Alla inlägg under november 2009

Av Dressage - 10 november 2009 23:30

Egentligen ville jag inte alls sitta och traggla inne på banan igen, men det var beckmörkt ute och regnigt vilket innebar att jag fick stanna inomhus. Bestämde mig för att bara jobba loss Aramis lite i sidorna, lite förutsättningslöst. Red 30 minuter och han kändes som smör :o) Helgens träning har verkligen gjort susen! Loss och fin i sidorna - pigg och glad som vanligt! I övrigt blev det en del övrigt stallpyssel idag; linda ihop nytvättade lindor, bära in hästsaker som jag kört runt med i min bil en tid, möblera om i skåpet, tvätta vattenkoppen, trimning av man och svans samt rejäl schamponering av en stycken väldigt smutsig svans! När jag var klar i stallet flätade jag svansen - svansarna håller sig i så mycket trevligare skick om man flätar dem under hagvistelsen. Idag blir det däremot uteritt i skritt och imorgon är det hoppträning för K :o) Vi har nämligen startat en "tantgrupp" - tre tanter som helst ser att man gräver ner bommarna :-D innan man tar sig över dem! Ska bli jättekul! Nattinatti på er!
hopp över bom  

Av Dressage - 10 november 2009 15:34

Roade mig med att studera foton på Aramis, gjorde då denna "hiskeliga" upptäckt...
Har ni sett maken till häst med sänkt rygg?

Mis  

Av Dressage - 10 november 2009 14:28

Gårdagen blev stallös för egen del, satt hemma och tyckte lite synd om mig själv. Nysningar avlöste varandra, heshet och hosta och uppkörd mage. Regnet fullkomligen öste ner och utanför fönstret var det becksvart. Nej, jag ringde och beställde matsättning och täckesavtagning, därefter funderade jag på om jag höll på att bli ett svin? Idag mår jag "bra" men fortfarande förföljd av ovan nyss nämnda symptom. Hur som helst - idag blir det longering av en grå häst och i morgon hoppas jag vara fri från miniflunsan :o)  

Av Dressage - 9 november 2009 23:55

Inläggen kommer lite hux flux här, men lite oordning har väl ingen dött av :o) Eftersom jag och Natalja var så synnerligen kloka under lördagsnatten vaknade vi upp pigga och glada söndagmorgon och kunde med lätthet ta oss upp ur sängarna :o) Tänk vad gammal och klok man hunnit bli!! Efter en stadig frukost bestående av te och släta vetebullar :o) begav vi oss till stallet. Idag skulle Natalja träna först, därför passade jag på att gå ut och gå med Zäta medan Natalja gjorde i ordning Latin för helgens andra träningspass. Något senare satt jag i ridhuset och filmade en konstant leende Natalja som satt på en helt förändrad Latin som rörde sig som aldrig förr! Jag hann tyvärr inte filma och titta mer än 20 minuter då jag var tvungen att springa in i stallet för att göra i ordning Aramis till min träning som skulle börja på studs efter Nataljas träning. Aramis preparerades och efter en kvart satt jag upp inne i ridhuset och skrittade fram på en betydligt mer avslappnad (läs icke kissnödig) pålle än gårdagens exemplar. När vi var framskrittade tog träningen vid. Först lite förutsättningslös trav. Därefter jobbade vi mycket med genomflexning och hålla ytterbogen på plats. Idag låg fokus på galopparbetet som idag bestod av en mycket givande och intressant övning - nämligen förvänd galopp på volt :-o En övning jag tidigare aldrig ridit, men som verkligen var effektiv. Aramis kan bli lite statisk i sin galopp men för att få honom att aktivera hela ryggen (läs båda ryggfiléerna) är denna övning perfekt! Jag red en kort diagonal i till exempel vänster galopp och kom över i höger varv. Följde fyrkanten och gick in på stora volten längst ner på ridbanan. Alltså - höger varv i vänster galopp! Började med utåtställd häst, men ställde snart över till helt inåtställd häst, lät Aramis bli lång och låg i formen och fokuserade till 110% på att balansera upp honom eftersom denna övning lämnar all hästens balans i ryttarens "händer" - om ryttaren gör fel i detta läge (inåtställd häst i fel galopp) kan det gå så illa att hästen går omkull. Det var en väldigt intressant och nyttig övning - och meningen med den är alltså att aktivera "hela ryggen". Det "vanliga" galopparbetet efter denna övning var som en ren dröm och Aramis svävade fram :o) Efter detta digra arbete blev det nedläggning under lättridning av en stycken trött och belåten pålle! Nedan två foton från lördagens träning (Fotograf: Natalja).



Sedan var det dags för Latin och Natalja att vinka farväl till oss skåningar och åka hem till blekinge igen! Fort gick tiden - men det är väl så det är när man har roligt! Det var sååå roligt att ha dig här Natalja och jag hoppas och tror att du och Latin kommer snart igen :) Här står alltid en bed & box till er :)

Av Dressage - 9 november 2009 16:10

  


Funderar du, liksom jag, på om du ska vaccinera dig mot svininfluensa eller ej? Läs följande:


Jag vill bidra med några punkter att fundera på inför massvaccinationen av svenskar from 12 oktober, 2009.


En väldigt bra studie av Torbjörn Sassersson
1. Jag har varit i kontakt med en person som arbetar för Crusell SBL (den ledande vaccindistributören i Sverige). Personen kommer inte själv att vaccinera sig för denne vet att vaccinet ger “allvarliga biverkningar”.


2. Influensan kallad svininfluensan består egentligen av genetiskt material från svininfluensa, människoinfluensa och fågelinfluensa. Det är hur enkelt som helst att verifiera det genom att studera vad som skrivits i den vanliga pressen. Många tror att genblandningen beror på att virus i naturen korsar sig med varandra. Eftersom jag läst mikrobiologi och genetik vid Stockholms universitet vet jag att det är en omöjlighet eftersom virus inte förökar sig sexuellt. Virus förökar sig genom replikation. Korsning i naturen förutsätter sexuell förökning. Då tänker de flesta: men det vet ju alla att virus muterar i naturen. Ja, men det har ingenting med korsning och förökning att göra.


Jag har försökt förklara denna enkla grundkunskap i biologi för en SvD journalist som fortfarande inte förstår vad jag pratar om. Misstänker att de politiker som ligger bakom beslutet att köpa in 18 miljoner influensa “shots” inte heller förstår detta. Konsekvensen av att vi förstår att ett virus bestående av genmaterial från svin, människa och fågel är omvälvande. Det kan nämligen endast betyda en sak. Viruset är fabricerat, tillverkat av människan.


3. Genetiker, biologer och läkare känner till detta, men de är förhindrade att uttala det öppet i media. För i samma ögonblick som de påpekar att viruset är fabricerat kan dessa förlora jobbet. Så enkelt är det. Istället försöker läkare bla i Sverige (via DN, SvD) mer inlindat ifrågasätta behovet av massvaccination. Så mitt råd är: läs mellan raderna. Dessa läkare försöker förmå människor att ifrågasätta dels behovet av vaccination, dels politikernas felaktiga beslut och dels läkemedelsbolagens vinstintressen.


4. En ingrediens i Pandremix (svininfluensavaccinet) är thimerosal (konserveringsmedel) som innehåller kvicksilver (ethylkvicksilver). Jag fick uppgiften från Läkemedelsverket. Enligt Oxfords keminfosidor är thimerosal klassat som ett gift. Amalgamfonden har varnat för samma form av kvicksilver eftersom formen på kvicksilvermolekylen är av typen etylkvicksilver (nära släkt med metylkvicksilver), en molekyl som lätt tar sig in hjärna och nervsystem. Förbud mot kvicksilver i amalgam infördes i Sverige 2009-06-01. Beslutet att köpa in vaccin som innehåller thimerosal till svenska folket togs 2009-07-24. I ena stunden totalförbjuds kvicksilver i munnen och i nästa stund är det okey att spruta in en liknande form av kvicksilver i blodbanorna. Nu är det helt plötsligt inte farligt alls.


5. Vaccinet är ej testat på människor. Stat och Landsting varken tänker eller agerar logiskt. De enda som tjänar på hela pandemicirkusen är läkemedelsbolagen som kontraktsmässigt gjort sig ansvarsfria om människor får skador av ett vaccin i en prototypmodell som inte testats på människor. Svenska läkare har gått ut via SvD och starkt ifrågasatt detta.


6. Har du hört att svenska läkare avråder äggallergiker att ta vaccinet? Varför? Jo, för vaccinet är tillverkat mha ägg. Vad som är känt men ej debatterat i media är att vaccinet därför innehåller djur-RNA och DNA rester från produktionsledet av vaccin (äggen). Dessa gensträngar fäster an vid kroppsceller efter att de sprutats in i kroppen. Vårt immunförsvar identifierar de främmande gensträngarna och angriper. Problemet är att gensträngarna fäst an vid kroppsceller med följden av att immunförsvaret angriper kroppsceller med anfäst djur-RNA/DNA. Slutresultatet är autoimmuna sjukdomar av typen MS, ALS (en neurodegenerativ nervsjukdom), fibromyalgi, artralgi och en rad andra besläktade “inre allergisjukdomar”. Det är alltså inte konstigt att det tom står i biverkningslistan från Läkemedelsverket nedan. Man känner alltså till de autoimmuna reaktionerna i kroppen, men man håller tyst om det.


7. Det återkommande mantrat som stat och landsting upprepar är: “Det är bättre att några få dör eller bli skadade av vaccinet än att långt fler dör och blir skadade av influensan.” Problemet är att slogan är ogenomtänkt och högst spekulativ och den enda part som tjänar på den är läkemedelsbolagen som dessutom gjort sig ansvarsfria.


8. Jag anser att Landstingets och politikernas okunnighet och godtrogenhet har nått farsartade proportioner. Nu är tåget satt i rullning och de varken kan eller klarar av att stoppa ekipaget. Prestige spelar naturligtvis in i bilden. De enda vi kan hoppas på är att folk tar sitt förnuft till fånga och låter kroppens immunförsvar skapa immunitet mot viruset genom att ha influensan. Inget vaccin behövs. Det är så naturen skapat oss och det har fungerat i miljoner år.
(www.svininfluensan.com)

Av Dressage - 7 november 2009 21:30

Har nu avslutat en mycket trevlig helg med Latin och Natalja, kantad av träning, filosoferande, analyserande, skratt och god mat. Jag begav mig i lördagsförmiddag ut till stallet och väntade spänt på Latin och Natalja som skulle dyka upp vid 12-tiden. Snart rullade hennes ekipage in på gårdsplanen och efter att ha välkomnat båda installerades Latin i en box bredvid Aramis! De verkade redan bekanta, men jag kom snart på varför de gjorde det! De känner varandra genom bloggen ju :o) När Latins alla saker var på plats i skåpet i sadelkammaren tog vi ut hästarna och gjorde i ordning dem för eftermiddagens kommande träningspass! Under tiden som vi preparerade våra fyrbentingar skrattade vi och hade vansinnigt roligt i stallet :o) Denna dag började BRA! När klockan var 14.15 var det dags för mig och Aramis att tränas av J. Träningen gick riktigt bra, men jag kände att Aramis inte släppte "till" riktigt så som jag ville - naturligtvis var han jättekissnödig vilket han bevisade när han kom in i boxen efter träningen. Under träningen arbetade vi på som vi brukar, flexa igenom i sidorna, hålla ytterbogen på plats, när allt väl var inramat och på plats provade jag trycka på honom för att få honom att visa lite större gång - bara ett par steg - för att sedan ta tillbaka honom igen och lägga honom i "normalt" tempo. Aramis har naturligtvis inte styrkan än att visa flotta gångarter, men bitvis, några meter, kan man testa! Och jag vill lova att dessa få steg är riktigt härliga! De kommer att bli fler och fler till antalet, ju äldre och starkare han blir. När passet var slut skrittades Aramis av och fick sedan gå in i boxen för att få lunch. Därefter var det dags för Latin att bli drillad av J. Det var otroligt intressant att se hur han fick denna häst att växa och visa gångarter! Det kommer säkerligen upp fillmer på Latins hemsida. Kvällen tillbringades hemma och på Kulturkrogen där kaffe och te tillsammans med muffins inmundigades :) Mer klarar man inte av efter en träning och heldag i stallet :)

Av Dressage - 6 november 2009 21:37

...VILKEN lång stalldag det bidde idag :-o Jag körde in min bil på stallparkeringen vid 9.30 i morse och när klockan var 17.30 (!) när jag styrde hemåt på kvällen, det var alltså 8 timmar senare... Då bör det poängteras att stallpersonalen hade mockat, satt hö och att jag bara hade hand om en häst idag. Vi hade så vansinnigt roligt i stallet idag! Rena rama skrattstugan! Jag står, som jag nämt tidigare, i ett otroligt glatt och trevligt stall. Vi skämtar, skrattar, skojar och har riktigt roligt ihop! Guld värt, tycker jag. Min stalldag började med att lasta Aramis och åka iväg för att få honom skodd hemma hos K. Aramis skötte sig strålande (även om han är väldigt nervös och orolig). Skoningen gick riktigt bra idag och han var superfin med sina bakben. P gjorde, som vanligt, ett enastående jobb och nu har jag faktiskt förhandlat mig till att han ska komma till Grevie och sko hästarna där istället! Riktigt, riktigt glad blev jag! Kan inte bli bättre! Var inte hemma i stallet igen förrän vid 13.30 och då förberedde jag Aramis för ett ripass. J ringde mig när han var på väg till stallet, han dök lagom upp till jag var klar och tillsammans gick vi med våra hästar till ridhuset för att slipa lite inför helgens långträning :o) Aramis gick superfint idag, lugnt, balanserat och välavvägt. J tränade mig lite och kom som vanligt med många kloka inlägg. Själv satt han på enastående vackra Samuraj och bländade med fantastisk piaff och passage och övergångar mellan dessa som var helt otroliga! Jag förklarade för Aramis att så fin ska han också bli en dag :) Jag vet egentligen inte var hela denna dag blev av... Men hur som helst var jag inte hemma förrän vi 18-tiden. I morgon kommer Natalja och Latin på besök vilket ska bli såååå kul :o)

Nedan, ett par foton från dagens skoning och vår nya färgmatchning: svart och rött!

      

Av Dressage - 5 november 2009 22:10

Hoj hoj (tack för ett härligt uttryck, Natalja :)! Idag har det varit en extra rolig stalldag - dubbelt så kul som vanligt skulle man kunna säga :) Jag har nämligen rastat både en grå och en brun pålle! Började med en grå! Lustigt, det där fina schabraket (svart med rött kantband) som jag köpte på Gekås, det saknade visst hällor för sadelgjorden så när jag var färdig med Rigolettos pass så låg det schabraket på hans rumpa, under ländtäcket, ha ha ha). Hur som haver - jag startade med Aramis, han fick det svarta schabraket på sig! Verkligen ursnyggt, men jag måste sy dit två hällor :) Vi var snart i ridhuset och skrittade fram - pigg och glad Aramis (som vanligt) :) När han var varm i kostymen och vi skrittarbetat lite tog travarbetet vid. Aramis trav, i början av varje pass, är väldigt trippig och kort. Det är mycket häst, mycket kropp och många leder, senor och muskler som ska värmas upp och mjukas upp innan man kan påbörja ett mera krävande arbete vilket innebär att alla mina ridpass startar väldigt mjukt och försiktigt, i synnerhet på Aramis. Han får lulla runt under lättridning i 10 minuter (efter 10 minuters skritt) innan jag börjar kräva något vettigt av honom. Så även idag! När han började kännas ledig i gången och avslappnad i sin överlinje arbetade jag med öppnor som övergick till förvänd sluta, några meter längning och volter. Han kändes enastående fin! Jag har kommit på att jag måste komma mer ner i sadeln när jag rider (=Inte studsa ovanpå sadeln/ryggen!) , svikta i ljumsken som min tränare säger och detta nådde jag verkligen fram till idag då jag lutade överlivet lätt bakåt (jag sitter i normala fall lite för upprätt, behöver komma bak med mitt överliv något) - vips blev det genast lättare att börja svikta i ljumsken. Aramis kändes väldigt mjuk, fin och balanserad. De sista 10 minuterna var riktigt fina! Hade honom väl inramad och ett jättefint stöd på båda tyglarna, flexade fint i sidorna och var bara sådär allmänt härlig som Aramis är! När vi skrittat av var det dags för Rigoletto att få sig ett pass!


Vi hade 25 minuter på oss innan ridhuset skulle bli upptaget, perfekt lagom ridtur för Rigoletto. Skrittade fram 10 minuter, oj vad liten han är :-o Känns som att sätta sig på en liten bekväm nordis eller något i den stilen! Jobbade mycket med galoppen idag, min skötare säger att Rigoletto är lite svag i vänstergaloppen, att han gärna byter till högergalopp. Så det har vi arbetat på idag! Och han blev sååå fin mot slutet! Han försökte kasta av mig några gånger, men tji fick han när han inte lyckades med den bedriften... Jag har sagt det förr och jag säger det igen; Rigoletto kan bli riktigt gräslig!!! om han sätter den sidan till. Är det någon som är mästare på att bocka så är det han! Nu känner jag honom väldigt väl och vet precis när det är på gång, men en okänd ryttare kan lätt som en plätt flyga som en trasdocka för vinden när han sätter den sidan till. Nåja, när han fått utlopp för sina bockserier och skolor ovan mark passade vi faktiskt på att ta ett litet skutt (en liten oxer på kanske 40 cm). Efteråt var det "håll-i-hatten som gällde (kommer du ihåg J??? :o)). Efter hinder har Rigoletto som paradnummer att öka farten till max, dra ner huvudet mellan benen och svänga i en riktning som matte inte hade tänkt :-S Men det gick kalasfint det med :) Det blev en hel del galoppombyten idag och det är då för roligt att sitta på en så välskolad häst! Börjat arbeta lite med arbetspiruetterna, de sitter rätt långt inne och Rigoletto har inte styrkan riktigt än att orka centrera, men att bara minska ner volten och låta honom sätta sig ett par steg är en bra styrketräningsövning tycker jag. Mot slutet var han riktigt fin, bytte galopp på långsidan medan jag lade ner honom :o) I morgon kommer min hästskötare att ta hand om Ri och jag ska åka iväg och sko Aramis! På gensyn gott folk!


Nedan - en trött Rigoletto!

    

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards