Alla inlägg under december 2011

Av Dressage - 8 december 2011 21:26

Jag TJATAR ihjäl mina elever när det gäller framförallt det här med att rida tvärtom! Nu kanske många undrar om jag är full - vadå? Ska jag ta i vänster tygel när jag egentligen vill höger? Neeeee - det är förstås inte andemeningen i denna lite märkligt formulerade titel. Vi vill INTE rida våra hästar på ryskt vis (i Ryssland är det nämligen så att hästarna går emot skänkelhjälper istället för att flytta sig bort från...). Men! Det är alltså inte det som åsyftas här. Nej, jag vill istället uppmana alla att rida sina hästar precis på det sätt som hästarna INTE vill bli ridna på :o) Jaaaa!!! Uuuuusch vilken hemsk människa jag är :o)


Så! Ett målande exempel; jag har en häst som gärna masar fram i slow motion-tempo. Han är brun och han heter Rigoletto. Rigoletto har också en förmåga att (som de flesta andra hästar) tippa vikten på framdelen och har dessutom extra svårt, på grund av halsens korta och väldigt breda ansättning, komma upp med nacken som högtsa punkt. Nu är det ju i sak inte halsen och nacken som ska placeras högre utan det är ju egentligen så att bakdelen ska sänka sig och därmed ta mer vikt och förflytta hästens främre position uppåt - framåt. Men så klart har ju alla hästar lättare eller svårare för detta. Min Rigoletto har definitivt svårare för det! Så efter en kort resumé om Rigoletto kan vi alltså konstatera följande:


1) Han är lat och väljer snigelfart om han får

2) Han går gärna i LDR-form livet ut...

Och här kommer vi till det fina i kråksången; nu vill vi arbeta Rigoletto och DÅ väljer vi följande:

1) Kvickare tempo
2) Fokus på högre form

Givetvis är punkt nummer två helt klart diskutabel eftersom detta ju är målet med all form av samlingsarbete (men jag återkommer till detta resonemang när jag ska diskutera häst nummer två i familjen). Jaha, varför vill jag då välja att arbeta hästen i en form eller tempo som den inte själv väljer? Tänk själv - du ska ut och promenera en runda... Vilket tempo väljer du (om det inte är så att du har hiskeligt bråttom eller någon jagar dig med blåslampa eller du går på bantningskur). Men de allra flesta väljer givetvis ett tempo som är behagligt och känns trevligt. Du hinner titta på fåglarna i parken, du kan stanna och prata med förbipasserande, du pausar när du känner för det, du sätter dig och tar en glass - et cetera. Och så klart gäller det samma för hästen - hästen väljer självklart inte ett tempo, en form, en takt eller en position som ÄR jobbig för den!!! Det MÅSTE alla ryttare härmed förstå! Hästen ARBETAR inte själv i rätt form!!! Detta innebär kallt att den häst som "går på tygeln" bara du kortar tyglarna (ursäkta men jag avskyr begreppet gå på tygel och tycker att det är så otroligt 80-tal så att jag dööör) INTE arbetar korrekt!!! Så klart den böjer på nacken och ser jättetrevlig ut, men var är bakbenen, var är ryggverksamheten och var är förbindelsen mellan fram och bak? Ja inte tänker hästen på det i alla fall :o)

Och för att gå tillbaka rill Rigoletto - även denna gudomliga häst väljer det mest bekväma! Så här gäller alltså friskt tempo med fokus på högre form. Aramis då? Ja här har vi en gosse som är raka motsatsen till sin bror :o) Om Aramis får välja så springer vi ifrån arbetet!!! Det går i ett hejdundrande tempo :o) Och här måste JAG som ryttare rida med huvudet. För inte är det så att Aramis arbetar bättre bara för att han rusar på i 180 knyck? Här vill vi alltså istället ta ner hästen i ett för honom mödosamt tempo - det vill säga ett undertempo. Och när jag fick Aramis då var han som många skulle säga - stöpt i form. Och detta ville jag ju givetvis ta bort ögona böj... Stöpta hästar är det värsta jag vet :o) Därför fick han snabbt ommöbleras och bli en LDR-häst. Och givetvis var det jobbigt för honom att arbeta här, det var ju inte detta läge han valde själv. Däremot! När jag nu plockar upp honom i form och har med rygg och bakbensengagemang, ja då har han givetvis oerhört mycket lättare att gå här än till exempel Rigoletto som ju är typisk LDR-formshäst från början. Så man kan säga att den ena hästen är svår att arbeta upp i formen medan den andra är svår att arbeta ner i formen.


Idag när jag har ägt Aramis i fyra år och utbildat honom helt själv, då kan jag så fort jag sätter mig på honom känna efter vad som gäller för dagen och HEEEEELA tiden när jag rider ser jag till att variera formen, tempo, takt och böjning. VARIATION - nästa topic i min klagovisa! Variera ridningen, variera tempot, variera formen (får bli ett eget inlägg känner jag). Är Aramis lite trött i kroppen så ska han givetvis inte ridas i något läge där jag känner att han på något sätt känns tung eller trött. Så här gäller det att du som ryttare är ytterst vaksam. Hur red jag igår? Ja igår red jag oerhört mycket samlande arbete, då ska jag givetvis inte pressa på hästen idag eftersom den troligtvis har lite känningar i kroppen. Det gäller att känna vad som är protest för att hästen är lat och vad som är protest för att det är muskulärt jobbigt. Puh - det är ingen lätt sport vi valt :o)

Nej, nu måste jag jobba :o) Tack för ordet!


 


Av Dressage - 8 december 2011 12:38

Befinner mig just nu på min oerhört vackra arbetsplats i Stockholm... När jag klev av tunnelbanan i morse och vandrade ut på Söders höjder, blickade ut över vattnet och såg Stockholm vakna upp till en kall och härlig morgon medan Edith Piaf sjöng Non, je ne regrette rien i mina hörlurar  - ja då mådde jag ganska bra faktiskt :o)


Nu sitter jag på mitt rum och sliter med forskarplanen! Hästarna hemma i kära Skåne har det bara bra och tas väl om hand av kära S som lovat att både rida och pussa! Jag lämnar storstaden imorgon eftermiddag och ser fram emot en härlig hästhelg :o) Vi ska försöka ta upp Mattias Jansson till stallet snart, vi är flera stycken som är sugna på att komma igång ordentligt nu och vad passar väl bättre när julledigheter infinner sig? Faaast, för min del lär det inte bli så mycket ledighet - jag har mängder av rapporter och arbeten som måste göras!!!

Nu - studium!

 




Av Dressage - 7 december 2011 10:27

Huj - så passerade åter två dagar... Förstår inte var tiden blir av!!! Just nu sitter jag på x200 på väg genom vårt vackra land och det är, tro det eller ej, alldeles vitt utanför tågfönstret! Myyyyyysigt! Jag SAKNAR snö i Skåne :o( Jag är rädd att jag är den enda. Men jag är en årstidsmänniska och älskar därmed de skiftningar som alla årstider innebär. Jag tycker det är hemskt med midla vintrar, det tyder på att klimatet bara blir varmare och att vi förstör vår jord mer och mer. Så med handen på hjärtat har jag väldigt svårt att förstå alla människor som älskar milda vintrar... En mild vinter är lika med en förstörd jord :o(

För att inte deppa ihop totalt så ska jag gå över till ett långt mycket trevligare samtalsämne; nämligen Aramis :o) I måndags fick Misen arbeta vidare med samlingen, han kändes minst lika fin som söndagens pass även om jag detta pass lät honom gå mycket mer LDR. Det märks tydligt när han själv vill och behöver strecha sin överlinje och komma ner över ryggen - och självklart får han gå där nere - hur mycket han vill höll jag på att säga :o) Han kändes lite trött i bakkärran och behövde därför inte alls trampa eller utföra något annat "tyngre" arbete. Avslutade med vääääärldens mest galna galoppfärd som höll på att sluta nästan illa :-S Jag släppte honom på ett par långsidor i ridhuset och till en början ska jag väl säga att det gick helt okej. Sista långsidan slog det dock över och Aramis drog iväg ordentligt... Haha - så mycket så att de stackars människor som satt på två stolar på ena kortsidan hejdlöst slängde sig av stolarna och kastade sig åt sidan i ren och skär rädsla över att bli övergalopperade :o)


Igår tänkte jag att det skulle passa med lite höga cavaletti! Sagt och gjort... Släpade fram våra höga kryssbommar och placerade dessa i solfjäderform på en volt. Så började vi arbeta i skritt. Aramis är så söt! Han kliver över bommarna som om de vore 1 meter höga... När han bekantat sig med dessa märkliga saker började jag arbeta i trav. Långsida upp i rund form till bommar på böjt spår, bommarna i trav, långsida ner mot spegeln med fokus på att lossa nacken men ändå få honom att spåra korrekt. Världens bästa övning! Detta gjordes i båda varv och efter x antal övningar i 20 minuter så fick den grå skritta av! Ett mycket lyckat och nyttigt pass!


Nu - studium!

   

Av Dressage - 5 december 2011 12:53

With Aramis :o) Gårdagens ridpass måste nog gå till ett av historiens bästa! Haha, jag vet att det är mycket bra nu (och alla ni som irriterar er på det - till er tröst kan jag säga; det kommer säkert dåliga perioder snart igen :o). När jag nu fått upp Aramis i formen så har det blivit en helt annan häst! Han är lättare fram, han är hundra gånger lättare i handen - trots att jag givetvis har ett ärligt fint stöd. Han lägger mer vikt bak och han ångar inte alls på som förr. Igår var snällaste Ida så gullig att hon faktiskt filmade mig när jag red :o) Och den film ni nu ska få ta del av är helt oredigerad och ganska kort - men passa på att luta dig tillbaka, gräv fram popcornen och njut :o)



Nu - studium!

Ha en härlig, kall, måndag!


Av Dressage - 3 december 2011 23:30

Idag var jag tämligen sent i stallet, satt hemma och arbetade med min forskarplan samtidigt som jag studerade vädret utanför. HEMSKT!!! Det var ett riktigt innesittarväder :o)

Väl i stallet möttes jag av härligt mjuka mular, glada hästtjejer och en lugn och skön stämning. Efter mock och annat blev det rykt och förberedelser. För att inte Aramis ska bli överansträngd och trött i sina muskler vill jag inte arbeta honom med samlingen varje dag, därför fick det bli longering. Vandrade ut i ett kolsvart mörker och fumlade mig bort till ridhuset mellan vattenpussar. Inte en själ i sikte haha, vem mer är i stallet en lördagkväll :o) Således ett helt ridhus för oss själva! Skrittade fint genom kroppen och fick sedan värma på i lite trav, såg väldigt trevlig ut - mjuk och taktmässig. Försökte få honom rund och låg. Sedan galopp - ett par varv lugnt sedan fick han "spatt" och drog iväg i sin vanliga galenskapsgalopp där han ser helt galen ut. Ögonen håller på att ramla ut ur huvudet, öronen vinklade bakåt, sänkt kropp så att han blir ungefär 140 vid manken, hahahaha - han ser för rolig ut :o)

Denna fadäs brukar alltid avslutas med passagetrav runt mig med svansen högt! När han varvat ner släppte jag faktiskt honom. Med inspänningar fick han trava runt i hela ridhuset - han såg sååå fin ut :o) Sedan åkte jag faktiskt hem och höll kväll :o)

Ha en härlig andra advent!

   

Av Dressage - 2 december 2011 20:53

Jag struntar i om bytena är lite si och så. Jag struntar i att Aramis är spänd och livrädd för både det ena och det andra. Han är BÄST ändå :o) 

Dagens pass, utan att bli för långrandig, gick ut på ren styrketräning där samlingsarbetet går bara bättre och bättre! Idag låg fokus på att riktigt få in bakdelen utan att blåsa på i övertempo. Han fick helt sonika ligga kvar i ett undertempo där jag korta sekvenser tryckte på bättre trav i honom utan att han skulle kliva på snabbare; bara aktivera bakbenen bättre. Gick suuuuuperbra och M som var med hade aldrig sett honom så fiiin :o)

När passet var klart återstod stallsysslor där smörjning och annat kul ingick!

Trevlig fredagkväll :o)


   

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10 11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards