Direktlänk till inlägg 2 augusti 2010

Sadlar, sadlar och åter sadlar - nu vill jag ha DIN åsikt

Av Dressage - 2 augusti 2010 10:18

Alla kära läsare! Nu vill jag höra hur det ser ut hos dig - vad har just DU för sadel? Har du haft sadelbekymmer? Eller kanske samma sadel till samma häst så länge du kan minnas? Eller hör du till en av de som behöver byta sadel ofta? Varför?  Är det något visst märke du aldrig skulle rekommendera någon? Eller kanske någon sadel du har som verkar passa precis alla ryggar? Jag är jättenyfiken och vill gärna att vi alla delar med oss av våra sadelerfarenheter :o)
  

 
 
Jannike

Jannike

2 augusti 2010 11:24

Har en väldigt svår häst som inte har alla exteriöra förutsättningar så det blev en star trekk dressage för oss, alltså en bomlös dressyrsadel, formar sig efter hästen men har ändå så pass bra stadga så att den inte ligger direkt på hästens ryggrad.

http://www.jannikejd.blogg.se

 
Frela

Frela

2 augusti 2010 12:10

Jag hatar detta kapitel! Jag känner mig alltid lurad eftersom jag inte kan något alls om sadlar själv. Går man till en sadelutprovare så är det säkert som amen i kyrkan att den sadeln jag har inte passar utan givetvis måste jag köpa en av hans/hennes. Vi skall nästa vecka gå till en sadelutprovare som Hbg djursjukhus har samarbete med, vill kolla om vi behöver byta sadel eller inte, men som sagt till 99% har vi väl fel sadel. Har varit hos honom en gång tidigare med en D-ponny för 3-4 år sedan och det kändes bra men visst sålde han också en sadel till mig.. Blä för sadlar!! Bäst var det med vår B-ponny som fick en sadel med sig och som vi aldrig någonsin behövde byta, funkade 100%!!

http://www.trumsamumma.blogspot.com

 
Ingen bild

Linda

2 augusti 2010 14:27

Jag köpte min häst som 2-åring och hade då en Prstige Doge som jag haft på min tidigare häst. Denna använde jag under inridning och fortsatt utbildning. Jag märkte att min häst hade svårt att bygga muskler just under sadeln, trots att han arbetade som han skulle. Jag bad min dåvarande tränare kolla och han såg inget konstigt med sadeln. Jag åkte till sadelutprovaren som jag köpt sadeln av. Han fyllde på med lite mer stoppning (för det hutlösa priset av 1900 kr..) och sa att sadeln låg bra för övrigt. Jag fortsatte rida med denna sadeln men kände att den inte var optimal. Jag beställde tid hos Böckmann i Höllviken där de har en bomändringsmaskin just för Prestige. Det visade sig att min sadel var 1,5 storlek för vid i bommen!! Den låg bra vid manken men klämde på övre delen av bogbladen. Han ändrade bommen till "rätt" storlek. Men se då ville inte min häst vara med längre ;-). Han tyckte det var ruskigt obekvämt och stannade och ville inte alls jobba. Jag provade x antal sadlar av varierande modeller och märken. Men han ville inte ha någon. Kände mig smått desperat när min käre häst inte accepterade någon sadel. Tog kontakt med en Amerigo-utprovare och åkte upp till Ljungbyhed för att testa sadlar. Och gissa vem som gick som en klocka med en härligt rörlig rygg och med ett härligt stöd i handen ;-). Min häst gillade Amerigo CC och Alton. Alton var klart bäst men han blev dock överrörlig i Alton och redde inte riktigt ut att gå med den då. Jag köpte en begagnad CC som jag red med några månader tills jag kände att min häst blivit tillräckligt stadig och stark i ryggen för att kunna fixa en Alto på ryggen. Då bytte jag in min CC och hittade en begagnad Alto på RidIn. Glömmer aldrig känslan när jag provade Alton första gången! Jösses, vad nöjd min häst var :D. Så jag kan bara konstatera att Amerigo är helt outstanding i mitt fall.

 
jenny

jenny

2 augusti 2010 15:01

Usch jag hatar sadlar :( Har en county dressyr till mitt fullblod som jag fick med när jag köpte henne. Dock passar den inte + att de visade sig att bommen va knäckt nu när jag skulle sälja den!! Så nu står jag här utan sadel och pengar och rider barbacka tills jag sparat ihop till en ny sadel! Attans

http://jennylarssonksuskochryttare.blogg.se

 
Ingen bild

Ou

2 augusti 2010 17:21

Amerigo!!

 
Ingen bild

Izza

2 augusti 2010 17:39

Intressant debatt det här! Jag är i tagen att köpa sadel till min prinsessa. Har lånat en Stubben idag som hon trivs med men jag behöver lite mera stöd. Ska läsa här och begrunda innan vi åker iväg och börjar prova. Hoppas på en massa givande inlägg :)
// Izza

 
Birgitta

Birgitta

2 augusti 2010 18:19

Har en Amerigo av den enda anledningen att detta var den enda sadeln som passade min förra häst med extremt svårt sadelläge ( obefintliga bogblad som gjorde att alla sadlar kasade fram).
Tycker annars att priset är för högt även om andrahandsvärdet är bra.

http://birgittashastsida.blogspot.com

 
Ingen bild

Eva

2 augusti 2010 20:26

Jag älskar min frank baines du har ju suttit i den.

 
Marit

Marit

2 augusti 2010 23:21

Spännande att läsa ditt förra inlägg om just sadlar. Är ju jättesvårt att hitta rätt ju! Har en Jaguar eftersom min häst kräver en sadel med rejält svängd bom, men misstänker att jag behöver en bredare sadel. Ska kolla sadeln i höst. Använder samma sadel till min andra häst och jag tycker den ligger ganska ok på honom oxå trots att hästarna är ganska olika varandra. Men som sagt båda hästarna får följa med på sadelkollen när Sharpman kommer till klubben och har sadelinpassning. Blir väl ett dyrt besök antar jag:)
Lycka till med Breederskvalet! Kram

http://dressyrwelsh.zoomin.se

 
Jenny

Jenny

2 augusti 2010 23:36

Jag har en Amerigo Cervia, men behöver få hjälp att prova ut något bättre för oss (köpt begagnat själv då jag blev förbannad på sadelutprovare som kostade skjortan och bara ljög).

Mitt stora problem är inte att jag har svårt sadelläge på hästen, utan att jag själv tycker en massa om själva utprovandet och om hur sadlar ligger och inte känner att jag kan lita på flertal sadelutprovare.

http://thedailylifeofahorse.blogspot.com

 
Natalja

Natalja

2 augusti 2010 23:44

Eftersom min Latin var liten när han kom till mig, har han bytt sadel ett par gånger.
Jag red in honom i en Bates Caprilli allround. När han var 4 år var han på tok för bred för den. Jag köpte då en Zaldi Star, hoppsadel flatback (jag var ju hoppryttare på den tiden), mest för att den var skön att sitta i och jag fick köpa den för en bra peng av min chef. Latin gillade den aldrig riktigt. Nu i efterhand förstår jag att den inte passade honom i arbete. Så länge han stod still låg den bra men eftersom det var en svängd bom, passade den inte alls när han arbetade och höjde ryggen.

I samma veva köpte en Lowatt & Ricketts, en dressyrsadel. Den låg bra till en början och var ok att rida i.

Så småningom hittade jag en Zaldi Atlanta, dressyrsadel och den passade perfekt plus att den var döskön att rida i!! Den hade jag ett par år och han med att stoppa om den en gång.

När Latin passerat 10 år ändrade han form ett par gånger varje år. Det gör att sadlade passade jättebra ett tag och sen passade de inte alls bra. Han var rund som en tunna på sommaren och smal som ett sträck på vintern. Försökte padda upp dressyrsadeln på vintern men det blev aldrig helt bra. Fick ge upp min Atlanta och letade efter en sadel som passar en varierande hästkropp. Provade en luftstoppad Wintec Isabell Werth. Oj vilken skillnad. Latin kunde röra sig helt annorlunda och jag satt helt ok. Perfekt att kunna byta bom när han tappade vikt eller la på sig för mycket. Eftersom den var luftstoppad kunde heller inte stoppningen bli sne. Det blev Atlantan efter ett tag när han envisades med att lägga över hela sadeln med dess innehåll till vänster.

Latin gillade luftstoppningen, ja han gick så bra i den dressyrsadeln att jag t.o.m hopptränade i den (hoppade upp till 110) Då gick det upp ett ljus att Zaldi Star inte passade honom och jag bytte den mot en Wintec CC.

Givietvis, om jag hade varit stenrik, skulle han fått en utprovad dyr lädersadel. Syntet och luft i all ära men inget går upp mot ett riktigt bra lädersadel!





Bytte

http://latin.bloggagratis.se

 
Hanna

Hanna

3 augusti 2010 01:00

Oj himmel, sadlar är inte kul, sen bor man ju där det knappt finns nå utprovare (har en vettig runt 15 mil bort) men det finns knappt nå begat att prova.

Hursomhelst, för ungefär ett år sen så hittade jag av en slump en Prestige Venus som hästen accepterade, då var den lite rymlig, en 33 i bommen, i januari ungefär så värmdes den ut för sista gången och nu är den en 37a som är på gränsen till tajt :/
Har verkligen panik över vad jag ska ha för sadel nu.
Han accepterar inget av det jag provat. Man kan lägga på en sadel, och verkar det funka så kan man provrida i den eller det märks direkt man sitter upp ifall han blir spänd, några ggr har jag valt att skritta lite iaf i sadeln och då kommer första kicken efter bara nån meter sen blir det mer och mer tills det blir en bock. Så han säger rätt tydligt vad han vill ha och inte.
Men ja som sagt, liiite panik nu eftersom han itne direkt blir mindre heller...
suuuck..

http://hannaforsberg.blogspot.com

 
Ingen bild

Ida

3 augusti 2010 08:08

Hörde igår om en tjej som köpt en Morris & Nolan av en manlig sadelutprovare. Efter ett tag fick hon problem och ville ha den hjälp som utlovats redan innan köpet. Inget hände och det blev ännu mera fel som var utprovarens fel. Till slut åkte hon dit med sadeln. Han blev vansinnig och stackars tjejen fick då en pistol(!!!!) riktad mot sig. Så akta dig för Morris & Nolan-återförsäljare :)

 
Kristin

Kristin

3 augusti 2010 10:01

Hej
Kommer ni (som är lite äldre) hur det var förr i tiden? Man hade en sadel som man sedan använde på alla hästar? Stackars hästar.. Nu för tiden finns det en miljon alternativ och ju mer man läser på om alla material, stoppningar, märken.. ju snurrigare blir det. Vanligtvis vänder man sig ju då till en utprovare, men nu blir det ännu svårare. I alla yrken finns det folk som är bra och de som är dåliga på sitt jobb. Hur vet du att just den utprovaren är bra? Bra sadlar kostar ju en del (och ibland lite till) så det är ju inget man vill hålla på och byta och vela med i all evighet.
Är själv i tagen att byta sadel. Min häst har byggt upp mer muskler i ryggen och vi har utvecklats framåt, så nu vill jag mer. Jag har en santa cruz arthur de lux, och jag har varit väldigt nöjd med den. Igår när jag satte den på hästens rygg så insåg jag att den inte längre är optimal. En annan sak som ger mig ångest är det faktum att jag flera gånger läst att hästar med svängd rygg inte gillar sadlar med svängd bom då den klämmer när de jobbar upp ryggen. Är det samma sak med min häst?
Ju mer jag läser om sadlar, andras erfarenhet och problem ju mer osäker blir jag på att jag vågar lita på sadelutprovaren. Ibland kan det verkligen vara bättre att inte läsa på så mycket om ett ämne..

http://minhast.bloggagratis.se

 
Ylle

Ylle

3 augusti 2010 10:58

Jo Du Kristin, jag kommer ihåg... (är alltså äldre)
Mina islänningar var båda mycket korta i ryggen och BIFFIGA. Jag tror att jag köpt och provat i stort sett varje sadelmärke som funnits och varit rekommenderat. Startade med en billig variant, Ulan, som jag dissade efter kort tid. Den var alldeles för lång... tryckte på hästens njurparti. Sen testade jag (och köpte) em Henri de Rivel dressyr. Var hufsad, men efter ett tag märkte min hästmassör att sadeln ändå var något lång... skit! Så tog jag hem och provade ett antal bomlösa, de var så läskigt höga att sitta i så jag kände inte alls hästens rygg, hela kontakten där gick förlorad. Kanske bra för hästen men inte för ridningen (och därmed heller inte bra för hästen) Jag kan rabbla märken och sadelutprovare hela dagen lång, men det vill ni inte höra... landade i alla fall i en Childeric, alldeles personligt utformad för både hästen och mig. Superbt! Dyr men helt fantastisk! Till den litet större islänningen hittade jag en Prestige Hippo Dressyr, 36" i vidden och 17" i sätet. Den fungerade förträffligt för oss båda. Jag har svårt att förstå människor som använder samma sadel till i stort sett samma hästar. ALLA är ju annorlunda byggda! Men att hitta rätt i djungeln är inte lätt... förresten är Prestigen (mahognyfärgad) till salu, kolla min blogg!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Birhitta

Birhitta

3 augusti 2010 11:23

Pratade igår med en tjej som i påskas hade ute en känd sadelutprovare.
Hon köpte en sadel för 17000 som var stoppad efter hästen och idag får hästen behandlingar för sin ömma rygg?!?!?
Jag har rekommenderat ett allvarligt snack med utprovaren= att få lämna tillbaka sadeln och få pengarna tillbaka.
Sådana här skräckhistorier gör ju inte att förtroende för utprovare ökar precis! Ska bli intressant att höra hur historien slutar.

http://birgittashastsida.blogspot.com

 
Jenny Persson

Jenny Persson

3 augusti 2010 17:59

Jag har en Amerigo Classic som jag verkligen älskar. Har passat näst intill alla hästar som jag testat den på. Passar både till rak och svängd rygg vilket underlättar avsevärt i många fall. Ger väldigt bra bogfrihet som verkligen märks på hästen. Dyr, men ändå inte dyrast. Mycket bra andrahandsvärde. Me love! :)

http://www.fideliochenhorningen.blogspot.com

 
Jessica

Jessica

3 augusti 2010 23:04

Jag fick höra av sadelutprovaren som jag köpte min sadel av (Kieffer lech profi) att Totte (som jag hade då) måste varit den hästen som de använt som modell för sadeln! Då jag, utifrån mina kunskaper, var beredd att hålla med så kände jag att jag inte hade så mycket val. Den låg super! =) Tyvärr måste jag säga att jag glömde bort mig själv lite där, tycker inte att den är optimal att sitta i men den är ändå helt ok.... Då den legat ok även på de hästar jag haft efter Totte har den fått följa med men jag tror att till nästa häst kommer den att bytas ut! Men tackar ändå för tiden vi har haft och tror att hästarna tackar lite extra! =)

http://dromdansaren.blogg.se

 
Ylle

Ylle

4 augusti 2010 05:28

Det verkar som om Amerigo-sadlarna för det mesta är lyckade köp!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Therre

Therre

4 augusti 2010 15:01

Intressant diskussion!
När jag "läser" på bilden så ser jag att "min sadel" inte finns med.
Jag har en Albion SLK till Pica och jag kan säga att det är ett av mina bättre köp jag gjort. Efter ryggproblem i flera år har jag äntligen hittat en sadel som passar mig perfekt! Och ihop med min Sprenger-stigbyglar är den som gjuten för mig. Att den sedan passar Pica "enligt skolboken" (uttryck från sadelprovaren) gör ju inte saken sämre.
Tidigare har jag haft en Zaldi Atlanta som även den var super skön. Passde mina korta ben jättebra, vänner med längre ben hatade att rida i den. Har även haft en Morris&Nolan men den passade inte mig alls, för kort i sätet och gav bara ryggproblem.
I hoppväg har jag haft en Kieffer för några år sedan och nu har jag en Wintec av äldre modell som ligger hemma. Wintec är inte mitt favoritmärke men kan tycka den är bra när man ska rida unghästar, den är lätt i sin vikt och går ju att byta järn i. Men ridmässigt är det inget jag tycker om, utan jag rent ut sagt hatar att rida i Wintec.

Sadelbekymmer hade jag när jag köpte Pica. Jag hade två sadlar, en som passade henne och en annan som passade mig. Det gick inte att få ihop, jag fick växla sadlar lite varannan dag för att båda skulle få det bra. Men så kunde jag ju inte hålla på utan det fick bli att åka till en sadelprovare. Där hittade jag min nuvarande underbara Albion som blev min efter en helt annan historia som utspelade sig under besöket hos sadelprovaren.

Kan säga att vi här uppe i mina trakter är sanna Albion-älskare hela bunten! Albion, Prestige och Jaguar är nog de märken som är flest köpta här omkring.

http://therre.bloggagratis.se

 
Ingen bild

e-m

4 augusti 2010 15:39

Har en passier optimum av den enkla anledningen att den passade min häst och skulle ta kortast tid att tillverka.....
Personligen skulle jag gärna rida i en Amerigo Cervia då det är den sadel som passat mig bäst...så jäkla skön.Skulle väl egentligen ha provat en sån nu,deta har ju gått några år....

 
kajsa

kajsa

4 augusti 2010 15:57

hej. jag Har en wintec isabell werth och har haft i fyra år nu.. är jätte nöjd med den men har nyligen behövt byta bom i den men jag skulle rekomendera den till folk för jag älskar verkligen den... har även en Wintec 500 cair hoppsadel och är nöjd med den med... men jag älskar ju Stubben sadlar men han är svår att hitta sadlar som passar...

http://kajsaflorello.blogg.se

 
Ingen bild

Taina

4 augusti 2010 22:25

Jag rider i dag i en Luc Childeric och jag äääälskar den! Ellen Lindwall, som provar ut dem, bor i Skåne sedan i våras. Den häst jag har idag passar inte Röösli på, annars hade jag kanske tittat på den igen. Både jag och mannen red i Röösli i över 15 år...

 
rackemarie

rackemarie

5 augusti 2010 10:03

Racke arab med svängd kort rygg hade vi först en Stubben till eftersom han haft det förut, men den låg aldrig helt still utan åkte fram. Tog med honom till ridsportbutiken som inte kunde ta fram något bättre utan menade att en låg bra. Tog då ut en sadelprovare som verkligen testade alla sadlar under ridning. Efter två timmar och massor av sadelbyten hittade vi en Jacson som låg still och inte tryckte ner ryggen (som han höjer rejält under arbete). Den har lite rakare bom än Stubben. Priset passade vår plånbok också. "Bara" 10 000 kr. Och nu ska vi väl så smått börja fundera på sadel till vårt treåriga halvblod, men lånar hans inridningsadel ännu så länge (vet ej märke). Tycker det är svårt med sadlar och att jag kan för lite själv. Man är lite i händerna på experterna och man hör ett och annat som inte låter så kul, tyvärr.

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Aramis

Aramis

5 augusti 2010 23:38

TACK för alla oerhört intressanta sadelberättelser! Jag har läst och begrundat dem alla och suger åt mig informationen likt en svamp! Håller med dig Ylle; Amerigon verkar synnerligen populär!

http://aramise.bloggagratis.se

 
Andrea

Andrea

14 augusti 2010 23:41

Jag är från samma Albion-trakt som Therese pratar om, älskar min Albion Legend. Men kommer aldrig mer få en häst som är så rund så jag får hålla tillgodo med min Prestige Golden Star...

http://andreavill.bloggagratis.se

 
Ingen bild

AnnicaB

13 april 2011 17:00

Jag har haft min nuvarande häst i 3 år och är inne på min tredje dressyrsadel (plus andra hoppsadel) på henne. Min häst var 7 år när jag köpte henne.
Samtliga utprovade av välrennomerade utprovare.
1:an var en Wellington Elite, som blev för svängd när hon började få upp ryggen ordentligt.
2:an var en sprillans ny Albion SLK Ultima. Passade hästen förträffligt - men inte mig dessvärre, fick hemsk stolsits i den.
3:an och nuvande är en liten läckerbit. En Forestier (fransk enkelkåpad sadel i greppläder). Underbar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7 8
9 10 11
12
13
14 15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards