Direktlänk till inlägg 25 maj 2010

Mastodontträning!

Av Dressage - 25 maj 2010 23:15

Träningarnas träning är avverkad och jag sitter här halvt mörbultat   Och det är inte för att det på något sätt gick dåligt - det är egentligen bara på grund av att vi har, ytterligare, höjt ribban! Som J sade "nu är det slut på lekstugeridning". Det roliga med att träna för J (förutom att han får fram så SJUKT mycket hos alla hästar) är att han har så sanslöst roliga uttryck att jag mest sitter och skrattar hela tiden   Att vår humor, tillsammans, sedan hör till årtusendets mest märkliga och galna gör ju knappast saken bättre :o)

     

Idag har jag varit på ett HVB-hem och intervjuat personal, direkt efter det susade jag iväg till stallet och klockan 18.25 satt jag till häst.  Skrittade ut Aramis en härlig runda på 20 minuter och red sedan in i ridhuset där J satt och väntade. Efter att ha skrittat några varv på volten började vi direkt med galopparbetet. Nu är det operation galopparbete som gäller en tid framöver (en månad för att vara exakt) :o) Fick börja med att värma Aramis på volt och fyrkantspår, när han kommit igång i kroppen startade allvaret   Idag låg fokus på att få min kära häst rak! För att komma åt detta på bästa sätt fick vi galoppera i förvänd galopp på fyrkantspåret - och här blir han lätt böjd som en makaron :o) I vänstervarvet, galopperandes i höger galopp, skjuter han in bogen mot mitten medan bakdelen förflyttar sig ut mot spåret. Alltså som en makaron! Det gillas icke! För att jobba med denna snedhet får jag göra flera saker:

- hålla trampet ordentligt i höger stigbygel
- hålla vänster skänkel långt fram för att inverka på bogen så att Aramis flyttar sig "upp emot väggen"
- vara sanslöst noggrann med att inte hålla vänsterskänkeln för lång bak, kontentan av detta blir nämligen bara att Aramis flyttar bakdelen längre och längre ut på spåret och blir mer och mer böjd i kroppen.

När jag känner att Aramis inte svarar korrekt ska jag lägga en tiometersvolt (på volten var nämligen spårningen korrekt i förvänd) i den förvända galoppen, hitta ställning och böjning, bibehålla detta och sedan fortsätta med samma känsla på fyrkantspåret. För att checka av hur arbetet fortskred red jag då och då upp på medellinjen, rakt mot spegeln, för att kontrollera hur Aramis placerade sina ben. Benen, ska ju placeras i exakt samma spår - jag ska alltså bara se "två" ben inte fyra :o) När vi galopparbetat i cirka 40 minuter var jag och Aramis riktigt góa och glada. En skrittpaus och sedan var det dags att börja arbeta i trav! J sade så här: nu ska vi ta tag i traven, sedan ska vi arbeta med galoppombyten och avslutningsvis ska vi trampa  (men nu blev det inte så eftersom J var väldigt nöjd efter travarbetet) :o)


Travarbetet fortsatte i samma tänksom galopparbetet; det vill säga att få Aramis rak - men med bibehållen ställning i nacken. Detta arbetade vi på genom att rida fyrkanten runt där Aramis skulle gå spikrakt på spåret men ha en ställning i nacken! Här var det oerhört viktigt för mig att inte böja Aramis för någon öppna ville vi inte ha - vi ville ha trav på rakt spår med enbart ställning! Här fick vi jobba på ordentligt och när Aramis inte svarade korrekt gick vi in på en liten volt och hittade ställningen här istället. Spegeln hjälpte mig att hålla koll på att alla fyra ben gick i "två" linjer och att ställningen i nacken inte blev en böjning. Plötsligt lossade Aramis och började arbeta med ryggen. Tidigare hade han släppt denna, höjt nacken och arbetat i en icke korrekt form. När jag hade honom så rätt i form och inramning travade jag på volten - nu fick jag trycka i lite trav i honom. Aramis började bli trött (läs avslappnad) och min drivning kunde nu generera en trav med knäaktion, schwung och elasticitet - inte bara sedvanligt "bensprätt". Efter några varvs varierad trav (lite tryck - mycket tryck om vartannat) lade jag ner Aramis och skrittade av. Vi var båda väldigt möra efter dagens mycket nyttiga pass. Aramis fick gå rakt in i spolspiltan och duscha, därefter torkade jag honom med handduk, strechade ryggen, lade på fleecetäcke och lät honom komma in och mumsa kvällsmat. Jag kan nästan sätta en hundring på att han nannar gott i natt :o) Matte likaså!



  

 
 
rackemarie

rackemarie

26 maj 2010 09:18

Låter som ett riktigt bra och nyttigt pass. Synd att man inte bara kan förklara muntligt för hästarna var och hur de ska gå. Tänk vad mycket enklare det skulle bli för dom (och oss!) då, men kanske tråkigare också.

Eftersom jag är lite "stamtavlenörd" är jag lite nyfiken på vad dina hästar har för härstamning. Du har kanske redan skrivit det någon gång, men det har inte jag sett i så fall. Berätta om du vill. I vilket fall så ser båda redigt fina ut, tycker jag.

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Therre

Therre

26 maj 2010 09:19

Det låter som att vi har precis samma problem du och jag! Galoppen, den spända formen och sänkta ryggen i trav och när allt väl släpper så finns det ingen bättre känsla!
Känner igen mig i allt du beskriver! Så det är bra för mig att få läsa dina väldigt detaljerade inlägg för de hjälper mig otroligt mycket i min egen ridning, TACK LIV!
Kram

http://therre.bloggagratis.se

 
Therese

Therese

26 maj 2010 14:20

Vilken trevlig blogg du har, hittade den när den var stängd och struntade då i den, så det var bra att du öppnade den igen! =)
Vad roligt att det gick så bra för er, och tack för att du skriver så lättförståligt!
Har en liten fråga, när du skriver att du ska ha skänkeln långt fram för att komma åt bogen, vill inte din häst då byta galopp? Har precis börjat med förvänd galopp, men min kära Disa blir helt kollrig om jag flyttar skänklarna (blir som att köra ram-sne bil) även fast hon galopperar kvar i förvänd.
/ Therese
http://www.dressyrambition.blogspot.com/

http://www.dressyrambition.blogspot.com

 
Ingen bild

Helene

26 maj 2010 15:51

Hej Liv
Förmodar Hvb-hem för D-uppsatsen. Vad är din inriktning på frågeställning? Nyfiken..

 
Marit

Marit

26 maj 2010 22:35

Härligt att spänna bågen ett knäpp till för att komma vidare! :)

http://dressyrwelsh.zoomin.se

 
Natalja

Natalja

26 maj 2010 23:17

Hi hi, ja nu får du sanneligen sluta med lekstugeridning *fniss* Ni är ju för roliga : )
Nu får vi snart bestämma en ny skåne-tränings-helg. Jag och Latin behöver er!!!

Tack för ett låååååångt men ack så intressant inlägg! Kram kram

http://latin.bloggagratis.se

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

27 maj 2010 12:21

Rackemarie: Tack för dina ord om mina pållar! Rigoletto är efter Chapman-Bagathell-Caracas och Aramis är efter Dream of Heidelberg II-Azarro-Sonnenstrahl :o)

Therre: Vad intressant att våra hästar verkar så lika! Ja när man väl kommer åt dem så är de så fantastiska! Det gäller bara att hitta knapparna :) Härligt att du kan dra nytta av det jag skriver! Kram

Therese: Du är så välkommen :) Nej Aramis byter faktiskt inte galoppen när jag ska placera bogen i förvänd galopp, vad händer om du bibehåller ställning i den förvända galoppen? Och därmed försöker förhindra att hon byter?

Heléne: Det var första gången jag sett dig skriva ditt namn utan é! Tack för trevligt samtal igår :) Alltid lika roligt att prata med dig!

Marit: Ja och ännu mer ska den spännas :o) Fast vi tar ett litet snäpp i taget :)

Natalja: Ha ha - ja men det är helt rätt :o) Lekstugeridning är det nu slut på :) Hi hi! Ja jag tycker verkligen att ni får komma ner! Det är att bara att säga ett datum! Så kan jag höra med J. Ni är så välkomna sååå! Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13
14
15 16
17 18 19 20
21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards