Alla inlägg den 26 februari 2010

Av Dressage - 26 februari 2010 00:19

Jag äger en oerhört känslig häst (Aramis). Han reagerar på minsta lilla detalj från mitt håll vilket naturligtvis till största delen enbart är bra. Ibland kan det dock vara mindre bra eftersom jag knappt kan hosta utan att det påverkar Aramis på något sätt där nere. Jag kan ibland när jag rider bli lite statisk i mitt ridsätt, detta leder inte sällan snabbt till att jag sitter och spänner mig i bäckenet vilket i sin tur leder till att Aramis blir kort och stötig i sin gång. När jag tränar för J är detta ett ständigt återkommande fenomen det här med bäckenet. Och jag får många gånger höra - släpp i ljumsken, släpp i ljumsken! Genom att släppa i ljumsken, öppna upp sitt bäcken kommer jag plötsligt ner i sadeln och min sits förbättras avsevärt. Aramis släpper spänningen i ryggen som mitt spända bäcken lett till och han kan börja röra sig större och flottare.

"Ryttarens bäcken är centrum för rörelserna och "motorn" i ryttarens sits. Det är viktigt att bäckenet hålls i neutral position och rör sig i takt med hästens rörelser" (Saxat från artikel på Hippson).

För att kunna slappna av i ditt bäcken krävs att man inte är spänd i kroppen i övrigt, man ska inte heller sitta och klämma runt hästen med lår och ben - dessa ska egentligen bara hänga ner utmed hästens sida. Hela din tyngd ska vila längst ner i ditt bäcken! Din tyngd ska vara placerad i sadeln! Stöten från hästens rygg upp i sadeln ska tas emot av ditt bäcken och fångas upp av dina magmuskler. Du ska inte "hoppa" och "studsa" i sadeln - snarare svikta i mellangärdet.

Lycka till med att slappna av i ditt bäcken!

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9
10
11 12 13 14
15 16 17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards