Lade ner Aramis och skrittade av. När han var nattad och klar begav jag mig hem till värmen! Trevlig söndag :)

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards