Alla inlägg under december 2011

Av Dressage - 20 december 2011 11:40

Jag kan inte NOG fortsätta ösa superlativer över Aramis :o) Formmässigt, gångartsmässigt och samilngsmässigt (fortfarande vill jag påpeka att de tekniska "små" detaljerna *asg* fortfarande har en hel del mer att önska, dock TROR jag att dessa kommer att bli enklare och enklare att utföra när han blir stark i samlingen - tror inte ni :o). 


Jag har nu arbetat på med lite högre samlingskrav i tre dagar - dock inte så långa pass och mycket varvat med lägre form. Känner helt klart att han orkar mer och mer - dessutom är hans kropp inne i en härlig fas där han sätter helt nya muskler :o) Som jag tidigare nämnt är jag ytterst noggrann med ett antal parametrar nu när vi gått in i samlingsarbetet; först och främst - djupare säte ska generera mer engagemang och inte mer FART! Det har Aramis nu börjat lära sig :o) Dessutom har han, som kronan på verket, lärt sig att matte INTE uppskattar när man lägger vikt i handen! Mycket duktig gosse! Det innebär att nu när jag vill engagera honom bak - ja då blir han bara högre fram och trampar lite extra med bakbenen! Jag går in och ur piaffarbetet mycket lättare nu och kan verkigen känna att trampet ger honom lätthet i efterföljande travarbete. Vi har verkligen kommit ifrån hans lite kvicka trav och jag ser oftare och oftare ett och annat passagesteg i våra pass :o)


Jag ska se om inte min söta medryttare kan filma mig en längre sekvens så att ni får se hur jag arbetar och framförallt hur Aramis sätter sig! Och nej - han rör sig inte som Totilas eller annan världscuphäst, haha (bäst att tillägga så att ingen missförstår min extas och tror att jag seglar fram på en tiomässig superhäst - även om Aramis i min värld är min tiomässiga SUPERHÄÄÄÄÄST!!!!)  



 


I ridhuset, med mig, igår var också söta Ida och busiga Rigoletto. Efter att ha skällt lite på Ida    (usch jag kan vara en hemsk Hitlertränare...) så satte jag mig upp i sadeln och började arbeta Rigoletto. Hihi - han är sååå himla rolig att rida! BUSIG!!! Han började med att försöka kasta av matte... Och matte som satt i sadeln utan stigbyglar höll nästan på att åka av   Att han aldrig lär sig att han inte kan få av mig (ehh.. har ju bara hänt sådär hundra gånger). Arbetade Rigoletto väldigt mycket i piaff och passage - samma här; INTE lägga sig på handen och främst; ställa igenom i högersidan som mer eller mindre var bergfast. Det är herr bruns lilla jobbiga sida... I gengäld hamnar höger bakben innanför spåret och han går lite snedställd åt vänster. Men OJ så fin han blev! Avslutade med en diagonal med byten i vart tredje :o) Rigoletto kan han :o) 

Ha en fortsatt härlig tisdag!

   



Av Dressage - 17 december 2011 12:48

Haha - gårdagens uteritt var fel från början till slut! Egentligen kan jag inte säga att det var något fel på vädret, men jag vet inte vad som tagit åt den grå för han var laddad som en fiolsträng... Jag vet inte vad det berodde på men precis ALLT var farligt och det blev inte allt för många rena skrittsteg den rundan. När vi kom bort till banvallen började jag trava och det gick inte många meter innan han tvärnitade för både det ena och det andra. Marken var dessutom förskräckligt opålitlig med gyttja och vattenpölar (livrädd att han ska sträcka sig och halka) - så jag vända faktiskt hem efter några hundra meter. Jag kan säga så att det gick fort hem... (Om Aramis fått bestämma gärna ännu fortare).


Nej det där var ingen lyckad uteritt helt enkelt :o) Det får bli ridhuset idag istället :o)

Ha en härlig lördag!

   

Av Dressage - 14 december 2011 17:36

Efter nogsamt övervägande har jag nu kommit fram till att jag ska ge mig själv en alldeles egen julklapp :o) Det tycker jag att jag är väl värd :o) Tycker inte ni, haha! Jag, som ääääälskar Hermès, vill nu utöka min skärpkollektion till att även innehålla de fullkomligt underbara armbanden clic clac! Jag är dock osäker på vilken färg... Så jag behöver hjälp :o) Vilken är snyggast? Jag väljer mellan svart, vitt och orange!








Av Dressage - 14 december 2011 10:27

Haaa! Igår fick Aramis trampa på lite extra - matte var JOBBIG!!! Bakbenslyften blev bara högre och högre och flera som inte sett Aramis på ett tag uttryckte sin förtjusning :o) Ja, givetvis så trampar han inte tävlingsmässigt, men jag vill helt klart påstå att han är på god väg! Ännu orkar han inte bära sig längre stund och inte heller har han riktigt energin att trampa på utan att jag peppar honom med smackningar. Men han är såååå duktig och ambitiös.

I övrigt arbetar jag på med precis samma arbete som förr; att han inte får hänga sig på i handen när jag begär att han ska ta i bak. Självbärighet med balans är ledord! På en långsida kan jag göra fyra halvhalter, lätt hand, ta tillbaka och sätt honom ett steg, ur detta fram och har vi tur så kommer här ett passagesteg :o) Nästa långsida LDR-form och checka av ställning i nacke... Ja, så håller vi på varv på varv :o) Dock rider jag inte mer än 25 - 30 minuter långa pass nu när vi arbetar med samlingen - detta arbete är mycket krävande och jag vill givetvis inte trötta ut honom! Avslutar alltid med lite galenskapsgalopp haha!

När jag var nöjd med Aramis stod K:s häst på tur. K är min elev och vi bestämt att jag skulle rida hennes häst igår. Alltid mycket givande och kul att rida nya hästar! Det blev ett mycket bra pass, även här, så när jag satte mig i bilen för att köra hem en stund senare så kunde jag vara nöjd och glad med dagen!

Just nu sitter jag på tåget på väg till Stockholm (var annars, hahahah) - Sverige susar förbi utanför rutan och jag har det som vanligt väldigt skönt här på "mitt" tåg :o) Nu ska jag passa på att arbeta lite, morgondagen innehåller ett viktigt forskarseminarium och det gäller att vara väl förberedd. Tillbaka till Skånelandet imorgonkväll (eller fredagmorgon). Aramis får komma ut och lufta sig i dagsljus idag vilket han nog uppskattar :o) Och Rigoletto ska få besök av veterinären eftersom han har hostat en tid nu :o(

Nu - studium!

 

Av Dressage - 13 december 2011 12:00

Mohaaa! Igår var det bara så att det var förbud att sitta i ridhuset! Nu har stackars Aramis kuskat runt där alldeles för länge och eftersom en viss herre i vårt stall utövar galopprogram i ridhuset måndagar, så vad passade då bättre än att ge sig ut på de mörka vägarna :o) Jag tycker, till skillnad från många andra, att det är myyysigt att rida i mörker! Ja, nu måste det ju inte vara kolsvart (vägen är upplyst på sina stället) - men så länge man känner till underlaget och rider på otrafikerade vägar så kan jag inte annat än njuta där ute i mörkret. Nu råkade det ösregna igår vilket kanske inte förvisso höjde mysfaktorn - men dock; jag hade trevligt ändå! 


Innan jag gav mig ut lindade jag Aramis ben HÅRT! När jag ska ge mig ut på mina travprogram på asfalt är det otroligt viktigt att linda så att senan får stadga. Faktum är att jag först hade satt på skydd på alla fyra, men fick sedan ändra detta :o) Reflexer på och sedan var det bara att trotsa allt vad väder hette och ge sig ut! Vi var väl ute i cirka 30 minuter jag och Misen - och lika positiv och glad som alltid hängde han med på mattes galna upptåg. Haha. Vi har en särskild sträcka som vi alltid rider när asfaltprogrammet gäller. Först skritt en längre sträcka och när vi kommer ut ur bebyggelsen väntar travsträcka på några hundra meter. Sedan vänder vi och travar tillbaka och därefter blir det skritt hem. Vid trav på asfalt är det som sagt otroligt viktigt att hästen är rejält lindad och att det dessutom (som med all ridning) sker i balans och i form. Givetvis! 


När vi kom hem till stallet väntade kvällsmaten för Misen - själv smörjde jag mina stövlar och träns (as usual) och när läget var under kontroll bar det av hemåt! 

Ha en hääärlig lucia :o)

   

Av Dressage - 12 december 2011 12:55

Myyysigt med söndagkvällar i stallet! Dagen började med en elev klockan 16.00 och efter detta lite stormiga pass var det dags att ta tag i mockning och övrigt. När Herr Grå var redo för dagens pass så hade det givetvis redan hunnit att bli mörkt och jag fick därmed sälla mig till den tappra skara som befolkade ridhuset denna gråa söndagskväll i december. Efter framskrittning blev det uppvärmningstrav och därefter var det dags att samla ihop den långa pållen! Fortsatte arbeta stärkande med halvhalvet utan att lägga sig på handen. En del tramp varvat med framåtridning och uppsamling. Jag är GLAD som äger världens mest positiva och härliga häst! Så otroligt samarbetsvillig och glad ALLTID :o) Hade Aramis fått bestämma så hade vi varit i ridhuset ungefär 8 dagar i veckan... Haha! 

Idag blir det tidigare dag i stallet - elev väntar! Sedan får det bli en travrunda på asfalt med Aramis - vare sig han vill eller ej :o)

Ha en skön måndag!

Matte! KOOOOOOM NUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
   

Av Dressage - 11 december 2011 12:34

Aaahhh!!! Gårdagens ridpass - riktigt, riktigt trevligt! Nu har ju Aramis fått arbeta på utan större krav på samling en del dagar (det är viktigt att låta hästen återhämta sig i "början" av samlingskarriären) - men igår var det åter dags att höja kraven igen och det var mig med sann glädje  i kroppen som jag avslutade ridpasset. Först skritt i lite lägre form, sedan lite kravlöst travarbete följt av samlingsarbete i trav. Varvade hela tiden med att plocka tillbaka och släppa fram. Och ett och annat passagesteg fick vi in :o) Efter tio minuters samling blev det några varv lång och låg - sedan samlingsarbete igen. Jag märkte att han i början av passet gärna ville lägga sig på i handen, men det berättade jag snabbt för honom att den gubben går inte, haha! Blev också en hel del piaffarbete - som till en början var lite väl hög i sina bakbenslyft *host*. Men efter lite jobb här trampade han mycket fint!

När vi efter 35 minuters arbete var glada och nöjda gick vi ut i stormen och blåste vidare in i stallet där kvällsförberedelser väntade (pyjamas på etc). Sedan fick Misen gå in i nymockad box och mumsa på sin kvällsmat. Under dagen har jag varit iväg och fyllt på foderförrådet. Det blev lusern hack (ska testa hack nu), glucosamin och müsli till Plätten.

Nu - studium :o)

Haha - jag längtar till värmen och passar på att lägga in en bild från Egyptenresan och beduinlägret :o)

   

Av Dressage - 10 december 2011 13:57






Ha en härlig lördag :o)








Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10 11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards