Direktlänk till inlägg 24 juni 2010

Min hästfilosofi

Av Dressage - 24 juni 2010 10:10

När man nu har sitt eget stall att rå om faller det sig naturligt att diskutera min egen hästhållning, hur jag tänker och filosoferar när det gäller hantering och skötsel av hästarna. Det är ju något man egentligen inte kan påverka så värst mycket när man står inhyst; därför väcks nya tankar och funderingar när man får rå om sig själv och bestämma helt fritt :o) Ett litet diskussionsämne hoppas jag därför med detta inlägg dra igång - hur tänker du när det gäller hästarnas skötsel och hållning?


För det första är jag noggrann med att behålla hästarnas matrutiner när jag flyttar dem från deras vanliga bostad. De får mat på nästan precis samma tider; allt för att minimera risken för kolik och andra av oregelbundna tider uppkomna sjukdomar och åkommor.


För det andra får de precis samma mat här som där; det vill säga jag har med mig samtliga fodersorter från hemmabostaden. Även detta gör jag för att minimera risken för onödiga snedsteg. Aramis får, utöver sin vanliga foderstat, även stomach-plus - en svensk produkt som har vuxit fram i nära samarbete med veterinärer och professionellt hästfolk och ett svenskt läkemedelsföretag specialicerat på mag/tarm produkter. Det ges till hästar som har haft grovtarmstöring i samband med stress vid tävlande och transporter, antibiotikabehandling (Aramis fick ju kolik i början av förra sommaren då jag flyttade honom till sommarbostaden).


För det tredje är jag mycket noggrann med hästarnas hagar, jag plockar sten och pinnar från marken och ser till att hålla underlaget så fritt som möjligt från ojämnheter och andra tingest som kan framkalla skador. Vattenkar skuras nästan dagligen och nytt vatten fylls på varje dag. Hästarna får, beroende på väder och vind, komma in ett par gånger om dagen för att vila - om vädret sedan tillåter får de gå ute till både tio och elva på kvällen. Fördelen med att ha hästarna hemma är att man kan styra över precis allt - intag som uttag!


För det fjärde håller jag hästarnas bostad så ren och snygg jag bara kan. Stallgången och sadelkammare sopas dagligen och så fort jag ser spindelväv tas detta bort. Även hästarnas boxar sopas invändigt (väggar och golv) (förutom Aramis box som har bädd). Det kan låta halvt hysteriskt men det blir så fasligt dammigt med spån! Någon gång i halvåret skurar jag också boxarnas fönster.


Foderkammaren håller jag mycket fräsch - jag kan säga att golvet i foderkammare och hörum är immiterat trägolv (laminat) och framför bordet där jag har alla fodersorter ligger en äkta matta (!). Folk brukar haja till när de kommer in och ser "trägolvet" men inser snart att det bara är vanlig plastmatta :o)


Min transport ska vi inte tala om. Förutom att den sopas så står alltid en flaska Ajax i transporten jag skurar krubban med efter avslutad åktur. Jag går också över den med en trasa invändigt för att ta bort damm som lagt sig på alla kanter invändigt. Utöver detta skurar jag hela transporten utvändigt några gånger per år.


Ja - som ni förstår är jag ytterst noggrann med mina hästar och hygienen kring dem (jag vistas mycket i stallet själv och vill att det ska vara en ren och fräsch plats). Hur resonerar du? 



 
 
Ingen bild

Karolina

24 juni 2010 12:06

Trevlig hästfilosofi!
Hur kommer det sig att du inte har dina hästar hemma året runt?
Går hästarna tillsammans även där du har dom uppstallade? Om inte, är du inte rädd att dom ska gå sönder när du släpper ihop dom? det är personligen en utav mina farhågor..

 
I

I

24 juni 2010 12:07

Duktiga du! See ya soon! K!

http://zinmyheart.bloggplatsen.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

24 juni 2010 12:24

Karolina: Tack :o) Det är så att jag bor långt från sommarbostaden så tyvärr kan jag inte ha dem här alltid, men ett eget stall i framtiden är min lilla dröm! Jag skulle aldrig ha hästarna tillsammans i de små hagar vi har i stallet där de går annars. Och jag håller verkligen med dig - det är en stor skaderisk att ha hästarna tillsammans, men ibland (läs någon enstaka gång) kan jag bara inte hålla mig :o) De blir så fantastiskt glada (men jag själv står med hjärtat i halsgropen) :-S De visiterades noga när de kom in och var hela, som väl var!

Ida: Jaså du är igång igen din räv :o) Välkommen tillbaka då får jag väl säga :) Tack tack och så ses vi snart! Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Matilda

Matilda

24 juni 2010 14:39

Men FAN du ska då alltid vara värst hehehe ;) VILKET KAP!!

http://showjumper.blogg.se

 
Ingen bild

Scilla

24 juni 2010 19:41

Ojojoj.. jag ligger långt efter dig. Jag prioterar ridningen och "vanlig" skötsel framför pedanteriet ;-) det skulle jag aldrig hinna med det du gör om jag samtidigt ska hinna med mina barn. Däremot får mina hästar gå i STORA hagar utan lera, de får bra foder och omvårdnad och har ett lugnt och tryggt stall som de trivs i. Sedan om det är spindelväv i hörnen eller en dammig sadel det bryr dom sig inte om som tur är för annars hade jag dött av dåligt samvete :-)

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

25 juni 2010 10:09

Matilda: Ha ha ha ha :o)

Scilla: Hi hi :o) Nu ska understrykas att jag studerar och dessutom inte äger några barn :o) Det innebär att jag har mer tid, än de flesta, att spendera i stallet. Jag tror egentligen inte heller att hästarna bryr sig nämnvärt - det är det nog mest matte som gör :o)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Taina

25 juni 2010 10:24

Jag är väldigt noga/rädd om min häst och mina saker (för att inte tala om min nya Ifor-trailer, den är så fiiiin, alltid analyserat foder, nogsamt beräknad foderstat osv och jag har en suverän tränare. Där jag står är vi dessutom väldigt noga med att mocka hagarna, trots att de är hyfsat stora. Min häst har alltid en fin nolla i analyssvaret från Kolla masken. Det känns väldigt bra att slippa trycka i henne avmaskningsmedel.

 
Jessica

Jessica

25 juni 2010 13:07

Jag tycker nog att jag är ganska pedenat med det mesta vad gäller hästarna... Men jag kommer nog ändå inte i närheten av ovanstående, haha! =) Men jag håller med: bra rutiner och nogrannhet med foder vid flytt är två viktiga kopontenter för hästarnas välmående!! Stökiga stallgångar är även en liten grej som jag har väldigt svårt för... =)

Kram kram och trevlig midsommar!

http://dromdansaren.blogg.se

 
Ylle

Ylle

25 juni 2010 13:58

För mig har det alltid varit viktigare att ha minutiöst rent och fint hos hästarna, viktigare än i min egen bostad faktiskt. Just att vattenkar är rena med friskt vatten, att bäddarna alltid mockas, att hagarna hålls rena, att hästarna flugsprayas på sommaren, nosarna smörjs om det är varmt och torrt, flugtäcken på om det behövs, regntäcken på under kallare årstider om det hällregnar/snögloppar och blåser, sånt har jag alltid prioriterat. Plus att mina hästar fått välja om de vill vara ute eller inne... alltid haft sällskap, stora hagar och fått vara så mycket naturlig häst som det är möjligt.. Sånt har varit viktigast i min hästhållning. Samt att jag naturligtvis skött dem noga, hållit regelbundna fodringstider, aldrig begärt mer av dem i arbete än vad de klarat av, och alltid haft som mål att de ska avsluta arbetet minst lika nöjda som innan.....

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

25 juni 2010 23:13

Även jag vill ha rent och snyggt hos mina hästar. Jag mockar både deras regnskydd och boxar dagligen och de har alltid fräscht vatten. Lite spindelväv i hörnen får de tåla, jag har små barn och pluggar så jag har inte all tid i världen, men jag har dem hemma och det underlättar väldigt, tidsmässigt. Stora hagar och mycket utevistelse och tar endast in dem dagtid om det är antingen väldigt varmt eller väldigt kallt, eftersom de kan gå in i regnskyddet annars.
Skulle nog gärna vilja hålla så rent och snyggt som du annars men tiden säger stopp... men jag försöker även om jag ligger efter dig!
Hoppas du haft en trevlig midsommar!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

26 juni 2010 09:59

Taina: Härligt att höra! Det låter super, ditt stall! För att inte tala om din fina transport - vad är det för modell du har? Glad midsommar :)

Jessica: Ha ha - jag tror att saken är lite annorlunda när man inte har barn och inte arbetar heltid och dessutom hästarna hemma. Och självklart är ju foder och hästarnas rutiner det allra viktigaste :o) Kram på dig och glad midsommar!

Ylle: Du har en mycket sund filosofi Ylle! Glad midsommar och en stor extrakram till dig!

Ann: Jag förstår självklart att tiden sätter stopp för hur man egentligen skulle vilja ha det. Men jag tror att hästarna har det lika gott trots det, så länge man är noga med att hålla på de viktigaste rutinerna (foder etc)(precis som du gör). Trevliga midsommar på dig med :o)

http://aramise.bloggagratis.se

 
rackemarie

rackemarie

27 juni 2010 16:33

Vi som inte har eget stall får lite mer ta seden dit man kommer,, men nog mockar vi noga och sopar varje dag. Tvättar vattenkar och servar med täcken och allt vad de små liven kräver av oss. Många ggr är det roligare att hålla stallet rent än hemmet, Nu på semestern ska båda stallen dessutom högtryckstvättas. Glad sommar!

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

27 juni 2010 23:08

Rackemarie: Jag håller med dig till fullo - det är just bara några veckor om året som jag har den stora förmånen att husera i eget stall, och självklart är det precis som du säger - man får ta seden dit man kommer! Dessutom är det också, precis som du säger, mycket roligare att hålla snyggt hos hästarna än hemmet, ha ha :o) Glad sommar önskar jag även dig!

http://aramise.bloggagratis.se

 
Birgitta

Birgitta

28 juni 2010 11:42

Jag är nog tämligen ordningssam med mycket i mitt liv och mår inte bra av att ha det stökigt omkring mig samtidigt som jag (kanske något motsägelsefullt) anser att "lite skit rensar magen".

Jag är tex inte manisk med att sopa boxen under förstoringsglas dagligen eller att skura vattenkoppen lika ofta- hästar tåler ett halmstrå eller en död fluga i vattnet utan att dö och visst pedanteri anser jag faktiskt är både onödigt och ibland rent av skadligt. Om en häst aldrig får komma i kontakt med lite smuts lär den ju dö den dagen den väl skulle råka göra det :=).

Lite skämt och lite allvar men hur mycket tid jag lägger på olika städprojekt i både hemmet och stallet beror på hur viktig jag tycker att just den saken är, hur mycket tid jag har osv.

För mig är det tex viktigare att min snordyra sadel inte lämnas smutsig och fuktig så att den kan bli förstörd än att exempelvis hästen alltid står blankborstad i stallet.

Sedan tror jag i ärlighetens namn och precis som vissa har varit inne på att det är skillnad på att ha eget stall och att stå inackorderad. Visst håller jag ordning även i inackorderingsstallet men eftersom vi är många som ska samsas där är det inte så att JAG kan bestämma hur ALLT där ska skötas. Vi har haft "självutnämnda ordningspoliser" som har försökt med detta och det är väldigt trist (och funkar inte alls med mig) tycker jag. För mig är det vad stallägaren säger/ kräver som gäller- inte vad någon annan inackordering tycker känns bäst för just den personen.

http://birgittashastsida.blogspot.com

 
Therre

Therre

28 juni 2010 12:38

Jag gillar att ha ordning och reda. Att städa och pyssla, sopa, mocka fint osv till hästen/hästarna kommer in. Att hålla ordning i ett stall är ju även viktigt säkerhetsmässigt men även viktigt för ögat, jag är väldigt mån om att det ser fint och gärna estetiskt ut :)

Jag tycker hästar ska gå flera i hagen, om hagen är tillräckligt stor. Dels för att de mår bättre och kan få "leva" lite mer som "vildhästar", de är ju trots allt ett flockdjur som behöver någon att putsa/klia på. Tyvärr duger inte alltid vi människor till det :P
Hästar behöver även få vara ute länge tycker jag (har dock inte så stor möjlighet till det i mitt stall, tyvärr), de behöver som jag skrev ovan få leva lite fritt och få vara "vildhäst" varje dag. Får de för lite hagvistelse så kommer ju de där jäkla vävningarna, krubbitning etc.

Rutiner försöker jag få alla i mitt stall att hålla, men när man är många är det svårt. Men att hästarna får mat ungefär samma tid varje dag, går ut och in till/från hagen osv är lätt att hålla ordning på.

Vad gäller mat är jag noga med att ha räkna en foderstat. I mitt stall har vi riktigt bra silage, en förmån jag är glad att få ha. Jag är noga vid ev foderbyten att det blir under en lång period för att slippa kolik och dyl. Sen tycker jag att stråfoder är något som man verkligen inte ska snåla på utan då är det bättre hästen får mindre kraftfoder. Jag ser gärna att man ger stråfoder flera gånger per dag, om hästen inte har tillgång till gräs eller annat att tugga på i hagen.

Oj nu blev det långt och lite rörigt, men det liksom bara blev så, hihi :)

http://therre.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards