Alla inlägg under maj 2008

Av Dressage - 12 maj 2008 21:46

Red Aramis i ridhuset idag, gick fint men han var lite spänd. Hästar som passerade utanför på vägen distraherade honom emellanåt. Han gnäggade lite då och då, måste ta och bli tuffare mot honom när han blir okoncentrerad och skriker på andra hästar.


Har funderat lite kring fenomenet hingst. Bland annat hantering och säkerhetstänkande. Man får till exempel ALDRIG någonsin släppa på säkerheten då man har med hingstar att göra. En hingst kan inom loppet av en nanosekund skifta från lamm till att bli riktigt farlig (om den inte hanteras rätt). Jag har hört om hemska incidenter som inträffat med hingstar, hingstar som är som teddybjörnen Fredriksson, men plötsligt löpt amok på ägare, ledare eller andra i närheten. Det väcker ju både en och två frågeställningar hos en när man hör om sådana händelser. Inte för att jag inte vet att hingstar kräver FULL kontroll, men... är det verkligen värt det? Är det värt allt för att få ha en hingst? Och sedan då? Om nu hingsten (mot all förmodan) skulle bli godkänd (vilket händer en på miljonen, i princip), är då jag den rätte ägaren att stå där med en hingst som ska betäcka? Vem är jag, tämligen liten och nätt, att hantera och behärska en stor maffig beskällare, över 170 i mankhöjd, på tävlingsbanan?

Av Dressage - 10 maj 2008 21:14

Idag höll Kristian v K träning i vårt stall, jag och Aramis är nog snart, om ett halvår, kan tänkas, redo för att få deltaga i denna synnerligen trevliga aktivitet. Vi höll oss på gräset och tränade lite på smått och gott, bland annat rida rakt upp på medellinjen (jag har nämligen anmält Aramis till en träningstävling, LC:2). Han gick mycket bra idag, kände att han kanske blev lite för lång och låg, så jag avslutade passet på grusbanan med att plocka upp honom lite i formen, innan jag lade ner honom igen :P

Av Dressage - 8 maj 2008 22:22

Idag var det dags för ett litet pass på gräset. Aramis underbart vackra gråa färg var täckt av ett brunt lager damm och grus idag, därför tog det lång tid för mig innan jag kom upp i sadeln. Gick nog åt en halv burk pälsglans för att få honom snygg... Till slut var han dock redo för ett pass. Hoppade upp med hjälp av en IKEA-pall utanför stallet och skrittade iväg mot ängen. På ängen stod två stycken från mitt stall och betade sina hästar, känns skönt med lite sällskap på denna enorma äng. Skrittade fram och började trava så smått. Han kändes riktigt fin, kände att jag hade en ovanligt trevlig trav under mig idag. Travde utmed ängen och lade lite små volter här och där. Övade rida rakt fram och göra halt, gick strålande. När jag ridit 10 minuter skrittade jag bort till den ena av de två betande hästarna och pratade med ägarinnan som studerade mitt ridpass. Jag beklagade mig (ursäkta nu mitt kommande påstående). Men jag har ett synnerligen märkligt dilemma med Aramis, jag tycker att han går FÖR bra. Aldrig hört på maken. Han är precis fyra år fyllda och han är skolad som en mycket äldre häst. Han gör allt jag ber om, han har en otroligt god balans, han går superfint i form - jag vet inte vad jag ska göra, jag vill nämligen inte ta honom för hårt. Vill inte ta ifrån honom hans härliga positiva inställning, detta är en situation jag aldrig varit i tidigare. Jag är helt enkelt rädd att förstöra honom.

När jag ventilerat mina tankar med den andra tjejen så skrittade jag iväg på fältet, Aramis kändes lite orolig och jag satte igång i trav för att få honom tänka på annat. Han kändes spänd och jag undrade varför, när jag kommit längst upp på ängen och vände neråt igen förstod jag varför han varit lite spänd. Den betande hästen hade vänt tillbaka till stallet och vi var kvar ensamma på ängen. Jag stannade kvar ett litet tag till och vände sedan ner mot stallet igen. Jag ville sitta och galoppera igenom honom några varv inne på grusbanan (tycker det är lite för ojämnt i marken på gräset). Väl inne på banan så blev Aramis lite småorolig. Han gnäggade efter vänner och bekanta, på vägen som går förbi banan körde idiottrimmade mopeder i en härlig blandning av tunga HD. Men här hade jag ett ypperligt tillfälle att få träna lite under stökiga omständigheter. Galopperade och travade om vartannat i ett friskt tempo. Aramis frustade och pustade och dammet yrde runt oss. Han blev riktigt fin och avslappnad mot slutet, rund och välvd i hals och rygg. Till och med traven kändes riktigt schwungfull, försökte länga några steg vilket kändes riktigt bra. Jag travade av honom en liten stund innan jag lade av.

Av ett ridpass som inte såg ut att bli så avancerat så blev det ändå en rejäl genomkörare. Red cirka 45 minuter idag, Aramis rem var svettig och han svampades av länge och väl i stallet medan han mumsade på müsli, havre, betfor och morötter.

Imorgon är det vilodag för samtliga.

Av Dressage - 8 maj 2008 11:36

Sitter här och väntar på att arbetsdagen snart ska vara slut så att jag kan få komma ut till stallet och ta ett härligt ridpass på ängen med Aramis. Pratade med J-O igår, träning är inbokad till lördagen den 17 maj klockan 10.00

Av Dressage - 6 maj 2008 20:34

Pysslade länge och väl i stallet idag, ansade bland annat en ganska rufsig unghästman ;) Han blev så fin så fin. Lindade med mina nya kritvita lindor och red i (hör och häpna) vitt sammetsschabrak! Det var en härlig eftermiddag i stallet, lagom med folk, lugnt och stilla. Skrittade ut Aramis till fältet och värmde upp lite försiktigt. Red på raksträcka varvat med stor volt. Han kändes otroligt fin idag, mer otroligt fin än vanligt ;) Satt och galopperade på stora volten, hade honom fint på ytter, fin bjudning. Gjorde några glädjehopp då och då, till min förtjusning (allt under kontroll). Aramis tycker det är extra festligt när någon rider upp jämte oss (kanske 5-10 meter bort) och travar bredvid, då kröker han på nacken och tar ett litet glädjeskutt. Red cirka 20 minuter på ängen och avslutade med att skritta ut en sväng med ett annat ekipage. Väl tillbaka i stallet serverades nylagad mat med nyinköpta morötter medan jag svampade av ben och dylikt. Imorgon vilar Aramis.

Av Dressage - 5 maj 2008 15:57

Strålande väder även denna dag, 20 grader varmt och solsken. Aramis var såå kelig idag :) Kom upp till stallet och ställde mig vid honom, han lade sitt huvud i min famn och nästintill somnade där. Stod och blundade medan jag kliade honom i pannan! Ställde, när han vaknat, upp honom i gången och började förbereda för ridtur. Idag skulle vi trimma lite ute på gräset, bland annat ta tag i galoppen som inte gick igenom helt och hållet förra ridpasset. Väl ute på fältet möttes vi av tre andra ekipage, två ponnyer och en stor häst. Aramis tittade nyfiket på det minsta ponnyekipaget och passade på att se lite extra vacker ut när han passerade detta. Efter uppvärmning började jag galoppera på en stor volt och efter att ha suttit på den några varv så släppte Aramis igenom och började bära sig själv och arbeta med ryggen riktigt fint. Jag red därför inte så länge till efter att han lossnat. Red cirka 25 minuter.

Av Dressage - 4 maj 2008 15:47

Idag skulle jag och Aramis ut och promenera. Det gick verkligen kanon, trots att hiskeliga, hysteriska traktorer for förbi i en rackarns fart. Aramis intresserade sig mest för det gröna saftiga gräset och tittade inte ens upp när traktorn, tio meter bort, dundrade förbi. Vid detta laget var nog matte mer rädd än häst ;)

När vi strosat runt lite i omgivningarna vände vi sakta hemåt igen, denna underbara ljumma majkväll.

Av Dressage - 2 maj 2008 11:18

Idag var jag, till skillnad från häromdagen, i stallet sent. Jag satt inte till häst förrän klockan var 20.45 Det var livat och glatt i stallet, folk knoppade sina hästar till höger och vänster, det doftade av härliga schampoon, smörjmedel och pälsglans; stämningen var på topp. Imorgon ska minst 5 ekipage tävla i mitt stall - jag är såå sugen på att få komma ut och tävla. Vi väntar till sommaren, Aramis och jag!

Ledde iväg Aramis i kvällssolen till ridhuset, en underbar vårkväll måste jag säga. Väl inne i ridhuset fick Aramis ströva lite fritt medan jag satte fram ett hinder (ett jättehögt kryss på 50 cm). När det var framme hoppade jag upp och skrittade fram. Aramis var något spänd i början, gnäggade lite efter kompisar, men det släppte väldigt snabbt. Började trava ganska omgående. Travade på mycket volter, lägger volter när Aramis rinner iväg i för fort tempo istället för att sitta och bromsa hela tiden. Galopperade något varv sedan började vi hoppa lite på krysset. Gick väl sådär, men å andra sidan - inget jag direkt störs av (han är ju en dressyrhäst, ha ha). Sedan övergick jag till att arbeta med galoppen ordentligt. Kände att han behövde jobbas igenom. Satt på stora volter varvat med fyrkantspår, han gav egentligen inte helt med sig, men blev trött så jag avbröt passet efter 35 minuter. Avslutade med ett par skutt till och sedan lägga ner honom i traven. Får fortsätta jobba med galoppen nästa ridpass.

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards