Alla inlägg den 10 juni 2010

Av Dressage - 10 juni 2010 23:15

Idag var det mig ett ÄKTA superpass på träningsbanan och både jag och min kära tränare kunde konstatera att nu BASKE MIG börjar Aramis röra sig RIKTIGT BRA!!! Till och med applåder fick vi idag :o) Och tur hade jag som hade min tränares fru som agerade fotograf - därför bjuder jag på två rykande färska foton från dagen!

När Aramis var vitlindad och redo för ridhuset hoppade jag upp i sadeln och skrittade fram. Värmde sedan i ponnytrav där jag arbetade med volter och genomflexning på sedvanligt manér. När Aramis var redo började vi passet med att rida sluta på volt och långsida. Här fick vi verkligen jobba! Aramis långa kropp och långa bakben placerades mest där de inte skulle och med hundra procentig koll fick jag rama in honom. Ytterskänkeln mothållande, innertygeln ställande och innerskänkeln fram för att skåla ur. I trav arbetade vi på volt och pust och frust vad vi fick kämpa! Aramis översamlade sig, gick ner i galopp och svarade med att göra en piruett istället (!) och på långsidan vandrade tränaren med för att hålla superkoll så att jag gav exakt rätt hjälper. Oerhört viktigt att jag INTE tränger med min innerhand!


  


Långsida upp och långsida ner fortgick detta riktigt lösgörande arbete och ett tu tre lossnade Aramis och gick i fantastiskt fina slutor. Aramis är lite rolig, själv placerar han gärna bakdelen lite här och där i sidled - men när man sedan själv kräver att han ska placera den i sidled - då blir det plötsligt superjobbigt ;o)

När jag hade honom så fantastiskt loss och fin och med mig fortsatte vi på volten - himmel och pannkaka vilken trav den här hästen nu levererade! Jag satt bara och skrattade, publiken oooohade och tränaren applåderade :o) När Aramis var så här fin var det nu upp till mig att placera huvudet rätt - Aramis går gärna upp i tävlingsform och blir hög i nacken, här ska han inte vara när vi tränar - han ska vara tillräckligt hög men fortfarande så rund och låg så att jag inte tappar rygg och mage, därför får jag hela tiden sitta och smida formen. Jag kan rida tre meter rund och när jag känner att han tar med ryggen då kan jag samla på yttertygeln för att några meter senare plocka ner formen och runda igenom igen! Hela hela tiden ett smidande!

  

Uphill!


När det var dags med galopparbete, med en galopp som för övrigt kändes osannolikt fin, skulle vi arbeta med byten. Aramis är fortfarande i upplärningsfas i bytena och att säga att han byter korrekt alltid är att ljuga. Men alla är vi barn i början :o) Red in halvt igenom och jobbade med byten när jag nått fyrkanten, galopperat några meter och kände att jag hade honom i balans. Viktigt att han inte lägger upp tempot i den förvända, måste bibehålla samma galopp och samma galoppkvalitet. Många byten blev fina men några hade naturligtvis mer att önska. Viktigt att jag inte sätter honom för mycket i bytet utan att jag fortsätter honom låta galoppera igenom bytet - att ha byten som stannar upp är inte något som domarna tycker om! Bytet ska komma i ett flöde och ske i farten. Plötsligt kom det in någon i ridhuset och Aramis blev alldeles spänd och störd! Supernyttigt för min tränare att se detta; något som händer konstant då vi är på tävlingsbanan. Jag försökte bara att jobba på som förut, men det är inte lätt när 600 kg häst blir som en fjäder och höjer upp nacken... Men superläga att öva på detta! Fick lite koncentratinsstörningar och att fatta förvänd galopp blev plötsligt supersvårt - istället fick jag en trav som var helt GALEN!!! Där var så mycket elasticitet, schwung, tryck, gest och samling i denna trav så jag har aldrig varit med om maken! HELT OTROLIGT! Måtte jag nu lära mig att plocka fram det här på tävlingsbanan! Jag gjorde några avslutande byten och sedan skrittade jag av. Jisses vilket pass! Jag är mållös och lycklig!
  


Aramis fick komma in och duscha - fick sedan fleecetäcke på ryggen och nannar säkert gott nu :o) På gensyn gott folk!



Av Dressage - 10 juni 2010 19:44

Jag tänkte bara snabbt rapportera och berätta att dagens träningspass går till historien som det allra bästa sedan mannaminne! Detaljerad rapport kommer under kvällen :o) Håll utikik! Hej hej från en sanslöst lycklig ryttarinna!

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards