Alla inlägg under december 2008

Av Dressage - 22 december 2008 00:20

Så skönt att få känna stallukten under nosen igen! Började min hemresa med att hämta hem Rigoletto från pensionatet där han hade haft det förträffligt! (förutom att han rivit staketet... men det är väl bara Rigoletto i ett nötskal :-P).

Var härligt att återse dem båda! Aramis mådde fint även han, såret såg superfint ut. Svullnaden har gått ner avsevärt, han är dock svullen i sina båda bakben - svullnaden från skapet kan tydligen (enligt utsago) vandra ner i benen). Men nu är han ute i hage som vanligt och rör på sig ordentligt, än får jag ju inte börja rida (1 månads vila efter operationen).

Imorgon måndag ska jag och Aramis ut och åka! Vi ska hem till mina föräldrar över julen, så nästa gång vi hör av oss så är vi på pensionat Gamlegården, päser framför öppna spisen, äter julgodis och njuter allmänt av tillvaron! (Men innan denna position kan intas så ska en smärre operation packning utföras ((hur kul är det att packa släpet fullt, yack)).

På återhörande! Njut av denna undersköna vinterbild så länge (så vitt jag kan se är det fortfarande snötomt på mina gator...)

Av Dressage - 15 december 2008 23:37

Nu när Aramis är ute om dagarna syns det verkligen att svullnaden lagt sig, idag var han ännu mindre svullen än igår - det går på rätt håll! Utförde sedvanliga stallsysslor, Aramis hade inte ätit allt kraftfoder idag, men smaskade villigt i sig havre från handen... Och äpple, morötter och Spillers... Det känns lite platsbundet det här, platsbundet till krubban. Spolade leriga ben och myste lite extra med Aramis. Jag träffar honom inte nu på fyra dagar. I eftermiddag ska jag hemåt Rigoletto och sedan ska han köras till hästpensionat, fint värre! Det är ju inte lite som måste ordnas när man ska resa bort några dagar :-P Ha det så gott och ta det lugnt i julstressen (en annan ska upp till Stockholm och lär väl stöta på julstress om något...) (kommer bara längta tillbaka till landet och hästarna :))

Av Dressage - 14 december 2008 22:35

Aramis fick äntligen komma ut i hage igen! Så skönt för både honom och mig. Tycker alltid det är så tråkigt för dem att stå på box, även om man försöker göra det bästa av situationen. Svullnaden var mycket mindre i dag när jag var uppe efter att han kommit in. Spolade leriga ben, bytte täcke, upptäckte att krubban var tom på mat :), mockade, fixade mat och pysslade. Såret ser jättefint ut fortfarande. På gensyn!

Av Dressage - 14 december 2008 14:18

Av Dressage - 13 december 2008 17:27

Satte på grimma och hingstkedja över nosen idag, rustade för promenad i det fria. Tog ut Aramis utanför stallet och började vandra ut på vägarna. Den första vägen är trafikerad... och nej - jag såg inte fram emot att möta bilarna med denna nu väldigt högresta och MYCKET laddade grå pålle. Snabbt vek vi av in på en grusväg och på denna vandrade vi i 20 minuter. Aramis fann till sin stora glädje ett stort äppelträd utmed vägen och passade på att mumsa i sig några rejäla tuggor vid varje förbipassage. Han var alldeles skummig om munnen :) På vår lilla runda idag tror jag att han brallade 20 gånger (!), som väl är lyssnar han väldigt fint på tillsägelser och slutar direkt. Jag tycker dock hans beteende är lite befogat (står ju inne en hel del...)(så helt arg blir jag inte ;)). När vi vänt tillbaka ut på den trafikerade vägen igen så kom två bilar emot oss. Den första körde försiktigt men den andra körde lite för fort (så onödigt) och Aramis blev lite laddad av situationen och vände häcken mot bilen och slog bakut (synd han inte träffade, he he).

Mockade och strödde in supermycket halm :o) Skurade krubban och tömde den på ännu icke uppäten mat, ordnade ny mat, ställde hö och bytte täcke på Aramis.

Imorgon blir det ut i hagen igen! Känns väldigt skönt för mig att han äntligen får komma ut i hage. Svullnaden kommer att lägga sig nu och risken för kolik minskar drastiskt!

Av Dressage - 12 december 2008 22:23

Se upp, för nu börjar Aramis bli kusligt laddad! Överväger starkt att börja promenera med hjälm. Han tar alla tillfällen i akt att spralla till och det tycker jag i och för sig bara är superhärligt! Men det får ju inte bli fara för liv och egendom... (Jag gillar verkligen när det är tryck i hästarna men sitter helst på ryggen då).

Aramis äter fortfarande inte sitt kraftfoder (det ytterst lilla han får), men äter dock med glädje när man "matar" honom med morötter, godis och så vidare. Jag tror mest att han har fått för sig att det ligger något skumt i krubban - ändå tar jag loss krubban och skurar den med varmt vatten varenda dag (för att eliminera alla dofter av Finadyne och annat som han fått för sig). Imorgon är det Lucia och på söndag får Aramis börja gå ut i hage igen! Fantastiskt! Längtar!

Av Dressage - 11 december 2008 21:17

Var ute och vandrade min sedvanliga runda i ridhuset med Aramis idag. Det är synd om honom att bara stå inne och hänga i sin box, men jag hoppas innerligt att jag förgyller hans dag när jag kommer in genom stalldörrarna! Det verkar i alla fall så :o) Aramis äter dåligt, inte hö, utan kraftfodret. Han vill inte ha Finadyne - därför har jag (efter samtal med veterinären som opererat Aramis) kommit fram till att ta bort Finadyne helt. Han skulle bara ha den till lördag och allt ser ju fint ut (han mår bra och har ingen feber). Med mig till stallet hade jag istället litervis av a-fil och Pro Viva (skogsbär). Men det passade inte herrn... Suck. Provade allsköns metoder, morötter med Pro Viva, müsli med Pro Viva et cetera. Men inget passade - tror mest han har fått en fixidé nu. Ren protest! Hö älskar han däremot och så Spillers örtgodisar förstås :) Återkommer med mer matfakta imorgon!

Av Dressage - 10 december 2008 21:13

Idag fick jag alla svar på varför Aramis varit "grinig" i munnen på sista tiden :-( Han hade sår på insidan av kinderna och sylvassa kanter på sina tänder (händer lätt vid tandfällning och är helt normalt). Han hade också ett onormalt bettslitage på sina tänder - resulterat av att jag ridit på för långt bett. 12.5 hade jag suttut på - han ska ha 10.5 :-S Nu ska jag påpeka att denna veterinär är klar förespråkare för korta bett (man ramlar ihop varje gång hon säger vad hon anser att hästen ska ha för storlek). Det där gamla synsättet om att bettet ska sticka ut utanför munnen med x antal cm är rena nojan. Så nu får jag hem och fiska fram Rigolettos 10.5:or :o) Ska börja rida med ett rakt bett så att bettet inte får chans att "glida" bak i munnen och slita på tänderna (ett bett ska ju överhuvudtaget inte alls ligga an tänderna). Men Aramis ska ju först vila och läka, men det ska bli jättespännande att rida honom :) Fick en spruta för oralt bruk av min veterinär (ska hälla Finadyne i den och lägga det i mungipan som man gör med maskmedel)(för att han ska få i sig Finadyne). Varit i stallet två gånger idag, gått tjugo minuter på morgonen och en kvart på kvällen. Enligt veterinären behöver Aramis gå mer än vad Djursjukhuset sagt - så att svullnaden kan gå ner. Allt såg jättefint ut tyckte hon - skönt höra! På gensyn!

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards