Direktlänk till inlägg 18 september 2011

Få har koll...

Av Dressage - 18 september 2011 13:05

Det slår mig att väldigt få hästfolk verkar ha koll på vad de stoppar i sina hästar. Man utgår från att man har idealvärden i sitt hö (vilket absolut inte behöver vara fallet) och så fodrar man lite med "ögat". Ser hästen tjock ut? Ser den smal ut? Ser den ut att må bra? Ser den ut att behöva tillskott? Ja men då köper jag lite sådant och sådant och så laborerar vi fram något som kanske inte ALLS stämmer. 

I vissa fall kan det ju faktiskt vara så att du har ett så bra hö att hästen inte alls behöver något kraftfoder; eller så kan det vara raka motsatsen - din hästs hö är uselt i värde och hur mycket du än tycker att du ger så blir den bara tjockare och tjockare... Men den sätter inga muskler? Kanske dags att ta sig en funderare då. Men - som sagt - allt för många verkar negligera vikten av en rätt balanserad foderstat. Hur gör du? Fodrar du "med ögat" - det har ju funkat i alla år! Eller är du den som räknar och kanske till och med beställer hö som innehåller ett visst värde för att det ska passa din hästs och dina krav? Berätta hur du resonerar och varför :o)

   

 
 
jenny

jenny

18 september 2011 14:15

Vi brukar alltid analysera höet och det brukar alltid vara toppen, än så länge ;) Mitt fullblod brukar få lusern för proteinets skull och de hästarna som går i skogen får havre. Det känns bra att gör en analys så att man inte rycker i dem onödiga saker eller för lite av något.

http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se

 
Natalja

Natalja

18 september 2011 14:37

Jag håller med dig! Många TROR att de har koll, men just när det gäller hästägare tror jag i många fall att de ger MER än vad hästen behöver. Jag har bara träffat på ytterst få som "snålar" med maten. De flesta köper dyrt "tävlingsfoder" till sin häst som arbetas 4 dagar i veckan och får åka på tävling 5 gånger om året. Hästar är över lag mer åt det tjocka hållet (i alla fall dressyrhästar) och det är väl bra men frågan är vad är det som gör dem tjocka? Grovfodret eller kraftfodret?

När jag har haft tillgång till en analys på höet (tex de senaste 4 åren) har jag ränkat på foderstaten, annars är det ingen idé. Vet man inte vad höet innehåller har man ingen aning om vad som behöver tillsättas. Men även när jag har gjort analys så går jag efter öga och beteende.
Ett år hade vi så bra hösilage att hästarna bara skulle behöva äta 7 kg för att få i sig det de behövde. Men sunt förnuft säger att en häst inte mår bra, varken psykiskt eller fysiskt av att äta så lite grovfoder. Jag drog istället ner på kraftfodret och gav mer hö + halm.
Jag tycker att man ska ha bra koll men fodra efter "känsla". Då blir det bäst : )

kramis

http://latin.bloggagratis.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

18 september 2011 14:39

Det tycker jag låter mycket klokt :o) Fler sådana kloka hästfolk till hästvärlden :o)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Jannike

Jannike

18 september 2011 20:21

Analys på hösilaget, prov tas av bonden på vart 25/bal innan plastning. Sedan kraftfoder med bra sammansatta komponenter. Räknar ut foderstat åt min häst och stallägarens alla hästar. Sedan i samband med foderstaten så analyserar man hästen, hullet och beteendet. Blir bra mkt billigare än att fodra med ögat i slutändan anser jag. Du köper inte de där onödiga tillskotten och du stressar inte hästens kropp med för kraftiga överskott av ngt.

http://www.jannikejd.blogg.se

 
Helly

Helly

18 september 2011 22:05

Re: Tack för fina kommentarer! Har varit inne på din blogg tidigare och suktar lite efter dina fina hästar! =)

http://dreamofhorses.se

 
Jessica

Jessica

18 september 2011 22:32

Är helt inne på Nataljas linje! Bra skrivet! :) Tror också att många fodrar med för mycket 'jox'. Har varit på tillräckligt många foderföreläsningar för att veta att för mycket exprimenterande med foder lättare än man tror kan rubba hästarnas känsliga tarmflora och om det väl gått så långt är den svår att återställa!

http://dromdansaren.blogg.se

 
Åsa - Hästeriet

Åsa - Hästeriet

18 september 2011 22:48

Jag måste erkänna att jag är en sådan som tidigare har fodrat med ögat, alltså förmodligen gett min häst alldeles för mycket kraftfoder. Nu har jag analys på hösilaget och räknar för att få en balanserad foderstat. Dock kam man ju aldrig veta hur mycket hästen tillgodoser sig så att ha ögat med är också viktigt. Tror det kan vara vanligt att man stirrar sig blind på siffrorna och glömmer titta på hästen.

Sv: Tack snälla! Jag tror att han kan bli fin, den lilla killen :)

http://hasteriet.blogg.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

19 september 2011 14:00

TACK alla ni för era kloka ord! Jag håller med er; ögat måste också vara med - givetvis! Siffror i all ära - men ett eller två ögon är aldrig fel :o)

http://aramise.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards