Alla inlägg den 23 augusti 2010

Av Dressage - 23 augusti 2010 23:25

Efter samtalet med massören idag fick jag svar på några av mina frågor - hur länge ska jag rida Aramis rund och djup? När kan jag börja plocka upp honom. Det är ju en fröjd att han äntligen, självmant, söker sig framåt - neråt, men så klart kan vi ju inte sitta och mala i den här formen i all evighet :o) Massör EC berättade att det är underbart att han svarar på detta sätt - hon gratulerade! Och självklart kan jag emellanåt plocka upp honom, till och med samla honom några varv om jag vill det. Så idag fick det bli ett ridpass med lite mer tryck under hovarna! Och oj så fin han kändes - min grå springare. Inte för att jag satte maxtrav i honom (där är han inte riktigt än, med tanke på muskler och ny sadel) - men man kan säga att jag tryckte på till 40 % i alla fall! Han svarade härligt, jobbade, var underbart fin i handen - precis det där suget som jag vill ha, och när jag drev honom lite in i handen så svarade han genast med att skjuta in bakbenen under kroppen. Traven är scwhungfull och taktfast, inte spänd och trippig som förr! Ska försöka ordna så att någon vänlig själ kan filma och fota oss lite :o) Behövs lite nya foton nu! Sussa sött allesammans!
  

  





Av Dressage - 23 augusti 2010 10:55

Vi har alla hört att man ska variera ridningen - inte sitta och nöta på med dressyrarbete varje dag, eller för all del hoppning varje dag. Men det här med variation sträcker sig långt mycket längre än bara den dagliga variationen när vi talar om just ridpassets inriktning. En annan viktig faktor att tänka på när man rider är på vilket underlag man sitter. Jag försöker att VARJE dag lägga in olika underlag i passet, just för att hästens ben (senor och leder framförallt) inte ska behöva utsättas för exakt samma påfrestning varje dag. Av denna anledning skrittar jag ofta fram ute i naturen, gärna på asfalt (hårt och stumt underlag är särskilt nyttigt för senor och ligament). Det är även nyttigt att under mycket kontrollerade former trava på asfalt, kortare sträckor (se bara till att ha ordentligt bandagerade ben). Men att sitta på för mycket hårt underlag kan medföra att framförallt lederna tar stryk - allt ska göras med måtta! Att rida i djupt underlag är definitivt inte bra för hästens senor - och i det långa loppet också leda till inflammationer i hästens leder.

  
Inte nog med att vi måste tänka på att variera vår ridning och underlaget vi rider på - vi måste också tänka på att variera våra hästars form när vi rider. Jag har precis haft en intressant diskussion med Aramis massör och kan bara konstatera att jag dagligen (mig själv inkluderad) ser allt för många ekipage som sitter och arbetar hästen i en allt för ensidig form där hästen blir statisk. Och en statisk häst är väl ändå det sista vi vill ha? Så tänk på att alltid variera din hästs form - lägg den rund, låg och djup några varv - lägg sedan upp den i en högre form och variera dessa med övriga former. Allt som blir statiskt blir nötande och medför direkt en ökad skaderisk. Rid med huvudet och planera din ridning!

     

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7 8
9 10 11
12
13
14 15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards