Alla inlägg den 24 juni 2010

Av Dressage - 24 juni 2010 10:10

När man nu har sitt eget stall att rå om faller det sig naturligt att diskutera min egen hästhållning, hur jag tänker och filosoferar när det gäller hantering och skötsel av hästarna. Det är ju något man egentligen inte kan påverka så värst mycket när man står inhyst; därför väcks nya tankar och funderingar när man får rå om sig själv och bestämma helt fritt :o) Ett litet diskussionsämne hoppas jag därför med detta inlägg dra igång - hur tänker du när det gäller hästarnas skötsel och hållning?


För det första är jag noggrann med att behålla hästarnas matrutiner när jag flyttar dem från deras vanliga bostad. De får mat på nästan precis samma tider; allt för att minimera risken för kolik och andra av oregelbundna tider uppkomna sjukdomar och åkommor.


För det andra får de precis samma mat här som där; det vill säga jag har med mig samtliga fodersorter från hemmabostaden. Även detta gör jag för att minimera risken för onödiga snedsteg. Aramis får, utöver sin vanliga foderstat, även stomach-plus - en svensk produkt som har vuxit fram i nära samarbete med veterinärer och professionellt hästfolk och ett svenskt läkemedelsföretag specialicerat på mag/tarm produkter. Det ges till hästar som har haft grovtarmstöring i samband med stress vid tävlande och transporter, antibiotikabehandling (Aramis fick ju kolik i början av förra sommaren då jag flyttade honom till sommarbostaden).


För det tredje är jag mycket noggrann med hästarnas hagar, jag plockar sten och pinnar från marken och ser till att hålla underlaget så fritt som möjligt från ojämnheter och andra tingest som kan framkalla skador. Vattenkar skuras nästan dagligen och nytt vatten fylls på varje dag. Hästarna får, beroende på väder och vind, komma in ett par gånger om dagen för att vila - om vädret sedan tillåter får de gå ute till både tio och elva på kvällen. Fördelen med att ha hästarna hemma är att man kan styra över precis allt - intag som uttag!


För det fjärde håller jag hästarnas bostad så ren och snygg jag bara kan. Stallgången och sadelkammare sopas dagligen och så fort jag ser spindelväv tas detta bort. Även hästarnas boxar sopas invändigt (väggar och golv) (förutom Aramis box som har bädd). Det kan låta halvt hysteriskt men det blir så fasligt dammigt med spån! Någon gång i halvåret skurar jag också boxarnas fönster.


Foderkammaren håller jag mycket fräsch - jag kan säga att golvet i foderkammare och hörum är immiterat trägolv (laminat) och framför bordet där jag har alla fodersorter ligger en äkta matta (!). Folk brukar haja till när de kommer in och ser "trägolvet" men inser snart att det bara är vanlig plastmatta :o)


Min transport ska vi inte tala om. Förutom att den sopas så står alltid en flaska Ajax i transporten jag skurar krubban med efter avslutad åktur. Jag går också över den med en trasa invändigt för att ta bort damm som lagt sig på alla kanter invändigt. Utöver detta skurar jag hela transporten utvändigt några gånger per år.


Ja - som ni förstår är jag ytterst noggrann med mina hästar och hygienen kring dem (jag vistas mycket i stallet själv och vill att det ska vara en ren och fräsch plats). Hur resonerar du? 



Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards