Alla inlägg den 15 maj 2011

Av Dressage - 15 maj 2011 22:04

Det har varit en alltigenom trevlig helg som, som alltid, försvann i ett rasande tempo. Helgen inleddes med en SUPERtrevlig stallkväll hos mig där sex stallvänner grillade, drack vin, drinkar och skrattade så att tårarna rann :o) Först framåt tresnåret på natta insåg vi att det kanske var dags att runda av och dagen därpå var vi flera stycken som mått bättre i våra dagar *host*   Det är vansinnigt trevligt att träffa sina kära stallvänner även under "normala" förhållanden och även om det mest bli stall- och hästsnack så är man i alla fall normalt klädd :o) Haha!

Dagens stallpass blev ett stilla longeringspass för Aramis och en härlig skrittrunda för Plättebus och Ida. Aramis såg jättefin ut och han blev riktigt rund och fin i sin överlinje. Utan större krav på varken det ena eller det andra fick han lulla runt i sitt eget tempo (med tanke på torsdagens IR-behandling). Imorgon är det färdiglullat och träning inför söndagens MSVB-start hägrar veckan ut :o) Lustigt nog känns MSVB mer medelsvår på "riktigt" än MSVC. Kan ha och göra med att nya MSVC faktiskt är gamla LA:5 och LA:6 och för oss som ridit dessa program förr kommer det nog alltid att förbli just "gamla" LA-program.

Nej - nu blir det en stoooor kopp te och lite uppsats till det :o) Nattinatt och trevlig vecka!

 

Av Dressage - 15 maj 2011 12:43

har satt P för senaste dagars träning och ridning. Rigoletto har varit lite knagglig i höger fram och efter vila, back-on-track på framtassarna och lite vila till hade jag sagt till mig själv att jag i alla fall (innan jag agerade vidare) skulle vänta tills hovslagaren varit där och sagt sitt om saken. Nu anlände hovslagaren i torsdags och efter lite närmre koll på höger fram kunde han notera en djup fåra i strålen - något som gått både mig och Ida ombemärkt förbi - uppkommen av röta och rötan i sig uppkommen av bockhoven (Rigoletto har rejäl bockhov hf.). Fåran är nu behandlad med cykloolja (vete hunnan vad det hette - jag frågade om det var cykelolja men det var det i alla fall inte, haha). Denna spray eller olja eller vad det nu i herrens namn var, innehöll en hel del betänkligheter och var enligt hovslagaren inte jättepopulär inom veterinärkåren. Hur som helst "tar den död" på det mesta i sin väg och fåran ser redan mycket bättre ut. Vi fortsätter behandla med strål"smörja" och ska nu med gasbinda (indränkt i tjära) likt tandtråd köra runt i fåran för att ta död på rötan. Tills vidare skrittar vi på. Igår var han helt ohalt, tack och lov!


  


Så har vi gosse Grå... I torsdags, efter att hovslagaren varit där, var det dags för Aramis att träffa Herr Ir-terapeuten Håkan Enqvist - en man som  är helt makalöst fenomenal på det han gör! Efter att han pratat lite med mig och frågat om jag hade något specifikt problem med Aramis eller bara ville checka honom rent "allmänt" (varpå jag svarade allmänt) började han känna igenom gossen. Jag har förvisso noterat att Aramis, senaste tiden, varit väldigt öm uppe vid nacken - något som oftast är en signal på att något längre bak har låst sig (allting "vandrar" framåt) (därför har jag också sagt till Aramis att om han nu tvunget måste skaffa sig en massa låsningar så får han se till att placera dessa låååångt fram, ha ha). Håkan kände igenom hela Aramis och kunde direkt konstatera att han satt rejält fast i vänster fram. Muskeln som löper från baksidan av frambenet upp till armbågen och fortsatt en bit upp hade gått i kramp (sedan långt tillbaka, enligt Håkan).


Den muskel som gått i kramp torde heta M Triceps Brachii:

M. Triceps brachiio: Scapula kaudalt + Humerus kaudalt/lateralt
i: Armbågsspetsen proximalt
f: Sträcker armbågsleden. Böjer bogleden.
Vid stillastående fixerar muskeln armbågsleden

Och eftersom denna muskel gått i kramp innebar detta att den muskel som arbetar med frambenets framåtförande (M Brachiocephalicus) blivit överansträngd:

M. Brachiocephalicuso: Atlas (halskotan C1) + tvärutskotten till halskotorna C1-C3
i: Humerus övre del + Humerus- och bogens fascia
f: Böjer huvud och hals ventralt
Vid enkelsidig kontraktion böjer den huvud och hals lateralt.
Mycket viktig muskel för för bogens och frambenents framåtförande.

Källa: Agneta LI

Så där var lite att göra om man säger så :o) Visar några äldre foton från tidigare IR-behandling av Aramis utförd av Håkan.
     
När Aramis, en timme senare, var färdigbehandlad skulle vi ut på promenad. Jag kunde se, när Aramis rörde sig, att han var stel i sitt  vänster fram - inte undra på det, han hade enligt Håkan suttit fast en längre tid (kanske sedan i vintras någon gång). Jag är oerhört tacksam för denna alternativa behandlingsmetod och är helt och hållet övertygad om att den flera gånger stoppat upp en skada som i det förlängda säkerligen hade lett till överbelastning av någon led.


Aramis får ta det piano även idag men imorgon börjar allvaret igen och på söndag nästa vecka är det dags för premiär av MSVB   


Nej - nu kallar uppsatsen (igen!!!) :o) Hej så long!



Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards